Noul VW ID. Buzz GTX, cel mai puternic „Bulli” ever

Volkswagen a prezentat, cu ocazia conferinței sale anuale, cel mai puternic „Bulli” de serie din toate timpurile. 340 CP, tracțiune integrală standard, două tipuri de ampatamente și de baterii și o greutate maximă de tractare de 1.800 kg.

Divizia Volkswagen Commercial Vehicles lansează o serie de noi modele, în 2024. „În primul rând, există New California (concept), cu un număr incredibil de fani! Aștept cu nerăbdare premiera mondială din această vară. În al doilea rând, avem noul Transporter 2, care este succesorul legendarului T6.1. Dar astăzi este vorba despre un cu totul alt joc, și anume, acest vehicul fantastic: noul ID. Buzz GTX”, a spus Lars Krause, membru al Consiliului de Administrație, responsabil de vânzări și marketing la Volkswagen Commercial Vehicles.

Noul ID. Buzz GTX are o baterie nouă, de 79 kWh (net), la bord, în versiunea cu ampatament standard. Versiunea cu ampatament extins (+250 mm) este alimentată tot de o baterie nouă, de 86 kWh (net). Ambele modele GTX sunt dotate standard cu tracțiune integrală 4MOTION și pot accelera de la 0 la 100 km/h în doar 6,5 secunde.

Tracțiune integrală electrică

Noul ID. Buzz GTX este echipat cu două motoare electrice. Un motor de 80 kW antrenează puntea față, în timp ce un altul, de 210 kW, alimentează puntea spate – împreună formează tracțiunea integrală. Viteza maximă este limitată electronic la 160 km/h. Motoarele electrice de acționare sunt alimentate cu energie prin intermediul unei baterii de 79 sau 86 kWh. Bateria de 79 kWh poate fi încărcată la stațiile de încărcare rapidă DC cu până la 185 kW. La capacitatea maximă de încărcare, se încarcă din nou de la 10 la 80% în aproximativ 26 de minute; bateria de 86 kWh absoarbe energie cu până la 200 kW, la stațiile de încărcare rapidă DC. De asemenea, se încarcă 10-80% în aproximativ 26 de minute, la capacitatea maximă de încărcare.

Capacitate de remorcare GTX

Datorită unei puteri suplimentare de 100 kW (136 CP) și sistemului de propulsie 4MOTION, ID. Buzz GTX oferă o capacitate maximă de remorcare mai mare: versiunea cu ampatament normal poate trage până la 1.800 kg (frânat, gradient de 8%), în timp ce ID. Buzz GTX cu ampatament lung are o capacitate maximă de remorcare de 1.600 kg. Capacitatea maximă a fost, astfel, crescută cu 800, respectiv 600 kg. Sistemul 4MOTION oferă avantaje mari de tracțiune atunci când tractați o remorcă în special pe suprafețe umede sau libere.

Exteriorul GTX

Vehiculul se caracterizează printr-un front-end individualizat. Bara de protecție în stil GTX, cu o grilă neagră de admisie a aerului cu design fagure și noi elemente laterale de ghidare a aerului, asigură un aspect dinamic și distinctiv. Noi lumini de zi sunt integrate în bara de protecție, în stânga și dreapta. Toate elementele caroseriei negre, cum ar fi noua grilă de admisie a aerului, elementele de ghidare a aerului, inscripția GTX și carcasele oglinzilor exterioare, sunt finisate în negru lucios. Jantele de aliaj Solna, de 20 inch, sunt echipament standard. Gama de jante GTX este completată de două noi jante din aliaj de 21 de inch, disponibile opțional. Standard sunt și farurile cu matrice LED IQ.LIGHT. Un nou finisaj de vopsea de culoare Cherry Red este oferit exclusiv pentru ID. Buzz GTX.

Habitaclul

Varianta ID. Buzz GTX cu ampatament standard este disponibilă cu 5 locuri, cu o banchetă cu 3 locuri, împărțită 40:60, în al doilea rând (2/3), sau cu 6 locuri (opțional), cu două scaune individuale pe rândul 2 și 3 (2/2/2).

Versiunea cu ampatament lung se va lansa cu 5 locuri și cu o banchetă cu 3 locuri (2/3) și va fi disponibilă opțional și echiparea cu 6 locuri (2/2/2). Această versiune va fi oferită, în plus, și cu 7 locuri, cu o banchetă cu 3 locuri în al doilea rând și două locuri individuale în al treilea rând (2/3/2). În funcție de model, scaunele din al doilea rând pot fi deplasate longitudinal cu 150 mm (la ampatamentul standard) sau 200 (la ampatamentul lung).

Loc de bagaje

Volumul compartimentului pentru bagaje al GTX-ului cu ampatament standard, cu 5 locuri, variază între 1.121 l (încărcat până la marginea superioară a spătarelor banchetei din spate) și 2.123 (bancheta din spate rabatată, încărcată până la marginea superioară a spătarelor scaunelor din față). Versiunea cu ampatament extins este și mai spațioasă: atunci când este încărcată până la marginea superioară a spătarelor celui de-al doilea rând de scaune, este disponibilă o capacitate de 1.340 l. Dacă se încărcă chiar până la primul rând de scaune, volumul crește la 2.469 l. Chiar și atunci când călătoresc 7 persoane, există încă 306 l de spațiu de încărcare disponibil în spatele celui de-al treilea rând de scaune. În funcție de configurație, vehiculele pot fi echipate cu o placă Multiflex, care creează un al doilea nivel de încărcare, și, când scaunele din spate sunt rabatate, o zonă de încărcare plată.

Hardware și software nou plus ChatGPT

O actualizare majoră de hardware și software pentru linia de produse va fi încorporată în modelele GTX. Afișaj head-up (opțional) și următoarea generație de sisteme de infotainment (standard) cu noua navigare în meniu și grafică, precum și putere rapidă a procesorului, iar ecranul tactil al sistemului are acum 12,9 inch. Noutăți sunt și bara tactilă iluminată pentru controlul temperaturii și al volumului. Noul asistent vocal IDA4, pe lângă controlul a numeroase funcții, oferă și răspunsuri la întrebări de cunoștințe generale folosind conexiunea online la baze de date precum Wikipedia. Asistentul oferă în plus integrare ChatGPT (AI). Aplicația Wellness utilizează programe preconfigurate și poate regla diferite funcții ale vehiculului pentru a îmbunătăți starea de bine în timpul conducerii sau a încărcării. Sistemul de avertizare la ieșire anunță atunci când este o ușă deschisă și din spate se apropie vehicule motorizate sau biciclete.

Van-ul Samba al noii ere

Buzz GTX cu ampatament lung va fi disponibil cu trapa panoramică cu sticlă inteligentă, ca opțiune. Sticla inteligentă multistratificată are o peliculă integrată cu cristale lichide și poate fi comutată electronic, astfel încât să fie transparentă sau opacă. Cea mai mare trapă panoramică folosită vreodată la un Volkswagen transformă GTX-ul într-un van Samba al unei noi ere.

Pre-vânzările pentru ID. Buzz GTX încep în vara aceasta.

Alexandru STOIAN
alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.