Înmatricularea și radierea vehiculelor, online

Înmatricularea și radierea vehiculelor vor putea fi realizate online, potrivit Ordonanței de Urgență (OUG) 38/2023, aprobate, recent, de Guvern.

Actul normativ creează cadrul legal pentru conceperea, operaționalizarea și gestionarea unei aplicații prin care cetățenii care doresc să înmatriculeze un vehicul, să transcrie dreptul de proprietate sau să radieze un vehicul să poată face acest lucru fără a mai fi nevoie să se deplaseze la un sediu al serviciilor de înmatriculare.

Trebuie creată aplicația

Va mai dura, însă, până la crearea unei aplicații în acest sens, aceasta fiind programată să devină operațională în cursul acestui an, potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI), deși OUG 38 nu prevede un termen precis. Aplicația va fi gestionată de Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI) și le va permite cetățenilor să introducă un set minim de date necesare identificării vehiculului și, după caz, eventuale înscrisuri, în formă electronică, necesare operațiunilor de înmatriculare, transcriere a transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, emitere a unui nou certificat de înmatriculare, radiere din circulație, precum și declarare fiscală sau radiere din evidențele fiscale.

Platforma hub.mai.gov.ro

„Oferirea posibilității ca procedurile de înmatriculare și radiere a vehiculelor să fie realizate online este al cincilea mare proiect de digitalizare, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, în perioada 2022-2023. MAI a creat și gestionează platforma online hub.mai.gov.ro, destinată special eficientizării relației cu cetățenii”, precizează MAI. Din luna februarie și până la finele lunii mai, platforma hub.mai.gov.ro a înregistrat peste 1.155.000 de accesări, fiind create peste 145.000 de conturi de utilizator.

Istoricul sancțiunilor rutiere, la un click distanță

Între proiectele de digitalizare de la nivelul MAI se numără și cel prin care conducătorii auto români pot accesa online istoricul sancțiunilor rutiere. Pentru acest lucru, este necesară crearea unui cont în platformă, fie direct, caz în care este necesară deplasarea o singură dată la o unitate a Ministerului Afacerilor Interne, pentru confirmarea identității, fie prin intermediul Ghișeul.ro, caz în care nu mai este nevoie de deplasarea la o unitate a MAI, accesul făcându-se cu credențialele din portalul de plată a taxelor și impozitelor. De la operaționalizarea secțiunii (în mai puțin de o lună), peste 2.400 de cetățeni au solicitat și accesat istoricul propriu al sancțiunilor rutiere.

foto: Jean-Mihai Pîlșu

Certificatul de cazier judiciar poate fi și el obținut online, începând din data de 18 mai. Procedura de autentificare este similară, pe loc și gratuit, din fața computerului. În numai două săptămâni, au fost emise peste 121.000 de astfel de documente. Totodată, prin intermediul platformei MAI, a fost simplificată procedura de programare pentru obținerea pașaportului românesc. Această operațiune poate fi făcută tot prin accesarea hub.mai.gov.ro, cu un cont valid de utilizator și prin parcurgerea câtorva etape simple și intuitive. De la operaționalizarea serviciului până în prezent, prin intermediului hub-ului, s-au programat peste 354.800 de persoane. De asemenea, prin intermediul aceluiași hub, pot fi depuse online documentele necesare pentru obținerea avizelor de la Direcția Generală Logistică a Ministerului Afacerilor Interne, pentru urbanism, amenajare a teritoriului, dar și autorizații de construire ori pentru desființarea construcțiilor. Au fost emise astfel, începând cu anul 2022, un număr de 1.537 de avize.

În anul 2022, au fost eliberate 1.455.388 de certificate de înmatriculare (exceptând documentele emise ca duplicat al unor certificate deteriorate, pierdute sau furate) și au fost efectuate 167.847 de operațiuni de radiere.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.