DP WORLD: Terminal RO-RO, în Portul Constanța

Un nou terminal RO-RO și o platformă pentru mărfuri agabaritice au fost inaugurate în Portul Constanța, de către DP World, companie cu acționari din Emiratele Arabe Unite și manageri autohtoni, prezentă de 20 de ani în România.

Cele două noi facilități de la Constanța, cel mai mare port de containere de la Marea Neagră, au fost realizate în urma unei investiții de 65 de milioane de euro, potrivit DP World. Terminalul cargo se întinde pe 5 hectare, fiind destinat mărfurilor grele, voluminoase și complexe. Terminalul RO-RO (Roll on-Roll off) va gestiona până la 80.000 de vehicule pe an, în perioadele de vârf.

Cosmin Cârstea

2 milioane de tone de marfă per an

Cosmin Cârstea, CEO DP World România: „Cele mai recente investiții vor crește fluxurile de marfă din țară cu aproximativ două milioane de tone per an. DP World Constanța își va consolida semnificativ poziția de unul dintre cele mai importante hub-uri de containere și RO-RO din Europa Centrală și de Est, asigurând cea mai mare parte a comerțului UE cu Turcia și Asia Centrală. Intenționăm să deschidem și un centru de excelență pentru servicii în Balcani, facilitând comerțul pentru țările din jurul României”.

Conectivitate: Aeroportul Kogălniceanu, granița cu Bulgaria, portul Varna

Terminalul Constanța este situat la 35 km de Aeroportul „Mihail Kogălniceanu”, la 40 km de granița cu Bulgaria și la 150 km de portul Varna.

Din punctul de vedere al securității, trebuie amintit că un nou scaner drive-through de ultimă generație va fi instalat în port, anul acesta, de Autoritatea Vamală Română. Odată operațional, el va scana până la 70 de unități pe oră, reprezentând un salt major de la capacitatea de doar 4 unități pe oră a scanerului actual.

Urmează o platformă multi-transport

Alte 50 de milioane de euro vor fi investite într-o nouă platformă multi-transport în Constanța, care se va deschide în 2025.

Noile investiții vor facilita conectivitatea dintre serviciile existente de transport maritim, feroviar, pe barje și rutier ale DP World în toată România și vor îmbunătăți circulația mărfurilor între Europa continentală și Marea Neagră, Marea Nordului și Marea Adriatică.

DP World, 130 de milioane de euro investiți în România

DP World a investit peste 130 de milioane de euro în România, începând din 2004. Suma ajunge la 250 de milioane de euro, cu granturile primite din partea Uniunii Europene.

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii: „DP World este un partener puternic al României, de douăzeci de ani. Portul Constanța a deschis România către noi piețe și oportunități comerciale”.

Hub logistic intermodal, la Aiud

O a treia unitate nou lansată a DP World se află la Aiud, în inima industrială a României, care acum găzduiește un nou hub logistic intermodal de 8 hectare, ce leagă transportul rutier cu cel feroviar, în urma unei investiții de 21 de milioane de euro. Terminalul intermodal va oferi încărcare/descărcare, decapare/umplutură, spații de birouri și o capacitate de stocare statică de 3.000 TEU. Cu acces direct la Autostrada A10, are și propria infrastructură feroviară pe rețeaua electrificată a României, care se conectează direct la noduri importante din Europa.

Noile facilități ale DP World din România sunt cele mai recente dintr-o serie de investiții realizate în Europa: extinderea porturilor în șase dintre cele 11 terminale majore de pe continent, inclusiv la Anvers (Belgia), Novi Sad (Serbia) și London Gateway (Marea Britanie).

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.