TAPA EMEA: Pagube majore, în urma furturilor

Speranța că furturile de marfă se află în scădere, în regiunea EMEA, după o reducere a incidentelor înregistrate în primele 5 luni ale anului 2018, s-a destrămat în luna iunie, care a înregistrat o primă creștere de la un an la altul. În iulie, cifrele au fost de natură să zdrobească orice umbră de optimism rămasă, cu o valoare totală a pierderilor a lunii cu până la 29,3% mai mare decât în iulie 2017, atingând valoarea de 15,8 milioane de euro.

Aceasta completează cea mai recentă analiză realizată de către Serviciul de Informații privind Incidentele al TAPA (IIS), vizând trimestrul al doilea al anului 2019, raport care a dezvăluit o creștere cu 58% a incidentelor majore (cu o valoare de peste 100.000 de euro) în regiune, în prima jumătate a anului. Numai aceste 98 de incidente au produs pierderi totale în valoare de 31,7 milioane de euro, generând o medie de 324.334 de euro per incident.

Speranțele că situația s-ar putea îmbunătăți în a doua jumătate a anului arată deja destul de slăbite, după ce IIS a înregistrat, în iulie, un total de 223 de incidente, a doua valoare a anului până acum, fiind în creștere cu 25,9% față de cele 177 de furturi sau tentative de furt din supply chain în zona EMEA, în iulie 2017.

Valoarea medie a pierderilor în această lună – pe baza celor 170 de incidente în cadrul cărora s-a raportat o valoare – a crescut, de asemenea, de la an la an, cu 78,5%, la 93.000 de euro.

Mai mult de jumătate din valoarea totală a pierderilor, în iulie 2018, a fost atribuită unui singur incident: furtul a 112 t de cobalt, în valoare de 8,5 milioane de euro, dintr-o zonă securizată a unui depozit din Rotterdam, care, conform presei, a avut loc între 5 și 9 iulie. Poliția olandeză investighează modul în care o asemenea cantitate de metal a putut dispărea fără ca hoții să fie văzuți de cineva.

Rapoartele au relevat un incident similar în Anvers, în 2008, când o bandă de hoți a furat 20 t de cobalt dintr-un depozit. Poliția a efectuat arestări și documentele legale ale cazului arată că unul dintre inculpați – un angajat al unei companii de transport – a mărturisit că s-a încuiat în facilitate și a dezactivat alarma, înainte de a petrece șase ore manipulând cobaltul cu ajutorul unui buldozer. Acest exemplu ilustrează anvergura efortului logistic implicat în incidentul din Rotterdam…

Organizației TAPA EMEA i s-a solicitat să nu publice informații despre două dintre cele nouă incidente majore raportate în iulie. Vă prezentăm, în continuare, detalii despre câteva dintre celelalte.

Un milion de euro pierdere

Este vorba despre o oprire forțată și o deturnare de camion, pe Autostrada 16, în regiunea Apulia (Italia), pe data de 4 iulie, pentru furtul de produse farmaceutice. Conform raportului, vehiculul călătorea de la un centru de distribuție din Roma, către Modugno, lângă Bari, când drumul a fost blocat de două mașini, având la bord mai multe persoane înarmate, care i-au răpit pe cei doi șoferi și care, se pare, au utilizat un dispozitiv special pentru a deschide semiremorca și a fura încărcătura. Deși camionul era echipat cu alarme și alte sisteme de securitate, poliția nu a putut interveni la timp.

392.351 de euro

Pe 11 iulie, a avut loc operațiune de preluare falsă de marfă, în cadrul căreia un infractor a intrat într-o facilitate autorizată de depozitare, la volanul unui cap tractor, în urma unui telefon către companie, care s-a descoperit a fi furnizat informații false. Șoferul a colectat o semiremorcă încărcată cu băuturi alcoolice și a părăsit incinta.

244.528 de euro

Un șofer care a parcat într-o locație nesecurizată la Ulricehamn, în Västra Götaland, Suedia, s-a trezit, în dimineața zilei de 4 iulie, fără 14 paleți, conținând 182 televizoare, furați peste noapte.

134.458 de euro

Acesta a fost primul dintre cele două furturi aproape identice care au avut loc în Rugby, Warwickshire, în Marea Britanie, pe 29 iulie. Ambele furturi din vehicule s-au desfășurat prin tăierea prelatei camioanelor, pentru subtilizarea unor echipamente sportive. În cel de-al doilea incident, valoarea pierderilor a fost de 108.900 de euro.

107.670 euro

Zona de servicii Beaconsfield (MSA) din Buckinghamshire, Marea Britanie, a fost scena unei infracțiuni, pe data de 20 iulie, în cadrul căreia hoții au tăiat prelata unui camion și au furat computere și laptopuri.

Valoarea combinată a celor nouă incidente majore din luna iulie a fost de 10,9 milioane de euro, cu o valoare medie de 1,2 milioane per eveniment.

Alte pierderi cu valori mari

Încă 26 de incidente au fost raportate către IIS, cu valori ale pierderilor între 50.000 și 100.000 euro, totalizând 1,8 milioane de euro cu o valoare medie de 70.498. Cele mai costisitoare 10 s-au produs în Marea Britanie:

 • 133 de euro – Hoții au deschis ușa de incendiu a unei facilități 3PL în Banbury, pentru a accesa ușa depozitului. După ce au tras un camion la rampă, au pornit un stivuitor și au încărcat 26 de paleți cu marfă, pe 21 iulie.
 • 022 de euro – Au fost furate computere și laptopuri dintr-un camion parcat într-o proprietate industrială din Milton Keynes, pe 27 iulie, după ce hoții au tăiat prelata.
 • 022 de euro – Pe 18 iulie, au fost furate computere și laptopuri, într-un incident similar în pădurea Leicester, East Midlands.
 • 934 de euro – Mai multă marfă, printre care și ceasuri, a fost furată dintr-un camion parcat într-o locație nesecurizată din Aylesford, Kent, pe 31 iulie, după tăierea prelatei.
 • 510 de euro – Hoții au spart încuietorile de securitate și sigiliile unui camion parcat la Trowell, în Nottinghamshire, pe 27 iulie, furând o întreagă încărcătură de îmbrăcăminte de damă.
 • 143 de euro – În cadrul încă unui incident cu tăiere de prelată, într-o parcare, au fost furate anvelope, în Bedfordshire, pe 19 iulie.
 • 587 de euro – A fost furată o încărcătură de pantofi, dintr-un vehicul, în Aylesford, Kent, pe 24 iulie, dintr-o proprietate industrială.
 • 370 de euro – Au fost furate mixere pentru alimente, dintr-un camion parcat la Beaconsfield, pe 20 iulie.
 • 370 de euro – Parcare în Leicester Forest East, prelată tăiată, furt de baterii auto, pe 23 iulie.
 • 619 de euro – Prelată tăiată, pentru furtul de laptopuri dintr-un camion, la Hartshead Moor, în Bradford, West Yorkshire, pe 14 iulie.

Alte statistici…

Dintre cele 16 categorii de produse înregistrate de către IIS ca fiind furate în lina iulie, patru au înregistrat statistici de două cifre:

 • alimente și băuturi – 36 de incidente, 16,1% din total;
 • îmbrăcăminte și încălțăminte – 17 incidente, 7,6%;
 • tutun – 15 incidente, 6,7%;
 • produse cosmetice și de igienă – 10 incidente, 4,5%.

În total, 188 (84,3%) dintre incidente au fost furturi din camioane, 174 (78,1%) petrecându-se în parcări nesecurizate.

Au fost raportate incidente în nouă țări din această regiune, Marea Britanie și Olanda totalizând 90,1% din aceste evenimente, cu 165 și, respectiv, 36.

Marea Britanie

Cele 136 de infracțiuni înregistrate în Marea Britanie, în iulie, au inclus 152 (92,1%) cu valoare declarată, producând pagube cumulate de 5,3 milioane de euro și o medie de 35.429 de euro. În aproape fiecare caz, au fost furate bunuri în urma tăieri prelatei camioanelor parcate sau au fost sparte încuietorile ușilor din spate.

Categorii de produse:

 • alimente și băuturi – 31 de incidente, pierdere totală de 1,4 milioane de euro;
 • tutun – 12 incidente, pierdere totală de 45.896 de euro;
 • îmbrăcăminte și încălțăminte – 10 incidente, pierdere totală de 739.170 de euro.

În trimestrul al doilea 2018 și, din nou, în iulie, IIS a înregistrat mai multe incidente în Londra, în care hoții au atacat camioane blocate în trafic. În Clapton și Edmonton, două astfel de evenimente au implicat vehicule transportând țigări. Zona East Midlands a rămas, însă, cel mai fierbinte punct pentru infracțiunile legate de marfă din Marea Britanie, cu 81 de incidente raportate în Derbyshire, Leicestershire, Northamptonshire și Nottinghamshire, ceea ce reprezintă 49% din totalul lunii iulie.

Numărul de furturi de marfă în stații de servicii de pe autostradă rămâne un motiv de îngrijorare. După ce s-au înregistrat 152 de astfel de incidente în trimestrul al doilea 2018, în luna iulie s-au înregistrat încă 84, cu o valoare totală a pierderilor de 2,6 milioane de euro.

Olanda

Furtul de cobalt a fost unul dintre cele două incidente majore din luna iulie, dar asociației TAPA i s-a solicitat să nu publice informații în ceea ce privește cea de-a doua infracțiune. Cele șase incidente în care s-a raportat o valoare a pierderilor au totalizat 8,7 milioane de euro. La fel ca în Marea Britanie, cele mai multe au implicat tăierea prelatei, inclusiv 16 incidente întâmplate în aceeași noapte, în Veldhoven, Brabantul de Nord, pe 30 iulie, la care se adaugă cele șase camioane atacate într-o parcare nesecurizată pe A50, în Schaijk, Brabantul de Nord, pe 10 iulie.

Bunurile furate au inclus telefoane, materiale pentru podele, îmbrăcăminte și încălțăminte, vodcă, monitoare pentru computere, produse cosmetice și de igienă, aspiratoare, pantofi sport, unelte și nichel.

Franța

Trei din cele șase incidente raportate au implicat furturi sau tentative de furt de țigări, în zonele Auvergne-Rhône-Alpes și Île-de-France. Printre bunurile furate din supply chain, s-au numărat echipamentele sportive și berea.

Italia

În plus față de furtul de produse farmaceutice, menționat anterior, IIS a înregistrat:

 • un furt intern de produse farmaceutice dintr-o facilitate din Bologna, pe 19 iulie, în valoare de 6.848 de euro;
 • furt de 100 kg de cupru, 100 kg de bronz și 50 kg de aluminiu, cu ajutorul unui camion, dintr-un depozit din San Giovanni, Apulia;
 • 12 hoți, unii dintre ei înarmați cu arme automate, au fost implicați în deturnarea violentă a unui unui vehicul de transport bani, în Foggia, Apulia, pe 6 iulie.

Germania

TAPA nu poate publica informații despre două dintre cele trei incidente, dar, în total, au produs o pierdere de peste 300.000 de euro. Cel de-al treilea incident a implicat doar o pierdere de mici dimensiuni, dintr-un camion aflat într-o parcare nesecurizată în Garbsen, Saxonia Inferioară.

Africa de Sud

Cele cinci incidente înregistrate au fost deturnări de camioane transportând îmbrăcăminte, carne și alte produse alimentare și băuturi, în Eastern Cape. În provincia Gauteng, o marfă nespecificată a fost furată, după ce un șofer de camion a fost oprit, pe N12, de către o mașină cu girofar albastru. Șoferul a fost amenințat cu o armă, înainte ca marfa să fie luată.

Spania

Se pare că hoții au utilizat gaze, injectate prin intermediul sistemului de ventilație al unui camion, pentru a seda șoferul și pentru a intra prin efracție în trailer. Dar TAPA nu deține mai multe informații despre acest incident.

Traducerea și adaptarea:

Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.