SCANIA. Smart Dash – un nou bord digital

În cadrul unei etape majore de schimbări, Scania prezintă camioane și autobuze cu bord digital, pe baza unei arhitecturi electronice modulare, acompaniate de o gamă de noi elemente de siguranță. Smart Dash, bordul digital, reprezintă o „cărămidă” de bază pentru pavarea drumului către serviciile digitalizate, către creșterea siguranței și îmbunătățirea experienței clienților și șoferilor care operează camioane Scania.

„Această inițiativă reprezintă o schimbare importantă în oferta Scania, în ecosistemul de transport”, spune Stefan Dorski, senior vicepreședinte, șeful Scania Trucks. „Ceea ce clienții noștri vor experimenta, în vehiculele echipate cu Smart Dash, reprezintă o parte palpabilă a nivelului următor al ofertei Scania și a ambiției în ceea ce privește digitalizarea, conectivitatea și siguranța. Totul se rezumă la experiențe remarcabile ale utilizatorului, atunci când este vorba despre a combina vehiculele Scania cu serviciile și soluțiile noastre digitale.”

Un sistem modular

Smart Dash a fost dezvoltat în conformitate cu sistemul modular Scania pentru soluții digitale personalizate. Bordul vine cu diferite niveluri de performanță, dar toate au în comun structura modulară, ceea ce asigură coexistența cu alte soluții digitale Scania, cum ar fi My Scania sau Scania Driver App.

Smart Dash va fi introdus în 2024, atât pe camioanele, cât și pe autobuzele Scania. Nu numai că va reprezenta o schimbare pentru experiența de conducere, ci va și deschide calea către noi servicii digitale și va oferi elemente de natură să crească semnificativ siguranța șoferilor.

„Privim Smart Dash ca pe un element important al ecosistemului nostru digital, dar și ca pe un element de putere pentru șoferi,” spune Dorski. „Acest bord le va oferi un nivel superior de acces la toate tipurile de informații relevante în timpul conducerii și îi va sprijini în îndeplinirea mai multor tipuri de sarcini, atunci când sunt parcați, de exemplu prin intermediul Scania Driver App și My Scania. Aceste soluții sunt interconectate și oferă utilizatorului o experiență cu adevărat productivă.”

Nivel crescut de siguranță

Noile Reguli Generale pentru Siguranță ale UE vor face obligatorii diferite elemente de siguranță pentru vehiculele comerciale grele, începând cu 2024. Noile reglementări, UNECE R155 și R156, se vor aplica, de asemenea, tehnologiilor de securitate cibernetică, cu scopul de a preveni și limita manipularea frauduloasă a sistemelor vehiculelor. Scania a dezvoltat o nouă arhitectură a sistemului electric, comună pentru camioane și autobuze. Noua arhitectură permite comunicații mai inteligente și mai rapide, un nivel și mai crescut de securitate cibernetică și îndeplinește noile cerințe UE.

„Pentru Scania, aceste noi cerințe coincid cu ambiția noastră de a crea o arhitectură orientată către soluții care să sprijine clienții în călătoria lor către digitalizare,” spune Dorski. „Următorul nivel de experiențe premium în industria camioanelor se va concentra mult asupra funcționalităților conectate în și în jurul camioanelor pe care le oferim. Actualizările over-the-air și serviciile inteligente la cerere vor crea noi oportunități pentru clienții Scania și le vor face operațiunile mai sigure și mai profitabile, cu disponibilitate și eficiență crescute ale vehiculului.”

Scania este un jucător important în domeniul soluțiilor de siguranță activă și pasivă, cu opțiuni unice, cum ar fi mult-apreciatele airbag-uri laterale timp cortină pentru cazuri de răsturnare. Scania se concentrează din ce în ce mai mult pe sistemele de siguranță activă, cu camere de nouă generație, radare și senzori. Introducerea noilor sisteme de sprijin, de siguranță și avertizare, vor ajuta șoferii să evite incidentele care apar adesea în medii urbane aglomerate.

„Am observat o creștere a așteptărilor clienților în ceea ce privește elementele de siguranță,” a declarat Dorski. „Aspecte precum influența din partea industriei autoturismelor le pot deschide ochii multora, pentru a deveni conștienți privind utilitatea acestui tip de sisteme. Nu numai că vor salva vieți, ci vor sprijini creșterea productivității, prin reducerea nivelului de stres și a presiunii asupra șoferilor, ajutându-i să se descurce mai inteligent în trafic.”

Proprietarii de camioane Scania vor fi, de asemenea, capabili să utilizeze hărți inteligente, conectate, pentru sistemele lor de navigație și să se bucure de actualizări de la distanță pentru vehiculele lor, reducând substanțial, astfel, necesitatea de a merge la atelierele Scania pentru update-uri de software.

Diferitele niveluri de performanță ale Smart Dash vor înlocui soluțiile curente ale Scania și pot fi comandate acum pentru camioanele care vor fi produse de la începutul anului 2024.

Smart Dash, pe scurt

  • Bord digital cu Centre Information Display
  • Oferă suport digital zilnic fără precendent pentru șoferi și operatori, alături de soluții precum My Scania și Scania Driver App
  • Nouă arhitectură electrică, în conformitate cu noile Regulamente de Siguranță Generală ale UE și cu noile reglementări de siguranță cibernetică ale ONU
  • Permite actualizări over-the-air, prin conexiuni super-rapide 5G
  • Interfață om-mașină îmbunătățită (HMI) – soluția Smart Dash este esențială pentru concentrarea crescut a Scania pe soluțiile de siguranță.

traducerea și adaptarea: Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.