Noul IVECO eDaily, utilitara complet electrică, oficial în România

IVECO a anunțat lansarea în România a van-ului eDaily, vehicul comercial electric 100%. Utilitara electrică (BEV) de ultimă generație a fost concepută pentru transportatorii profesioniști ce doresc să se adapteze noilor cerințe de transport electric și să beneficieze de performanțele și versatilitatea conferite de ADN-ul IVECO Daily.

Utilitara oferă același volum, necontând greutatea bateriilor, aceeași sarcină utilă, agilitate și adaptabilitate precum versiunile diesel, oferind beneficiul unor costuri de întreținere cu până la 50% mai mici.

Noul IVECO eDaily este o platformă sustenabilă, ce oferă soluții de tracțiune electrică menite să reducă semnificativ costurile operaționale. Având module scalabile de baterii (de 37 kWh), vehiculul poate fi echipat cu până la 4 astfel de module, ajungând la un total de 115 kWh.

Autonomia atinsă cu pachetul maxim de baterii poate ajunge la 400 km, oferind flexibilitatea necesară pentru diverse misiuni de transport, de la distribuția „door-to-door” și logistica lanțului frigorific, până la construcții și alte aplicații.

eDaily oferă o robustețe și capacitate de încărcare unică în segmentul LCV-urilor electrice, fără restricții de spațiu, accesibilitate și utilitate. Întreaga gamă este disponibilă în versiune 100% electrică, prin multiplele variante de carosare electrificate – furgon, șasiu sau cabină pentru echipaj.

La nivelul punții spate, IVECO eDaily propune două configurații. Versiunea simplă, Single Wheel, cu o capacitate de încărcare între 3,5 și 4,2 t, și cea dublă, Twin Wheel, care oferă încărcare între 4,2 și 7,2 t. Vehiculul este proiectat pentru a face față oricărui tip de misiuni, cu aceeași sarcină remorcabilă ca modelele diesel, în vreme ce capacitatea de remorcare ajunge până la 3,5 t.

Soluții PTO electrice optimizate

Se pot monta diferite tipuri de ePTO, până la 15 kW, care asigură energia necesară pentru refrigerare, macarale, alte suprastructuri sau prize electrice. Puterea furnizată de baterii face posibilă folosirea ePTO în toate condițiile, chiar și când vehiculul este oprit. Prin opțiuni suplimentare de configurare, este disponibilă o priză mecanică de putere suplimentară, pentru aplicații grele.

Andrei Gagea, country manager IVECO România: „IVECO a fost întotdeauna un pionier, concentrându-se nu doar pe îmbunătățirea eficienței pentru clienții săi, ci și pe reducerea emisiilor, aspect extrem de important. Pe drumul schimbării către emisiile zero, vehiculele electrice sunt un element-cheie în abordarea noastră, oferind soluții care nu compromit rentabilitatea sau productivitatea afacerii, pentru clienți. Este esențial să dezvoltăm un ecosistem de susținere, pentru a facilita extinderea electromobilității și a satisface cererea pieței, dar suntem încrezători că, prin lansarea acestui vehicul, pe care nu mă feresc să îl numesc extraordinar, vom continua să susținem parcul «verde» rulant al României.”

Motorizare și moduri de conducere

Utilitara este echipată cu un motor puternic, de 140 kW, ce poate atinge viteza maximă de 120 km/h în 35 de secunde, oferind performanța necesară pentru utilizare extraurbană. Grație sistemului unic Hi-Power, se poate debloca un plus de putere. În modul Power, utilizatorii pot accesa o rezervă temporară de putere suplimentară, pentru performanțe de top, depășirea unui alt vehicul sau pentru urcarea unei rampe abrupte de până la 30%. Pentru situațiile în care întreaga putere a vehiculului nu este necesară, modul Eco optimizează consumul de energie.

Pentru încărcare, sunt disponibile multiple opțiuni: la 11/22 kW, cu încărcare completă a unei baterii în 2 ore, sau până la 80 kW, în 30 de minute, suficient pentru 100 km.

Dragoș Gâdoiu (CEO Transpeco) și Andrei Gagea (country manager IVECO România)

Conectivitate avansată

Noua utilitară eDaily se dorește a fi un ecosistem în care vehiculul, infrastructura și serviciile sunt interconectate digital, permițând clienților să își găsească propria cale către electromobilitate, maximizând energia și ușurința în utilizare.

Van-ul vine echipat cu sisteme avansate de monitorizare și opțiuni de control de la distanță pentru încărcare și preîncălzire a cabinei. Controlul inteligent permite încărcarea în cele mai convenabile intervale. Controlul climatizării de la distanță permite ca vehiculul să atingă temperatura ideală în cabină, înainte de deconectarea de la priză.

Modurile Driving și Regenerative pot fi presetate de către managerul de flotă, pentru optimizarea consumului de energie. Monitorizarea consumului de energie calculează absorbția energetică în fiecare moment (luând în considerare și utilizarea ePTO) și oferă rapoarte detaliate în privința energiei consumate vs. distanța parcursă și climatizare. Aceste funcționalități avansate ajută la optimizarea autonomiei și disponibilității vehiculului, oferind un control complet asupra operațiunilor zilnice.

Pentru eficiență și productivitate de top, eDaily propune soluții precum: navigație inteligentă, aplicația eDaily Routing (care interacționează cu vehiculul pentru a previziona autonomia, încărcarea necesară și timpul exact de sosire, inclusiv cu o oprire pentru încărcare), alerte de asigurare a autonomiei (ce informează proactiv managerul despre nivelul scăzut de încărcare sau despre probleme la încărcare) și portalul IVECO ON (cu management de flote și funcții API).

Transpeco, primul client de IVECO eDaily

Lider în soluții de transport pentru materialele produselor petroliere – carburant, GPL și butelii, Transpeco a ales să își înnoiască flota cu noul eDaily, achiziționându-l chiar pe primul din România. „Până acum, pentru zona București-Ilfov, utilizam un IVECO Daily diesel. De acum, vom folosi IVECO eDaily, pentru aprovizionarea clienților. Este primul nostru eDaily, dar și primul din țară, însă vom continua investițiile în vehicule electrice. Ne bucurăm că în acest demers îl avem alături pe IVECO, partenerul nostru de business, care ne înțelege perfect nevoile de transport”, a declarat Dragoș Gâdoiu, CEO Transpeco.

Alexandru STOIAN
alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.