PLANIFICAREA FISCALĂ. O nouă „corvoadă” pentru antreprenorii mici

Într-un context economic marcat de provocări, creșterea sarcinii fiscale este o nouă provocare pentru antreprenori. Firmele sub 1 milion de euro trebuie să înțeleagă noi principii și concepte fiscale și să aloce mai multă atenție fiscalității.

Este nevoie, și din acest punct de vedere, de creșterea profesionalizării departamentelor financiar-contabile. În plus, antreprenorii au nevoie de parteneri de business care să îi sprijine, la acest nivel.

Afacerile cu profitabilitate mare (având cifra de afaceri între 500.000 și 1 milion de euro) sunt primele afectate, din 2023, de schimbarea regimului de impozitare de la 1% micro (impozit pe venit), la 16% impozit pe profit. Ulterior, pragul de impozitare de 16% va scădea la 300.000 de euro, respectiv 100.000 de euro.

Soluție temporară

O soluție temporară poate consta în mai multe microîntreprinderi, pentru menținerea impozitării de 1% pe venituri. Dar tentația de a optimiza situația, prin multiplicarea numărului de microîntreprinderi, trebuie atent analizată prin prisma complexității administrative, logistice, de trezorerie. Există riscul ca, pe lângă alte costuri suplimentare, energia antreprenorului să se irosească în operațional, în loc să dezvolte business-ul.

Exemplificare pentru SRL cu cifra de afaceri de 300.000 de euro și profitabilitate brută 30%

 

Alternativa

Recomand un calcul simplu, aproximativ, care să răspundă la aceasta întrebare: „Cât pierd și ce creștere de cifră de afaceri e necesară, pentru a compensa o nouă variabilă cu impact în prețurile de transport ale micilor transportatori?”.

Sub rezerva posibilelor ajustări în varianta finală a legii, consider că este important să limităm artificiile de optimizare care ne afectează modul natural de organizare a business-ului.

În fond, condițiile sunt aceleași pentru toți jucătorii din piață.

Recomandări

  • Analiza cheltuielilor prin filtrul criteriului de deductibilitate: servicii terți, protocol, sponsorizări, dobânzi etc.
  • Revizuirea prețurilor și realizarea unui simulator de business care să proiecteze rezultatul financiar și să ajute antreprenorul să ia cele mai bune decizii in business.

Din punct de vedere strategic, planificarea fiscală este o axă de acțiune, însă, pentru a ieși din zona afacerilor mici, trebuie să învățăm să ne concentrăm atenția pe marje, optimizare operațională prin automatizări și digitalizare, și, mai ales, pe dezvoltare/scalare. Având în vedere scăderea limitei de încadrare la microîntreprinderi prevăzută pentru anii următori, practic orice plan de business trebuie să țină cont de impozitare în regim 16%. 

Ioana ARSENIE

strateg financiar

fondator Trusted Advisor Strategy & Finance

ioana@ioanaarsenie.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.