FORT: Transportul „gratuit” al elevilor, o nouă glumă proastă

Reprezentanții Federației Operatorilor Români de Transport (FORT) reclamă că transportul gratuit al elevilor reprezintă „o nouă glumă proastă a guvernanților”.

foto: Jean-Mihai PÎLȘU

Dar care este, de fapt, supărarea? Guvernul a aprobat, în 8 septembrie, în prag de weekend și de începere a noului an școlar (11 septembrie), Hotărârea 810 cu Normele metodologice privind acordarea facilităților de transport pentru elevi. „Evident că nici elevii, nici unitățile școlare sau inspectoratele și, evident, nici firmele de transport nu pot aplica nimic din această gratuitate, drept care s-a instalat haosul”, au acuzat membrii FORT.

Simulacru de consultare publică

„Cu un simulacru de consultare publică, atât în procesul de dezbatere, cât și în cel de avizare, încălcând legislația europeană, Guvernul a decis, pentru a 16 -a oară în 30 de ani, să acorde dreptul la gratuitate pentru transport elevilor ce nu pot urma cursurile școlare în localitatea de domiciliu. Nici de această dată, însă, nu au reușit să aplice în mod european o măsură, și asta din încercarea disperată de a evita să își asume și financiar ceva/cumva. Acest model a eșuat de fiecare dată, în ultimii 30 de ani, însă cei cocoțați în vârful scaunelor de prin ministere se pare că nu au școlari acasă sau în familie”, au precizat cei de la FORT.

foto: Jean-Mihai PÎLȘU

Ce și cum înseamnă gratuit pentru Guvern?

„Un mecanism extrem de complicat și complex, ce implică liste, verificări, documentație plimbată de la o instituție la alta și, într-un final, o mare pagubă și bătaie de joc în raport cu elevii, părinții acestora și, evident, operatorul de transport. Un mecanism ce încalcă din nou prevederile Regulamentului CE 1370, așa cum se arată chiar și în avizul dat de CES. La dezbaterea acestor norme, printre alte observații și propuneri, reprezentanții Federației Operatorilor Români de Transport au cerut un lucru simplu și de bun-simț, ocolit, însă, de Guvern, și anume un termen legal cuprins în norme, pentru efectuarea plăților către transportatori. Din nou, în aceeași manieră penibilă si cu aceeași lipsă de dialog constructiv, sfidând toate amendamentele perfect justificate, politicul încearcă, într-un mod penibil, să își salveze imaginea și atât”, au conchis reprezentanții FORT.

Facilități suplimentare

Ligia Deca, ministrul Educației,: „Elevii beneficiază de gratuitate la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar, pentru toate categoriile de trenuri clasa a II-a, pe tot parcursul anului școlar. Au fost stabilite facilități suplimentare: s-a introdus o nouă categorie de beneficiari, și anume elevii din școlile înscrise în registrul special al unităților de învățământ preuniversitar care funcționează după un curriculum străin. De asemenea, s-a prevăzut că elevii din învățământul preuniversitar care locuiesc și/sau învață în județul Ilfov beneficiază de gratuitate la transportul cu metroul. Pentru transportul feroviar, operatorii de transport vor emite elevilor titluri de călătorie gratuite, pentru toate categoriile de tren clasa a II-a, pe orice relație de călătorie, pe perioada anului școlar. În ceea ce privește transportul cu metroul, gratuitatea se acordă pe bază de abonament lunar, pe parcursul anului școlar, iar decontarea se efectuează din bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. În ceea ce privește acordarea gratuității la transportul public local și metropolitan rutier, transportul public rutier județean și interjudețean, elevii beneficiază de transport public rutier județean și interjudețean între localitatea de domiciliu și localitatea în care sunt școlarizați. În cazul în care nu există serviciu de transport public și nici mijloace de transport aparținând unităților de învățământ și unităților administrativ-teritoriale, se vor acorda sume forfetare, similar cu ceea ce s-a întâmplat până acum la navetă și, evident, transport public local și metropolitan, tot cu titlu gratuit. Acordarea gratuității, în aceste cazuri, se face prin decontarea cheltuielilor de la bugetul Ministerului Educației”.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.