Mercedes-Benz: Comenzi record pentru Citaro

În ultima perioadă, modelul Mercedes-Benz Citaro înregistrează noi recorduri de vânzări. Alături de cele 950 de unități convenționale care vor completa transportul public din Berlin, a fost lansată prima comandă de proporții pentru noua versiune în întregime electrică, nelansată încă în fabricația de serie, din partea Hamburger Hochbahn AG.

Noul Citaro electric a înregistrat, deja, prima comandă, chiar înaintea premierei mondiale oficiale: 20 de autobuze Citaro, complet electrice, pentru compania Hamburger Hochbahn AG. Primele două unități vor fi livrate înainte de sfârșitul anului 2018.

Till Oberwörder, Head Daimler Buses, explică: Prima comandă pentru noul Citaro electric a fost plasată chiar înainte de premiera oficială, demonstrând, astfel, că operatorii de transport investesc multă încredere în conceptul nostru de mobilitate electrică în transportul public urban. Prin noul Citaro electric, facem un pas important în direcția transportului public cu emisii zero.”

Similar, Hamburger Hochbahn AG consideră că autobuzele urbane sunt piatra de temelie în ceea ce privește dezvoltarea unei flote complet ecologice. Din 2020, Hamburger Hochbahn AG plănuiește să achiziționeze exclusiv autobuze electrice.

Citaro electric – scurtă avanpremieră

Producția de serie pentru noul autobuz electric Citaro va începe la sfârșitul acestui an. Autobuzul impresionează prin randamentul energetic excelent, care se bazează pe un sistem unic de gestionare a temperaturii. Acesta reduce consumul de energie, mărind, astfel, durata de operare. De exemplu, pentru încălzirea habitaclului, este utilizată o pompă de căldură foarte economică. Motoarele electrice, integrate în puntea spate, acționează direct roțile.

Structura modulară a bateriilor este, de asemenea, dezvoltată dedicat pentru Citaro. Bateriile au o capacitate de până la 243 kWh și sunt răcite la temperatura ideală pentru a maximiza durata de viață. La scurt timp după demararea producției de serie a Citaro, vor deveni disponibile și alte variante, permițând inclusiv încărcarea intermediară a autobuzului în timpul utilizării.

Parteneriat strâns, de mai multe decenii

Hamburger Hochbahn AG operează 111 rute cu aproape 1.000 de autobuze, care transportă aproximativ 212 milioane de pasageri pe parcursul unui an.

Mercedes-Benz și Hamburger Hochbahn AG au în palmares un parteneriat de succes, activ de mai multe decenii. În 1997, operatorul de transport Hamburg a fost unul dintre primii clienți pentru prima generație a revoluționarului autobuz Mercedes-Benz Citaro cu podea joasă. Până în prezent, Mercedes-Benz a livrat peste 1.000 autobuze Citaro către Hamburg.

O poveste de succes, în Berlin

Revenind la modelul care stă la baza revoluționarului autobuz electric, Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) a lansat, recent, cea mai mare comandă din istoria unui operator german de servicii de transport. BVG urmează să primească, pe parcursul următorilor ani, 950 de autobuze Mercedes-Benz Citaro.

Convenția cadru dintre Daimler Buses și operatorul de transport din Berlin prevede achiziția a 600 autobuze articulate și a maximum 350 de autobuze solo. Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) va primi autobuzele succesiv, pe parcursul următorilor ani.

Din cele 1400 autobuze ale Berliner Verkehrsbetriebe, care operează 154 de rute, aproximativ 1000 sunt autobuze solo și articulate. Mai mult de 300 dintre acestea etalează steaua Mercedes-Benz. Anul trecut, autobuzele BVG au transportat 441 milioane de pasageri.

Cu vânzări totale de peste 50.000 de vehicule, Citaro este cel mai bine vândut autobuz urban din lume. În Europa, modelul poate fi întâlnit în aproape fiecare țară și fiecare oraș mare. A doua generație a modelului lansat inițial în 1997 a apărut în 2011. Gama cuprinde autobuze solo și articulate, autobuze pentru servicii în zonele urbane sau rurale, precum și Citaro LE, autobuzul „low-entry” din gamă. De asemenea, modelul Citaro este baza autobuzului de mare capacitate, cu 4 axe, CapaCity.

Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.