LANSARE: MAN Lion’s City E, turneu în România

Unul dintre cele mai populare autobuze electrice din Europa a ajuns în România, prin MAN #ElectrifyingEurope, roadshow-ul în cadrul căruia autobuzul Lion’s City E ajunge să fie cunoscut de public.

Turneul de prezentare a autobuzului electric MAN Lion’s City E a făcut, anul trecut, 78 de opriri, în 15 țări europene. 148 de reprezentanți ai companiilor de transport au avut ocazia să testeze acest model. Roadshow-ul continuă și anul acesta. Pe lângă România, MAN Lion’s City E va mai fi prezentat în țări precum Italia, Portugalia, Lituania și Rusia.

Familiarizarea cu autobuzul

În România, autobuzul a fost disponibil pentru prezentare și testare în București, Brașov, Sibiu, Cluj, Oradea și Timișoara, în perioada 31 martie-9 aprilie. Modelul repartizat testării în România este MAN Lion’s City E, de 12 metri. Vehiculul este dotat cu un pachet de baterii, compus din șase unități, cu o capacitate de 480 kWh, 3 uși acționate electric, dintre care două au control automat, precum și faruri LED.

La interior, MAN Lion’s City E are 35 de locuri în versiunea MAN City Advanced, spațiu pentru persoane cu dizabilități locomotorii și cărucior copil lângă ușa a 2-a, iluminat interior cu LED, sistem de aer condiționat, unitate de încălzire cu putere minimă de 20 kW și încălzire auxiliară. Postul de condus al șoferului, în versiune Lion’s City Pro, este dotat cu scaun rotativ Isri ProActive 2, îmbrăcat în piele, cu încălzire și control al climei, centură de siguranță în 3 puncte, precum și cu cameră retrovizoare și monitor de 6,5 inch.

MAN Lion’s City E este un model de autobuz electric și eficient. Acesta are amplasat motorul pe axa spate, sau două motoare pe axa a doua și a treia, în cazul versiunii articulate. Bateriile au o capacitate de 480 kWh (la versiunea de 12 metri) și 640 kWh (la versiunea de 18 metri). În funcție de model și de condițiile de operare (trafic, condiții meteo etc.), autonomia este cuprinsă între 200 și 270 km, pe toată durata de viață a bateriei.

Autobuzul articulat complet electric Lion’s City 18E, cu o capacitate de transport de până la 120 de pasageri, a intrat în producția de serie în aprilie 2021.

Mediul primează

„Este responsabilitatea noastră, a tuturor, să avem grijă de mediu. Știm cu toții că amprenta noastră asupra mediului se poate măsura foarte exact, se poate calcula ce înseamnă viața noastră de zi cu zi, ca amprentă ecologică, ca amprentă asupra mediului. Responsabilitatea nu se poate transfera. Este a mea, a tuturor cetățenilor din această țară, a fiecărui primar, a fiecărei companii, a fiecărei entități care încearcă să facă viața mai bună, în comunitatea noastră.

Lansarea acestui mijloc de transport este o invitație la un alt stil de viață, o invitație pe care trebuie să o audă autoritățile publice locale. Știm cu toții că, în marile aglomerări urbane, amprenta transportului este extraordinar de mare.

Peste 70% din poluarea aerului din București provine de la trafic. La nivel european, aproximativ 25% din poluarea aerului vine din trafic. În cazul orașelor mari, acel procent de 25% urcă până la 60-75%.

Vă mulțumim pentru această gândire responsabilă, acest mod de a vedea lucrurile, acest mod de a veni în sprijinul autorităților publice locale, care sper că vor fi beneficiarii reali ai acestor dezvoltări științifice, care ne aduc soluții mult mai verzi, mai nepoluante, pentru viața noastră de zi cu zi.

Lucrurile sunt pregătite pentru un alt viitor pentru o altă perspectivă și sper în această colaborare între firmele private și autoritățile publice locale, companiile de transport și ministerele de resort, astfel încât, în cel mai scurt timp posibil, să putem spune că transportul public în comun, în România, în toate orașele mari, este unul nepoluant, este unul verde, este unul care dă dovadă de gândire responsabilă”, a declarat Barna Tánczos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Workshopul din București

La workshopul de prezentare din capitală, din 31 martie, alături de Claudia Iordache, CEO MHS Truck & Bus, au fost prezente oficialități din cadrul Guvernului României, precum și oficialități din partea producătorului MAN Truck & Bus. Printre acestea, s-au numărat Barna Tánczos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, și Heinz Kiess, senior manager, head of Product Marketing Bus la MAN Truck & Bus.

Acesta din urmă a spus că „noua generație MAN Lion’s City este pregătită pentru orice aplicație. Autobuzele complet electrice MAN Lion’s City îndeplinesc cerințele actuale de sustenabilitate, fiabilitate și eficiență, în ceea ce privește transportul public. MAN Lion’s City E devine din ce în ce mai popular între clienții europeni. Viitorul fără emisii începe acum. Împreună putem realiza acest lucru.”

Claudia Iordache

Claudia Iordache, CEO MHS Truck & Bus: „Romania nu putea să nu facă parte din cadrul roadshow-ului european de prezentare a vehiculului MAN Lion’s City E. Vehiculul este disponibil pentru testare în șase orașe principale din România și suntem siguri că va impresiona prin fiabilitate și eficiență, așa cum s-a întâmplat în toate țările europene unde a fost deja testat.”

Popularitate în creștere

Modelul MAN Lion’s City E a fost inclus în flotele de transport public, pentru ca operatorii să testeze în traficul real eficiența unui autobuz electric. În orașe precum Hamburg, München sau Wolfsburg, au fost derulate teste pe termen lung, pentru a aduna informații despre autonomie, modul de încărcare, siguranță, confort, fiabilitate, dar și felul în care se comportă un model electric în funcție de schimbările de la un anotimp la altul, precum și de topografia unui oraș.

MAN Lion’s City E a trecut cu bine toate testele și a reușit să impresioneze șoferii, călătorii și operatorii de flote. Modelul MAN Lion’s City E a fost achiziționat, deja, de doi operatori europeni de transport local din Luxemburg și Anvers (Belgia).

În octombrie 2020, a fost produs primul autobuz electric MAN Lion’s City E, la fabrica din Starachowice, din Polonia. Acesta a fost un Lion’s City 12E (de 12 m), iar primul client a fost operatorul de transport public din Hamburg, Verkehrsbetriebe Hamburg Holstein (VHH).

Alexandru STOIAN

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.