TOYOTA MATERIAL HANDLING. Automatizare pentru optimizare

Toyota Material Handling are ca principal obiect al activității furnizarea de soluții de manipulare a mărfii. Din experiența proprie și, mai ales, din colaborările cu partenerii săi, compania a concluzionat că soluțiile automate se dovedesc a fi cele mai eficiente în segmentele de activitate unde există operațiuni repetitive, care se desfășoară în intervale îndelungate de timp și sunt supuse frecvent greșelilor umane.

Automatizarea este prezentă, deja, în viața noastră de zi cu zi, inclusiv la nivel personal, în propria locuință, la birou, în mașină. În funcție de nevoile fiecărei companii, automatizarea anumitor procese poate juca un rol important în dezvoltarea pe termen lung.

Este evidentă, în ultima vreme, nevoia tot mai pregnantă de implementare a soluțiilor de automatizare în aproape toate domeniile de activitate, cu precădere în IT, producție și, mai nou, în logistică, deși acestea sunt considerate scumpe, de unii clienți de pe piață. Dar specialiștii din cadrul Toyota Material Handling sunt de părere că aceste soluții sunt scumpe doar la prima vedere, când este luată în calcul doar investiția inițială, fără alte calcule, ceea ce este greșit. Cu timpul, această percepție se va schimba, iar experiența celor ce au implementat, deja, soluții automatizate și care au profitat de avantajele acestora joacă un rol esențial în împărtășirea informațiilor și experiențelor către piață.”

Mihai Gearip, Application Manager la Toyota Material Handling: „O analiză pe termen mediu și lung arată clar profitabilitatea soluțiilor automate.”

În opinia sa, beneficiile implementării unei soluții automate diferă în funcție de domeniul de activitate, dar, în principal, se împart în două categorii. „Este vorba despre beneficii directe, precum reducerea costurilor cu personalul, echipament de protecție, sesiuni de training etc., dar și despre beneficii indirecte, ce se pot regăsi în îmbunătățirea activităților operaționale, eliminarea pagubelor, nerespectarea programului de lucru.

Pe plan european, Toyota Material Handling a implementat deja sute de astfel de proiecte executate cu succes în activitatea partenerilor săi.

Dragoș Oprea, Application Manager la Toyota Material Handling: „În România, există, deja, câțiva parteneri care au decis implementarea unor astfel de soluții.”

„Principalele avantaje ale soluțiilor noastre, identificate împreună cu partenerii noștri, sunt predictibilitatea operațiunilor, optimizarea proceselor, eliminarea erorilor umane, reducerea pagubelor și, foarte important pentru piața muncii, suplinirea forței de muncă, din ce în ce mai greu de găsit, la costuri din ce în ce mai mari”.

O amortizare care nu depășește 36 de luni

Reprezentantul Toyota Material Handling a precizat că în funcție de complexitatea soluției și de numărul de echipamente automatizate, perioada de amortizare variază, dar nu depășește 36 de luni.

În prezent, companiile care investesc cel mai mult în automatizare sunt cele medii și mari (care au deja experiență în implementarea proiectelor), dar trendul se va schimba.

Cel mai probabil, în viitorul apropiat, companiile care sunt la început de drum se vor îndrepta spre automatizare, posibil forțate de piață, concurență și costul tot mai ridicat al forței de muncă.

Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.