O zonă cu potențial! Ambalajele reutilizabile

Un număr tot mai mare de companii, mai ales din industria auto, aleg să introducă în lanțul lor de distribuție serviciile de ambalaje reutilizabile. Motivele sunt multiple și pot ține de optimizarea costurilor, standardizarea producției, reducerea amprentei de carbon etc. Ce înseamnă însă adoptarea unei astfel de soluții?

GEFCO a proiectat și dezvoltat, de mai bine de 25 de ani, soluții pentru a furniza ambalaje reutilizabile la locațiile de producție. Acestea includ analiza, planificarea și gestionarea fluxurilor clienților între diferiții jucători din lanțul de aprovizionare.

Folosirea ambalajelor reutilizabile este potrivită în mod special pentru industriile care presupun asamblare – industria auto este, evident, un exemplu în acest sens – sau activități care au o rațiune de funcționare a lanțului de distribuție similară: camioane, tractoare, aeronautice, electronice etc.

„Pentru a rezuma, soluțiile de ambalaje reutilizabile sunt potrivite pentru toate activitățile care presupun producerea mai multor componente în unitățile de producție, nivel 1 sau 2, ale furnizorilor și care sunt transportate ulterior către o unitate în care are loc asamblarea finală a acestor componente”, spune Philippe Doyer, Executive Vice President – Overland, Warehousing & Reusable Packaging, GEFCO Group.

Avantaje

Philippe Doyer consideră că există cel puțin șapte puncte care generează economii și care pot determina clienții să aleagă ambalajele reutilizabile:

1) optimizarea transportului, datorită unei mai bune rate de stivuire;

2) optimizarea spațiului în unitatea de asamblare, de asemenea, datorită ratei mai bune de stivuire;

3) calitatea / protejarea componentelor (ambalajele reutilizabile nu se pot strivi sau zdrobi);

4) standardizarea liniei de producție (dimensiunea ambalajelor reutilizabile este mereu aceeași);

5) soluție ecologică, de natură să simplifice managementul deșeurilor (elimină managementul deșeurilor de carton);

6) ergonomie: piesele și componentele sunt mai ușor de manevrat și transportat de către operatori;

7) siguranță (de exemplu, pentru a deschide ambalajele reutilizabile nu este necesară utilizarea unui cutter sau a unui obiect ascuțit)

O soluție și pentru România

În România, soluțiile de ambalaje reutilizabile sunt folosite de către 35 companii, care aparțin în mare parte industriei auto și care se poziționează printre jucătorii de top la nivel global ai acestui sector. Aceștia sunt amplasați în partea centrală (Sibiu, Brașov, Cluj Napoca) și de Vest (Arad, Timișoara) a României.

„Implementarea unui hub principal sau regional este decisă atunci când este necesară pentru activitățile desfășurate de către un client, în funcție de modelul fluxurilor acestuia. La acest moment însă, activitatea noastră curentă nu necesită implementarea unei noi infrastructuri, în România”, spune vicepreședintele executiv GEFCO.

Gestionarea fluxurilor este asigurată de GEFCO România din punct de vedere al transportului, prin colectarea și livrarea ambalajelor către hub-ul regional aflat în imediată vecinătate, în localitatea Trnava din Slovacia.

„Cu siguranță, implementarea mai multor platforme pentru soluțiile de ambalaje reutilizabile în România ar avea un impact pozitiv asupra dezvoltării industriale a țării. Iar noi ne propunem să promovăm această soluție pe scară cât mai largă”, ne-a declarat Philippe Doyer. „Soluțiile de ambalaje reutilizabile oferă atât avantaje strategice și operaționale, cât și contribuie la îmbunătățirea și / sau menținerea calității lanțului de distribuție a clienților noștri, printr-o auditare permanentă realizată la nivel local, regional și global”.

Optimizarea costurilor de transport

Să luăm exemplul unui producător auto Premium din Europa, care a ales să externalizeze întreaga gestiune a ambalajelor, înlocuindu-le cu containere pliabile de dimensiuni mari. Procesul său de producție include trei unități de asamblare, cu peste 250 de furnizori nivel 1 implicați. Sarcina GEFCO a fost aceea de a implementa soluția sa de ambalaje reutilizabile, GefBox, în întreaga rețea europeană a clientului în termen de 3 luni, prin intermediul echipei sale dedicate, compuse din doar 17 persoane, localizate în întreaga Europă.

„Am realizat acest «tur de forță» la timp, aducând o îmbunătățire semnificativă disponibilității ambalajelor: 98% din comenzile de ambalaje sunt livrate acum complet și la timp. În plus, clientul și-a optimizat costurile de transport, datorită introducerii unui nou timp de ambalaj care permite o rată mai mare de încărcare în camioane. Per total, pentru clientul nostru, adoptarea acestei soluții reprezintă o bună amortizare a unei investiții de câteva zeci de milioane de euro”, subliniază reprezentantul GEFCO.

Această soluție a fost adoptată în marea majoritate a țărilor europene în care sunt localizate unități ale producătorilor auto. Însă acest tip de soluție este adoptat treptat și de către industrii similare, precum cea aeronautică, și chiar de către companiile din sectorul de retail (lanțurile de distribuție ale fructelor și legumelor, spre exemplu).

Oportunități de dezvoltare

Dezvoltarea soluțiilor de ambalaje reutilizabile se va îndrepta către obiective diferite în funcție de zonele geografice, de activitate și de nivelul de maturitate industrială. Spre exemplu, pentru țările europene, politicile ecologice și reglementările stricte privind gestionarea deșeurilor vor sprijini utilizarea soluțiilor de ambalaje reutilizabile.

În țările cu economii emergente, ambalajele reutilizabile reprezintă, de asemenea, o soluție cheie pentru îmbunătățirea eficienței producției și pentru implementarea politicilor de producției de tip LEAN. De exemplu, în prezent, GEFCO lucrează cu un important furnizor de nivel 1 din Mexic pentru a transforma lanțul său de distribuție, care utilizează ambalaje de carton, într-unul mult mai eficient, prin utilizarea ambalajelor reutilizabile.

Folosirea ambalajelor reutilizabile în fluxurile intercontinentale reprezintă, de asemenea, o oportunitate pe termen mediu.

„În cele din urmă, gestionarea ambalajelor este, probabil, una dintre puținele zone rămase cu un potențial de optimizare ridicat în cadrul organizațiilor clienților noștri. Ne propunem să îi ajutăm să aleagă cea mai bună soluție cu valoare adăugată pentru activitatea lor”, a concluzionat Philippe Doyer.

Soluția GefBox

– 6,5 milioane de containere reutilizabile de dimensiuni diferite

– 1.700 clienți industriali

– Soluție IT dedicată planificării și monitorizării – NetBox

– 23 centre de colectare și spălare, pentru a întreține containerele (8 centre principale și 15 regionale)

– Rețea de transport internațională, ce asigură implementarea soluțiilor de aprovizionare continentală și intercontinentală

Netbox

Netbox este un sistem IT special conceput pentru soluțiile de ambalaje reutilizabile, care permite clienților să plaseze comenzi de reîncărcare a ambalajelor lor goale și să își gestioneze stocurile. Este nevoie doar de o conexiune la internet, iar la finalul zilei, Netbox oferă clienților vizibilitate completă asupra circulației și situației ambalajelor.

Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.