Noi contracte pentru autobuze electrice și tramvaie

Transportul electric de pasageri din România își accelerează dezvoltarea. Astfel, compania BMC Truck & Bus a câștigat licitația lansată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) pentru achiziționarea a 70 de autobuze electrice. Pe de altă parte, tramvaiele Bozankaya câștigă din ce în ce mai mult teren.

Vehiculele BMC vor opera în transportul public de călători din municipiile Iași, Târgu Mureș, Tulcea și din județul Neamț. MDLPA a atribuit ofertantului câștigător toate cele 4 loturi licitate și urmează să fie încheiate contractele de furnizare. Astfel, pentru municipiul Iași, BMC Truck & Bus va livra 24 de autobuze, 7 stații de încărcare rapidă și 24 de stații de încărcare lentă. Valoarea contractului este de aproximativ 47,3 milioane de lei, fără TVA.

În municipiul Târgu Mureș, compania vor livra 15 autobuze, 5 stații de încărcare rapidă și 15 de încărcare lentă (contract de circa 29,6 milioane de lei, fără TVA), iar în municipiul Tulcea – 10 autobuze, 3 stații de încărcare rapidă și 10 de încărcare lentă (contract de 19,7 milioane de lei, fără TVA). Totodată, pentru județul Neamț, vor fi 21 de autobuze, 7 stații de încărcare rapidă și 21 de încărcare lentă, valoarea contractului fiind de aproximativ 41,4 milioane de lei, fără TVA.

Achiziție din fonduri europene

Autobuzele, cu lungimea de circa 10 m, operabile în condiții de deal, sunt achiziționate din fonduri alocate prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 4 – „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile”, Prioritatea de investiții 4e – „Promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilității urbane multimodale durabile și a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare”, Obiectivul specific 4.1 – „Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă”. 

Tramvaiul Bozankaya comandat de Timișoara, premiat

În ceea ce privește tramvaiele, Bozankaya Otomotiv a câștigat premiul ERCI (European Railway Clusters Initiative) la categoria „Best Large Enterprise”, pentru inovația bateriei tramvaiului comandat de Primăria Timișoara, vehicul care nu este un produs de serie, ci unul unic, adaptat cerințelor și necesităților locale.

Juriul a apreciat economia investiției în electrificarea suspensiei catenare, precum și cea în întreținerea infrastructurii și a costurilor de service: „Cu aplicația bateriei de mare voltaj integrată în sistemul de conducere al tramvaiului este facilitat condusul fără utilizarea suspensiei catenare; datorită conceptului de baterie bazat pe interacțiunea chimică litiu-ion, este posibil să conduci 63 de kilometri fără catenară, în condiții de operare normală”. Cu o lungime de 30 de metri și o capacitate de 251 de persoane (48 pe scaune și 203 în picioare), tramvaiul produs de Bozankaya pentru Timișoara are o eficiență energetică crescută, fiind cu 2,5 tone mai ușor decât vehiculele din clasa lui.

Acesta respectă standardele impuse de Uniunea Europeană, fiind efectuate în total 57 de teste în laboratoare certificate, dar a trecut cu bine și de probele desfășurate în țară, în laboratoarele de încercări ale AFER (Autoritatea Feroviară Română), care au vizat, printre altele, teste de zgomot, de compatibilitate electromagnetică și de dinamică.

16 tramvaie la Iași, în verificări finale

Și Primăria Municipiului Iași așteaptă să pună în circulație tramvaie marca Bozankaya. Primul vehicul livrat se află în ultimele încercări și verificări in situ, desfășurate sub supravegherea unor echipe de experți din cadrul organismelor notificate în Uniunea Europeană, care s-au deplasat la fața locului pentru acest lucru. Bozankaya va livra la Iași, în cadrul unui proiect finanțat majoritar din fonduri europene, 16 tramvaie. Între timp, Bozankaya Otomotiv mai așteaptă rezultatele licitațiilor pentru alte 4 orașe din România: Botoșani, Brăila, Galați și Ploiești.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.