„Tramvaie noi, pe șine noi”

Primăriile din marile orașe ale țării continuă să achiziționeze tramvaie noi, pentru înnoirea flotei de transport public cu vehicule nepoluante, iar, în paralel, reabilitează tronsoanele de cale de rulare dublă a acestora.

La București, tramvaiele Imperio cu numărul 73, 74 și 75 din totalul de 100 contractate de Primăria Capitalei de la uzina Astra Vagoane Călători au fost introduse în trafic, pe linia 32. „Avem o veste bună pentru locuitorii cartierului Rahova: ultimele 6 tramvaie Imperio care au venit în București circulă deja pe linia care face legătura între Piața Unirii și cartierul lor”, a declarat Daniel Istrate, directorul general al Societății de Transport București (STB).

Imperio, la București

Linia 32 realizează legătura între Piața Unirii și cartierul Rahova-Depoul Alexandria, pe un traseu de 5,6 km. Pe această linie vor circula, în total, 12 tramvaie Imperio. Deja o treime din tramvaiele care deservesc acest traseu sunt model Imperio. „Livrarea celor 100 de tramvaie se derulează conform calendarului”, a precizat șeful STB. Noile tramvaie au fost introduse în exploatare eșalonat, începând cu luna iunie 2022, pe liniile 1, 10, 21, 25, 32, 40, 41 și 55.

Licitație pentru încă 21 km de cale dublă de rulare

Între timp, se lucrează și la infrastructură. „Din acest an, vom avea tramvaie noi, pe șine noi. Primele lucrări de modernizare a căii de rulare au început pe linia 5”, a mai declarat Daniel Istrate. În paralel, Primăria Capitalei a scos la licitație reabilitarea a încă 21 km de cale dublă de rulare pentru tramvaie. Achiziția a fost împărțită în două loturi, primul având 18 km, pe care circulă tramvaiele 40, iar al doilea, de 1,9 km pe linia 55, de 0,7 km, pe linia 14, și 0,22 km pe linia tehnologică de pe str. Dristorului, între bd. Camil Ressu și str. Baba Novac.

Linii înierbate, la Timișoara

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a inaugurat primii 1,5 km de linii de tramvai înierbate, cu 10 stații moderne. „După trei ani de șantier, tramvaiul circulă din nou pe Cetății. Primii călători au fost copiii, care au avut un concurs de istorie a transportului public, chiar într-un tramvai. A fost un șantier greu, dar necesar. Le mulțumesc, în primul rând, tuturor celor care locuiesc în cartier pentru răbdare și înțelegere. Acum, zona e conectată de restul orașului prin tramvai, velo, pietonal și auto. Am crescut suprafața de spațiu verde la 20.000 mp, cu peste 400 de arbori nou plantați”, a declarat edilul.

Bozankaya, nou contract la Iași

Producătorul de material rulant Bozankaya va livra încă 18 tramvaie, la Iași, după ce a câștigat un nou proiect, în cadrul unei licitații organizate de primărie. Compania a fost selectată ca furnizor preferat, după ce a prezentat cea mai avantajoasă ofertă, în valoare de 141,4 milioane de lei, mai convenabilă decât valoarea estimată a contractului, de 177,2 milioane de lei.

Tramvaiele nou construite vor avea o capacitate minimă de 135 de pasageri, dintre care cel puțin 30 de locuri pe scaune și minimum 5 locuri accesibile pentru persoanele cu dizabilități. Aceste tramvaie, cu lungimea de aproximativ 22 m, sunt dotate cu tehnologii de ultimă generație, precum aer condiționat, încălzire, Wi-Fi, GPS, panouri LED, sisteme de climatizare, încălzire, sisteme de avertizare în caz de coliziune, și sunt pregătite să avantajeze modul în care locuitorii din Iași călătoresc.

Fondurile europene salvatoare

Primul tramvai va ajunge în Iași în 15 luni, iar livrările ulterioare vor fi planificate la fiecare trei luni. Comisia Europeană finanțează achiziționarea acestor vehicule, așa cum a procedat în cazul celorlalte 16 tramvaie furnizate de Bozankaya în Iaşi. „Grație fondurilor europene, prin PNRR și Programul Operațional Regional, orașul nostru va avea în total 119 mijloace de transport electrice (50 de tramvaie și 69 de autobuze), în valoare totală de aproximativ 744 de milioane de lei, respectiv circa 150 de milioane de euro”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.