Poate în 2013…

Dezvoltatorii ar putea demara, în 2013, proiecte de parcuri industriale amânate de câţiva ani, pe fondul stabilităţii economice şi politice prognozate. Este una dintre concluziile celui mai recent studiu realizat de CBRE Real Estate Consultancy asupra pieţei imobiliare industriale, care arată că stabilizarea chiriilor îi va determina pe chiriaşii din spaţiile mai puţin performante să se îndrepte către cele de clasă A. Iar în condiţiile în care beneficiarii vor căuta spaţii eficiente, vor fi favorizate proiectele construite la cerere (built-to suit), în clădiri optimizate pentru profilul lor de activitate.

Capitala rămâne cea mai atractivă piaţă pentru sectorul industrial din România, iar la sfârşitul anului 2012, sectorul industrial reprezenta un sfert din ponderea totală a PIB-ului României. Comparativ cu anul anterior, în 2012 cifra de afaceri a industriei a crescut în termeni nominali cu 3,1%, potrivit ultimelor date furnizate de INSSE. Conform studiului CBRE, cererea de spaţii industriale a înregistrat o majorare în semestrul 2 din 2012 cu 24% faţă de semestrul anterior, în timp ce activitatea totală de închiriere a înregistrat o creştere de 40% în aceeaşi perioadă. Necesitatea unei reţele dezvoltate de infrastructură (autostrăzi, terminale intermodale şi acces portuar) a determinat ca 81% din spaţiile industriale tranzacţionate să aparţină clasei A.

Operatorii logistici au fost cei mai activi pe piaţa locală, investind atât în optimizarea infrastructurii interne, cât şi în extinderea capacităţii de depozitare. Pentru îndeplinirea planurilor de dezvoltare, operatorii logistici s-au orientat către judeţe precum Ilfov, Brăila, Argeş, Giurgiu, Vrancea şi Arad. Companiile din sectorul automotive şi-au consolidat centrele de lucru din România prin extinderea liniilor de producţie şi dezvoltarea unor noi sedii, momentan aflate în construcţie.

Stocul de spaţii industriale

La finalul anului 2012 au fost livraţi 20.000 mp în zona Capitalei prin extinderea parcului industrial Bucharest West pentru operatorul logistic DSV. Prin urmare, stocul de spaţii industriale din această zonă a crescut cu 2%, ajungând la 980.000 mp. În timp ce proiectele anunţate în zona Capitalei sunt construite şi închiriate de compania dezvoltatoare, în exteriorul acestei regiuni numărul livrărilor de natură speculativă a scăzut considerabil, fiind înlocuit de construcţiile cu livrare la cerere (built-to-suit), considerate fezabile. În ceea ce priveşte activitatea totală de închiriere în semestrul 2 din 2012, CBRE arată că în zona Bucureştiului cererea a înregistrat aproximativ 38.000 mp, în timp ce în provincie au fost tranzacţionaţi 32.000 mp. Suplimentar, 24.000 mp de spaţii industriale s-au tranzacţionat direct între dezvoltator şi chiriaş. Activitatea totală de închiriere a constat în 22 de tranzacţii cu o suprafaţă cumulată de circa 89.000 mp, respectiv o suprafaţă medie de 4.000 mp. Regiunile care au atras investiţii în sectorul industrial pe parcursul celui de-al doilea semestru al anului trecut au fost reprezentate de zona Bucureştiului (44%), Ploieşti (19%), Piteşti (16%) Timişoara (15%), Râmnicu Vâlcea (5%), Arad (3%), Constanţa (1%). În prezent, în provincie sunt aproximativ 144.000 mp ce urmează a fi livraţi în 2013 şi 2014, CBRE menţionând o creştere a cererii de spaţii de depozitare şi producţie moderne susţinută de avantajul geografic al parcurilor industriale, ce facilitează accesul operatorilor industriali atât către ţările vestice, cât şi către pieţele Est-europene. În România, astfel de zone de interes sunt localizate în regiuni precum Cluj, Braşov, Timiş sau Prahova. La acestea se adaugă 70.000 mp de spaţii aflate doar în stadiu de planificare din cauza dificultăţii obţinerii finanţării.

Chirii stabile

În zona Europei Centrale şi de Est, cu excepţia capitalei Ungariei, randamentul prime s-a menţinut constant. Astfel, în această regiune, chiria prime fluctuează între 4,10 euro/mp/lună (Bucureşti) şi 4,50 euro/mp/lună (Budapesta). În România, în locaţii prime, chiria medie nu a înregistrat modificări considerabile. În funcţie de suprafaţă, chiria medie variază între un minim de 3,75 euro/mp/lună şi un maxim care nu depăşeşte 4 euro/mp/lună.

Cele mai mari tranzacţii din semestrul 2 al anului 2012:

– Faurecia a închiriat 14.000 mp pe platforma Dacia Piteşti;

– KLG Europe Logistics a închiriat 7.500 mp în Olympian Park Timişoara;

– Meitav a închiriat 6.000 mp în Pantelimon Logistic Center, zona Bucureşti.

Meda BORCESCU

meda.borcescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.