CONFERINȚA CCIB „FOCUS BUCUREȘTI”: Infrastructură și dezvoltare urbană sustenabilă

Infrastructura și dezvoltarea urbană sustenabilă au fost dezbătute la cea de-a cincea ediție a conferinței „FOCUS BUCUREȘTI”, organizată de Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), în Aula Carol I din sediul său istoric.

Iuliu Stocklosa, președintele CCIB: „Datorită avantajelor sale competitive certe, Capitala poate atrage și în perioada următoare investiții semnificative, însă este nevoie de o muncă de echipă: mediu public-mediu privat. Deși, în ultimii ani, s-au făcut progrese importante în ceea ce privește infrastructura de transport, debirocratizarea și digitalizarea administrației, comunitatea de afaceri, contribuabilii, în general, așteaptă, în continuare, măsuri eficiente, care să contribuie la îmbunătățirea climatului de business și a vieții socio-economice a Capitalei”.

Evenimentul a reunit reprezentanți ai comunității de afaceri a Capitalei, oficiali din administrația locală și centrală, specialiști de top din diverse domenii, reprezentanți ai societății civile.

Astfel, participanții au avut posibilitatea de a se întâlni, într-un cadru structurat, cu Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, Rareș Hopincă, administrator public, Primăria Sectorului 5, Cecilia Martin, comisar, Garda Națională de Mediu, Dan Nicula, director general al Agenției de Dezvoltare Regională București-Ilfov (ADRBI), Ștefan Ioniță, director executiv al CNAIR – CESTRIN, precum și cu Costin Băcilă, business development manager, Maguay, și cu Ștefan Popescu, director afaceri publice în cadrul Engie România.

Panouri fotovoltaice și pompe de căldură, la blocuri din Sectorul 1

Clotilde Armand a prezentat pe larg proiectul amplasării de panouri fotovoltaice și pompe de căldură la 1.000 de blocuri din Sectorul 1: „Este un proiect robust, simplu, pentru care nu este nevoie de obținerea niciunei autorizații. În plus, utilizăm infrastructura existentă (țevile), fără a fi nevoie de intervenții în locuințe. 90% din investiție este suportată de primărie, restul, de asociațiile de locatari. Avem deja 200 de asociații care au votat acest proiect”.

Sectorul 3: pasaje pentru descongestionarea traficului

Robert Negoiță a punctat importanța rezolvării problemelor de infrastructură rutieră, inclusiv în ceea ce privește decongestionarea căilor de ieșire din București, prin construirea de pasaje, precum cel de la ieșirea spre Autostrada București-Constanța (A2). Potrivit acestuia, o infrastructură rutieră adecvată contribuie semnificativ la îmbunătățirea calității aerului din Capitală. În ceea ce privește proiectele de regenerare urbană, edilul Sectorului 3 a vorbit despre Hala Laminorul, clădire de patrimoniu, consolidată și modernizată recent, în cadrul căreia va funcționa un adevărat hub social. În acest context, Robert Negoiță a lansat comunității de business invitația de a avea în vedere dezvoltarea de proiecte în acest spațiu.

Sectorul 5: metrou de la Unirii la centura feroviară Bragadiru

La rândul său, Rareș Hopincă a vorbit pe larg despre proiectele pe care Primăria Sectorului 5 intenționează să le dezvolte pe zona mobilității, pornind de la cele vizând rezolvarea unor deficiențe de proiectare urbană, la cele de mobilitate rutieră și până la proiectele mari, realizate în asociere cu alte instituții, precum cel privind construirea magistralei de metrou care să lege Piața Unirii de centura feroviară a orașului Bragadiru (în parteneriat cu Ministerul Transporturilor și cu Consiliul Județean Ilfov).

Siguranță rutieră, în Programul Regional București-Ilfov 2021-2027

Dan Nicula a prezentat axele prioritare ale Programului Regional București-Ilfov 2021-2027 și calendarul lansărilor de apeluri de proiecte. O treime din alocarea bugetară a programului este destinată mediului privat pentru investiții, inovare și digitalizare, iar cu restul banilor urmează să se finanțeze proiecte de digitalizare a serviciilor publice locale, de creștere a eficienței energetice și consolidări, de crearea de spații verzi și inițiative de mobilitate verde, de accesibilitate la rețele europene de transport, de siguranță rutieră și, nu în ultimul rând, de infrastructura educațională.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.