Scania Super Green Truck 2024

Caravana Test & Drive, roadshow-ul organizat de Scania pentru a familiariza publicul cu cele mai noi modele ale sale. Vedeta de anul acesta este modelul Super, ce a fost premiat și recunoscut ca Green Truck 2024, aducând cel de-al 9-lea titlu pentru Scania.

Călătoria prin România, care a început pe 20 mai la București, își are etapa finală la Caransebeș, pe 4 iulie, a traversat toată țara, caravana oprindu-se în toate marile orașe. Evenimentul dă ocazia celor interesați să vadă live la lucru modelul Green Truck 2024 și chiar să îl testeze, în cadrul unor sesiuni speciale de test organizate de către Scania. Vizitatorii au fost invitați să descopere cum Scania Super își propune să transforme lumea transportului cu demonstrații ale caracteristicilor sale inovatoare, ale sistemelor de asistență pentru șofer și condus. Pe lângă sesiunile de demo și de drive-test, s-au putut purta discuții despre oportunități de afaceri și cu alți parteneri ai evenimentului.

Scania Super Green Truck 2024

Este vorba de un camion cu propulsor diesel, care aduce economii semnificative la consumul de carburant și îmbunătățește performanța operațională, durabilitatea tehnică și longevitatea componentelor sale. Aceste performanțe sunt posibile, printre altele, mulțumită grupului motopropulsor Scania Super cel mai avansat sistem de propulsie al producătorului suedez, transmisiei Opticruise (cu funcția Eco Roll și mod Economic) și unei aerodinamici de top, bazate pe deflectoare de aer, fuste laterale și anvelope din cea mai eficientă clasă.

Green Truck Award 2024

Scania este la cel de-al nouălea premiu Green Truck. Premiul obținut anul acesta certifică faptul că modelul Super este cel mai eficient motor cu ardere internă de pe piață.

În fiecare an, toți producătorii de camioane grele din Europa sunt invitați la testul comparativ Green Truck. Acesta este organizat de două reviste germane de specialitate, pentru a identifica cel mai eficient camion de transport internațional din punct de vedere al transportului. În afară de 2023 – când Scania s-a clasat pe locul al doilea – producătorul din Södertälje a câștigat și a fost numit „Green Truck” pentru șapte din ultimele opt teste. În total, Scania a câștigat testul de nouă ori din cele 14 care au avut loc de la începutul competiției, în 2011.

„Scania participă la multe teste de presă în Europa, dar Green Truck Award se concentrează cu adevărat pe ceea ce este o cerință de bază în industria noastră – a oferi clienților cea mai bună eficiență posibilă a transportului”, spune Stefan Dorski, vicepreședinte senior și șef la Scania Trucks. „Sistemul nostru de propulsie bazat pe motorul Super a fost introdus în 2021 și adus un nou nivel de performanță pe piață, cu economii de combustibil de 8%, de care clienții noștri beneficiază acum în operațiunile lor zilnice.”

Având greutatea proprie de 7.040 kg, camionul Scania a fost, totodată, și cel mai ușor vehicul și a atins cea mai mare viteză medie, de 79,7 km/h. Scania a introdus, de asemenea, o versiune actualizată a sistemului său CCAP (Cruise Control cu Predicție) în mai 2023, lucru despre care se crede că a oferit un avantaj în test.

Testul anual „Green Truck” este organizat de revistele Trucker și Verkehrs-Rundschau, iar Scania, până în prezent, a obținut 9 victorii, patru locuri secunde și un loc 5 (chiar în primul an).

„Ah, locul cinci – asta s-a întâmplat cu mult înainte ca mandatul meu să înceapă”, a spus Dorski, zâmbind. „Cu toate acestea, noi, cei de la Scania, suntem foarte mândri și fericiți că am recâștigat titlul de cel mai eficient camion de transport internațional din lume. Un consum mai mic de combustibil înseamnă că autocamioanele noastre contribuie foarte mult la reducerea emisiilor de CO2, deoarece o mare parte din transporturile din lume depind încă de motoarele cu combustie.”

Metodologie

Testarea efectivă a avut loc pe diferite tipuri de drumuri (deși, în principal, autostrăzi) din zona München. Totul a fost monitorizat îndeaproape de organizatori și de personalul producătorilor participanți. Un camion de referință este întotdeauna utilizat pentru a compensa condițiile în schimbare, cum ar fi vânturile din față, ploaia și temperatura.

Cel mai bun camion din test este identificat prin aplicarea unei formule inteligente, care acoperă toate aspectele relevante ale eficienței transportului și sustenabilității: consumul de combustibil, viteza medie, volumul de AdBlue utilizat și masa proprie a camionului.

Analizând datele reale utilizate în formula Green Truck, se remarcă faptul că, pe o distanță de peste 100 km, diferența medie față de locul doi este de 0,41 litri de combustibil. Având în vedere faptul că un camion de transport internațional parcurge aproximativ 150.000 km în fiecare an, cei peste 600 l/an economisiți cu Scania se pot constitui într-un avantaj competitiv de luat în seamă.

Alexandru STOIAN
alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.