Momentul blu… AdBlue: Oferit de New Design Composite

De ce este importantă calitatea AdBlue?

Deși pentru mulți pare un produs cu o importanță secundară, calitatea AdBlue are impact semnificativ asupra costurilor unei firme de transport. Și nu este vorba doar de costul de achiziție.

AdBlue influențează consumul de carburant și, totodată, folosirea unui produs cu o calitate inferioară/neconformă duce la uzura accentuată și prematură a componentelor sistemului SCR – colmatarea rezervorului, distrugerea pompei, îmbâcsirea filtrului, calcinarea injectorului, obturarea orificiului de la catalizator… și de aici ajungem al consumul mărit de carburant, întrucât motorul depune un efort mai mare pentru evacuarea gazelor.

Totodată, un produs neconform mărește consumul de AdBlue cu 50-60% deoarece senzorul din aval al sistemului SCR observă că limitele noxelor la evacuare sunt depășite și automat transmite comanda pentru a se pompa mai mult produs. 

Compoziția chimică a AdBlue este impusă prin standardul VDA și orice deviație duce la creșterea emisiilor poluante și la acumularea depunerilor pe componentele sistemului SCR.

Decantarea este similară cu ceea ce se întâmplă la aparatele electrocasnice (mașini de spălat, fierbătoare, fiare de călcat etc.), atunci când este utilizată o apă dură.

Tehnologia a evoluat de la motoarele Euro IV și până la Euro VI, consumul de carburant fiind mult diminuat. Însă performanțele noilor motoare nu pot fi obținute fără utilizarea unui AdBlue conform. Instalarea emulatoarelor, pentru a „păcăli” sistemul SCR și a putea merge fără AdBlue, va duce, de asemenea, la creșterea consumului de carburant. „Diluarea” gazelor nu mai are loc și sistemul de evacuare îngreunat crește efortul pe care motorul trebuie să îl facă. 

În edițiile viitoare ale „Momentului blu”, vom analiza modul prin care consumul de AdBlue poate fi monitorizat și cum putem realiza o analiză a calității acestui produs.

adblue@newdesigncomposite.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.