Reușim să punem România pe hartă

Observația a fost făcută de Ana Dumitrache, country head CTP România, cu ocazia primei întâlniri cu presa din acest an, în condițiile în care țara noastă a început să câștige importanță în fața statelor vecine, în cadrul licitațiilor internaționale.

Ana Dumitrache, country head CTP România

Anul 2022 a reconfirmat că începem să contăm în calitate de centru de distribuție regională, iar interesul producătorilor este în creștere.

De altfel, tranzacțiile anunțate de CTP România (cel mai mare dezvoltator și proprietar de spații logistice și industriale de pe piața locală), în decursul anului trecut, confirmă această tendință. Iată doar câteva exemple, care constituie semnale importante pentru piață.

Opțiuni strategice, din care facem parte

LPP a închiriat o suprafață de depozitare de 65.000 mp în CTPark Bucharest West, de unde va expedia produse în țări precum Bulgaria, Ungaria, Croația, Macedonia de Nord, Serbia și Grecia.

Kuehne+Nagel a închiriat, de asemenea, (în urma parteneriatului cu Pepco) 50.000 mp, unde se va dezvolta un centru regional de distribuție, care va deservi, din acest an, piețele din România, Bulgaria și Grecia.

Între timp, CTPark Bucharest North a început să se contureze ca un nou pol logistic pentru e-commerce, după o investiție de 160 de milioane de euro, în extinderea suprafeței la peste 200.000 mp. (Printre chiriașii parcului industrial se numără Sezamo.ro, Mobexpert, Micul Fermier și Boutique Mall.)

Iar sudul Capitalei se transformă într-un hub logistic, după anunțul privind extinderea parcului existent, CTPark Bucharest South, la aproximativ 150.000 mp. Centrul oferă o legătură excelentă cu Portul Constanța (Autostrada A2 aflându-se la doar 9 km distanță) și facilitează livrările către destinații externe, precum Bulgaria, Grecia, dar și Turcia. (O altă investiție în favoarea creșterii atractivității României ca hub regional.)

În plus, 2022 a adus în prim plan soluții în premieră pentru noi, precum demararea construcției CTPark Oradea Cargo Terminal, care beneficiază de conexiune directă cu Aeroportul Oradea. (Primele spații au fost deja livrate.)

Pe de altă parte, putem trage concluzii și cu privire la o creștere a interesului producătorilor pentru România. Dezvoltatorul va construi pentru producătorul german de înaltă tehnologie Diehl Controls un centru de cercetare și dezvoltare de 40 de milioane de euro, în noul său proiect, CTPark Brașov.

Peste 430.000 mp spații industriale în dezvoltare

Concret, CTP a închiriat, în cursul anului trecut, 681.000 mp de spații, din care 498.000 mp au reprezentat cerere nouă. Pentru 2023, se află în diverse stadii de dezvoltare 436.000 mp de spații industriale (construcție și achiziții), o importanță mărită fiind acordată dezvoltării parcurilor logistice din Timișoara și Arad.

În România, CTP deține o suprafață totală de 2,3 milioane mp de depozite de clasa A, în 15 orașe: Arad, Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Oradea, Pitești, Sibiu, Timișoara, Turda, Târgu Mureș, Caransebeș, Ineu și Salonta. Iar gradul de ocupare consemnat la finalul anului trecut era de 93%.

În comunitate!

Toate aceste parcuri industriale reprezintă, de fapt, comunități de afaceri în dezvoltare, pentru companii care găsesc oportunități colaborând și pentru care dezvoltatorul trebuie să conceapă planurile, astfel încât să răspundă nevoilor viitoare… care sunt extrem de diverse. Plecând de la spații suplimentare ori adaptate unor nevoi noi de automatizare, de la o infrastructură care să prevină blocajele și până la a le oferi angajaților un mediu plăcut de lucru, unde să vrea să revină. Iar peste toate acestea, extrem de importante sunt, astăzi, facilitățile care permit reducerea consumului de energie. O zonă în care CTP investește de mult timp.

Andrei Koszti, regional commercial manager CTP România

„Am început să contăm, în această zonă a Europei, și să câștigăm tranzacții în competiția cu țările vecine”, a apreciat Andrei Koszti, regional commercial manager CTP România, subliniind că, pe măsură ce ni se duce vestea, interesul pentru România va fi din ce în ce mai mare. Iar imaginea de transparență și corectitudinea contează mult, în acest context.

Pentru noua generație, a face ceva mai mult decât a-ți îndeplini obiectivele la serviciu reprezintă o motivație importantă. Iar în cadrul CTP lucrează mulți tineri, atenți la detalii, pentru care contează să se afle printre cei care contribuie la așezarea României pe harta investitorilor.

În fond, viitorul începe azi. Și e mult de lucru!

Meda IORDAN

meda.iordan@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.