Premiere MAN, la Busworld 2023

După patru ani de pauză, Busworld Europe a revenit la Bruxelles, în Belgia, cu cele mai noi tendințe în materie de vehicule destinate transportului de persoane.

Cu ocazia târgului internațional, desfășurat în perioada 7-12 octombrie, MAN Truck & Bus a prezentat vehicule inovatoare de la mărcile MAN și NEOPLAN, precum și servicii inteligente, oferind soluții eficiente și durabile.

Elementele principale de interes au fost reprezentate de premierele mondiale ale autobuzelor MAN Lion’s City 12 E LE și MAN Lion’s Intercity LE 14, precum și alte autobuze, bazate pe o nouă platformă electronică. La vehiculele model 2024, apare, printre altele, un nou cockpit digital și numeroase sisteme de asistență, oferind, astfel, clienților mai mult confort, siguranță și eficiență.

Viziunea

Mobilitatea de mâine ar trebui să fie, înainte de toate, durabilă, conectată și autonomă. Transportul public și, în special, autobuzele au o contribuție importantă la satisfacerea nevoilor de mobilitate în schimbare ale oamenilor. Pentru a ține cont de creșterea volumelor de trafic, pentru a ușura orașele și pentru a sprijini companiile de transport în cel mai bun mod posibil, sunt necesare vehicule și servicii inovatoare și pregătite pentru viitor – pentru transportul urban, interurban și pe distanțe lungi. Prin mărcile sale MAN și NEOPLAN, MAN Truck & Bus oferă, deja, soluții adecvate pentru o gamă largă de aplicații.

„Noi, cei de la MAN, suntem convinși că viitorul aparține vehiculelor fără emisii. De aceea, urmărim în mod constant trecerea către transportul public sustenabil și ne angajăm pe deplin în favoarea vehiculelor electrice. Cifrele de vânzări arată cât de bine este primit acest lucru. Al 1.000-lea eBus a ieșit, recent, de pe linia de producție”, a spus Barbaros Oktay, șeful diviziei Bus la MAN Truck & Bus. „Vehiculele și numeroasele inovații în echipamente și tehnologie, precum și serviciile moderne arată în mod clar că MAN urmează, în mod constant și cu succes, calea către un transport durabil, automatizat și digitalizat”, a completat acesta.

Expoziția

O parte din aceste vehicule impresionante au putut fi admirate „pe viu”, atât în zona interioară de expoziție, cât și în zona exterioară.

MAN Lion’s City 10 E midibus, cu o lungime de 10,5 m, este în producție la uzina de autobuze urbane MAN din Starachowice, Polonia, de la începutul anului 2023. Printre altele, dimensiunea compactă a autobuzului urban complet electric atrage atenția. Acest lucru se datorează faptului că își poate pune în valoare punctele forte, în special în utilizarea din ce în ce mai mare a serviciilor „la cerere”, orientate spre client. Autobuzul urban are o capacitate de pasageri similară cu multe autobuze de 12 metri, și are nevoie de mai puțin spațiu de manevra în centrele și depourile înguste ale orașului, fiind mult mai manevrabil. Faptul că MAN Lion’s City 10 E, cu diametrul său de viraj record și dimensiunile compacte, este, de asemenea, o soluție ideală pentru traseele solicitante a fost demonstrat recent printr-un test practic în Dolomiții Tirolezi de Sud. Pe turul de 531 km, eBus-ul a rulat la peste 10.000 m altitudine și a consumat, în medie, 0,77 kWh per kilometru. Lion’s City E a atins aceste valori datorită tehnologiei inovatoare și a unei rate remarcabile de recuperare, de peste 50%.

Lion’s City 12 E LE este una dintre premierele mondiale de la Busworld 2023. Este primul autobuz electric MAN cu intrare joasă și va fi lansat în acest an. Se bazează pe autobuzul solo electric premiat, de 12 m, cu transmisie centrală și baterii modulare, și asigură un nivel ridicat de confort pe scaun, cu podeaua adaptată după feedback primit de la clienți. Autobuzul oferă până la 41 de locuri pentru pasageri, plus spațiu special pentru scaune cu rotile și cărucioare. „În special, faptul că scaunele din spatele vehiculului sunt toate orientate în direcția de mers asigură că pasagerii se simt confortabil chiar și în călătoriile mai lungi”, spune Heinz Kiess, șef marketing Bus la MAN Truck & Bus.

Lion’s Intercity 14 LE – o altă premieră. Vehiculul cu trei axe, cu o capacitate semnificativ mai mare, completează seria de succes MAN low-entry. Cu o lungime de 14,43 metri, noul Lion’s Intercity LE 14 este unul dintre cele mai scurte vehicule de pe populara piață de autobuze cu trei axe. Și totuși oferă spațiu pentru până la 63 de locuri și maxim 127 de pasageri. Opțional, autobuzul este disponibil cu o a treia ușă în spate, așa cum a fost pe varianta expusă la Busworld. Sunt disponibile două versiuni ale cockpit-ului digital ultramodern. În plus, există un echipament cuprinzător de siguranță și care va fi introdus în toate autobuzele MAN începând cu cele model 2024, pe baza unei noi platforme electronice. Lion’s Intercity LE 14 va fi echipat, de asemenea, cu sistemul de propulsie MAN EfficientHybrid, și cu sistem start-stop automat.

NEOPLAN Skyliner și Cityliner, în zona exterioară

În zona exterioară, au putut fi admirate două NEOPLAN Skyliners, dintre care unul avea un concept exclusiv de bistro, și un NEOPLAN Cityliner „Diamond Edition”. În plus, un MAN Lion’s City 10 E, un MAN Lion’s City 12 E, ambele echipate cu MAN OptiView, un NEOPLAN Tourliner și un MAN TGE Coach au fost disponibile pentru drive-test, alături de experții MAN ProfiDrive.

MAN e-Bus

Soluții inteligente

Accentul este pus pe mobilitatea electrică. Pe lângă vehiculele pregătite pentru viitor, MAN oferă un pachet holistic eMobility și sfaturi complete pentru clienții care trec la eMobility. Aceasta implică analizarea amănunțită a întregului proces de transformare. Scopul este de a se asigura că trecerea la electromobilitate are succes și implică un efort cât mai mic pentru operatori. În total, echipa MAN a finalizat, deja, cu succes peste 250 de proiecte în 19 țări europene, în sectoarele de camioane, autobuze și furgonete, acumulând mult know-how în acest proces.

MAN sprijină clienții și cu experiență și instrumente digitale, după achiziția de autobuze. MAN DigitalServices au fost concepute pentru a ajuta la simplificarea proceselor, la optimizarea eficienței întregii flote, la economisirea costurilor de operare și la creșterea durabilității. Clienții au posibilitatea de a testa MAN DigitalServices gratuit, timp de trei luni.

Alexandru STOIAN

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.