Johnson Controls si-a deschis fabrica la Craiova

Compania americana Johnson Controls International a inaugurat la finalul lunii ianuarie, la Craiova, o fabrica ce asambleaza scaune auto pentru Ford. Obligati de politicile de confidentialitate ale Ford, oficialii JCI nu au oferit date despre valoarea investitiei sau despre momentul inceperii productiei.

Fabrica just-in-time (JIT) va furniza uzinei Ford sisteme de scaune complete pentru noul B-MAX minivan, in regim just-in-sequence.

„Vom produce cat are Ford nevoie“

Reprezentantii Johnson Controls au spus ca noua facilitate isi va corela productia cu cea de automobile de la B-Max, intrucat va furniza scaune doar pentru aceasta uzina. In prezent, la fabrica, sunt angajate 100 de persoane, urmand ca pe parcursul urmatoarelor luni sa fie ocupate inca 60 de posturi. Capacitatea de productie a Johnson Controls poate fi extinsa pentru 1.300 de masini pe zi, respectiv 300.000 de masini pe an, dar s-a specificat ca extinderea poate merge si mai departe, unul dintre oficialii Johnson Controls afirmand ca „vom produce cat are Ford nevoie“. In total, Johnson Controls are in Romania noua unitati de productie, luand in calcul si achizitia recenta a celor doua fabrici Spumotim Timisoara. „Johnson Controls este in permanenta cautare de oportunitati si suntem deschisi la alte eventuale achizitii, intrucat urmarim in permanenta sa ne extindem portofoliul“, a spus Jeff Williams, vicepresedintele Johnson Controls Group. In total, compania are in Romania aproximativ 4.500 de angajati. Subsidiara Johnson Controls Romania a fost infiintata in 2002, cand a deschis o fabrica la Mioveni, urmata de constructia in 2004 a unitatilor de productie de la Pitesti si Ploiesti.

Fabrica de asamblare

„Am inceput preproductia anul acesta. Este mai degraba o productie de preserie“, a spus vicepresedintele Johnson Controls. Directorul fabricii Johnson Controls Craiova, Alexandru Oprescu, a precizat ca facilitatea de productie este una „de asamblare a scaunelor. Componentele le aducem din Romania, de la fabricile noastre de la Timisoara, Jimbolia si Pitesti“. In acest moment, productia de scaune este destinata exclusiv pentru Ford. Jeff Williams a mentionat ca in fabrica din Banie, asamblarea unui scaun auto dureaza cateva ore, de la intrarea pe banda si pana la iesire.

Despre Johnson Controls

Johnson Controls este unul dintre liderii globali in sectorul auto si in cel al eficientei energetice a cladirilor, deservind clienti din peste 150 de tari. Cei 162.000 de angajati furnizeaza servicii si produse de calitate care optimizeaza energia si eficienta operationala a cladirilor; acumulatori auto plumb-acid si baterii avansate pentru vehicule hibride si electrice, precum si sisteme interioare pentru automobile.

Angajamentul firmei pentru sustenabilitate dateaza inca din 1885, o data cu inventarea primului termostat electric de camera.

Despre Johnson Controls Automotive Experience

Johnson Controls Automotive Experience este unul dintre cei mai importanti jucatori in domeniul scaunelor pentru autovehicule, al sistemelor de plafon, usi, tablouri de bord si al componentelor electronice pentru interiorul autovehiculelor. Johnson Controls sprijina toti furnizorii principali de autovehicule, prin diferentierea vehiculelor lor prin intermediul produselor si tehnologiilor si prin capacitatile avansate de fabricatie. Compania dispune de 240 de centre in toata lumea. Clientii apreciaza stilul si confortul produselor, de la componente unice, pana la interioare complete. Prin capacitatea globala, se furnizeaza anual componente pentru aproximativ 50 de milioane de masini.

Lobby pentru drumul expres Craiova-Pitesti

Primarul Craiovei, Antonie Solomon, s-a adresat autoritatilor prezente la deschiderea fabricii Johnson Controls cu propunerea de a face impreuna lobby pe langa Guvern, pentru construirea drumului expres Craiova-Pitesti, proiect care a fost abandonat in favoarea reabilitarii drumului Craiova-Alexandria. „Vom face un demers catre Guvern pentru ca drumul expres Craiova-Pitesti sa fie luat din nou in discutie. Sunt subcontractori ai Ford care vor sa livreze piese la Pitesti, la Renault, si invers, sunt unii care aduc piese de la Pitesti la Craiova. De ce sa ocolim prin Alexandria?“, a spus edilul. Drumul expres Craiova-Pitesti a fost propus pe vremea cand ministru al transporturilor era Ludovic Orban. Se efectuase si studiul de fezabilitate, iar proiectul presupunea construirea unui drum expres Craiova-Pitesti, care sa ocoleasca localitatile, ceea ce ar fi asigurat rapiditatea deplasarii pana la Pitesti si invers. Proiectul a fost abandonat dupa ce Radu Berceanu a ajuns ministru al Transporturilor. Pe vremea lui, a fost initiat proiectul de reabilitare a drumului Craiova-Alexandria, care se va realiza incepand de anul acesta.

Alexandru STOIAN

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.