DACIA SANDRIDERS. PRE-DAKAR. Maroc, următorul stop

Echipa Dacia Sandriders a încheiat faza inițială de testare, ca parte a pregătirilor sale continue pentru raliul Dakar din ianuarie 2025, provocarea supremă în materie de motorsport, acceptată în premieră.

Sandrider, prototipul cu care Dacia va participa la Dakar anul viitor, este echipat cu un motor pe benzină, V6, bi-turbo și cu o cilindree de 3.000 cmc. Puterea dezvoltată este de 360 CP și un cuplu maxim de 539 Nm. Cutia de viteze este una de cu 6 trepte, secvențială, iar tracțiunea este 4×4. 

Primele teste s-au desfășurat pe continentul european, în Marea Britanie și Franța, urmând ca un test mai amplu să fie programat în Maroc.

Faza de teste

Aflată la Millbrook Proving Ground, din Marea Britanie, echipa Dacia Sandriders a petrecut 4 zile la complexul de testare Sweet Lamb din Țara Galilor, în perioada 6-9 mai, unde a făcut o serie de verificări și testări ale sistemelor. Apoi, echipa s-a îndreptat spre Château de Lastours, în Franța, pentru încă 4 zile de teste intense (27-31 mai), unde cele trei echipaje au avut ocazia să testeze mașina de raliu, Sandrider-ul, echipat cu anvelope BF Goodrich, pe un teren stâncos și solicitant.

• Cristina Gutiérrez a stat la volanul Sandrider-ului timp de două zile în Țara Galilor, înainte ca Sébastien Loeb, de nouă ori campion mondial de raliuri, să preia sarcinile de testare și dezvoltare.

• Câștigătorul multiplu de la Dakar, Nasser Al-Attiyah, a „gustat” pentru prima oară din puterea Sandrider-ului la Château de Lastours, pe parcursul a 2 zile. Sébastien s-a întors în cabina de pilotaj pentru o zi și jumătate, iar Cristina a fost chemată pentru ultima după-amiază de alergare.

Tiphanie Isnard, directorul echipei Dacia Sandriders, a confirmat că faza inițială de testare a depășit așteptările, cu foarte puține probleme întâmpinate de Al-Attiyah, Gutiérrez și Loeb și de experții ingineri și tehnicieni ai organizației.

„Am finalizat o serie de teste inițiale înainte de a merge pentru primul nostru test într-un mediu real de rally-raid, în Maroc. Până acum, totul a decurs uimitor de bine, fără probleme serioase. Am reușit să configurăm toate lucrurile de bază în ceea ce privește motorul, am lucrat mult mai mult decât ne așteptam la setarea suspensiei, iar setările transmisiei au fost revizuite, în ceea ce privește diferențiale. Suspensia s-a descurcat foarte bine, nu doar în timpul testului de la Sweet Lamb, ci și în testul de la Château de Lastours. Este multă muncă pentru a curăța multe detalii, pentru a aduce mașina într-o stare în care să fie gata să participe la un raliu. Am reușit să evidențiem una sau două probleme în ceea ce privește instalarea echipajului în interiorul mașinii, unde ne dorim să aducem niște îmbunătățiri, și ar trebui le rezolvăm înainte de a face testele în Maroc. Totul arată cu adevărat bine, am întâmpinat doar câteva lucruri minore, pe care le-am corectat destul de repede. Acum, se lucrează cu toată puterea, pregătind totul pentru Maroc, și așteptăm cu nerăbdare să continuăm pregătirile noastre pentru Dakar acolo”, a spus Philip Dunabin, director tehnic Dacia Sandriders.

Nasser Al-Attiyah

Nasser Al-Attiyah (Qatar), pilot Dacia Sandriders: „La testul de la Château de Lastours, a fost pentru prima dată când am mers cu Dacia Sandrider. Mi s-a părut ușor de condus, rapidă și puternică. Am făcut 270 km în prima zi și la fel în a doua zi. Nu au fost probleme și ne-a plăcut foarte mult. Suntem pe un drum bun pentru următoarele teste și abia aștept să ajung în Maroc.”

Cristina Gutiérrez și Sébastien Loeb

Cristina Gutiérrez (Spania), pilot Dacia Sandriders: „Am avut ocazia să văd Dacia Sandrider în acțiune și să parcurg primii kilometri cu mașina. A fost incredibil. Mă simt foarte confortabil în mașină, adaptându-mă la un nou tip de mașină și la o nouă categorie. Urmează încă multe zile de test importante, dar, în general, suntem foarte fericiți de munca echipei. Nu putem cere mai mult. Suntem foarte mândri de performanța mașinii, în aceste prime teste.”

Sébastien Loeb (Franța), pilot Dacia Sandriders: „Testările au decurs foarte bine. Am făcut o zi în Marea Britanie și două zile în Franța. Am lucrat la suspensie și la diferențial, pentru a găsi un echilibru bun cu mașina, și am fost foarte mulțumit de modul în care a funcționat. Motorul a mers bine de la început și nu am avut nicio problemă cu mașina. Este nou-nouță, arată foarte bine și aștept cu nerăbdare să continui testările în Maroc.”

Lucrări ample sunt în desfășurare înaintea primului test cuprinzător din Maroc, ce se va desfășura între 28 iunie și 5 iulie. Atunci Sandrider-ul va fi pus în treabă pe un teren similar cu cel care va fi întâlnit în timpul Dakarului, runda de deschidere a FIA World Rally-Raid Championship, din Arabia Saudită, între 3-17 ianuarie 2025.

Alexandru STOIAN
alexandru.stoian@ziuacargo.ro

foto: MCH Photography s.r.o.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.