UPDATE! Alstom-Linde Gaz: Singura ofertă pentru trenuri pe hidrogen, în România

UPDATE: ARF a anulat, la începutul lunii noiembrie 2023, procedura de achiziţie a 12 trenuri pe hidrogen, după ce a fost depusă o singură ofertă, neconformă.

Pe 27 decembrie 2023, ARF a relansat licitaţia, cu modificări, între care valoarea achiziţiei, care a fost redusă la sume între 1,596 miliarde de lei şi 2,468 miliarde de lei, fără TVA, în funcţie de durata serviciilor conexe contractului – 15, respectiv 30 de ani, iar durata contractului va fi de 215 luni.

De asemenea, achiziţia serviciilor de alimentare cu hidrogen a trenurilor va fi o procedură separată (furnizorul de trenuri va asista ARF în elaborarea specificaţiilor tehnice, astfel încât serviciile de alimentare sa fie coordonate cu caracteristicile tehnice ale trenurilor şi caracteristicile de exploatare). Totodată, fiabilitatea trenurilor este mai scăzută, comparativ cu ramele electrice achiziţionate în cadrul celorlalte proceduri, iar numărul minim de locuri pe scaune (120) ţine cont de trenurile real produse şi autorizate sau în curs de autorizare în Europa.

Asocierea Alstom-Linde Gaz este singura care a depus ofertă la licitația lansată de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), pentru achiziționarea primelor 12 trenuri nepoluante pe hidrogen, în România.

Proiectul-pilot, implementat de Autoritatea pentru Reformă Feroviară, vizează achiziționarea a 12 automotoare de 160 de locuri, precum și servicii de întreținere și reparații ale vehiculelor și alimentare cu hidrogen, pe termen lung. Valoarea achiziției este cuprinsă între 2,45 miliarde de lei și 4,17 miliarde, fără TVA, iar durata contractului va fi de 213 luni. „Aceste trenuri vor deservi, prin servicii cu frecvență ridicată, rutele din nordul Municipiului București și județul Ilfov, în conexiune cu județele învecinate, Argeș, Dâmbovița și Giurgiu. Datorită fiabilității noilor vehicule, trenurile vor ajunge și până în județele Olt și Dolj”, potrivit secretarului de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel Scrioșteanu.

Frecvență de circulație

Astfel, se vor asigura serviciile de transport feroviar de călători care vor conecta Capitala cu Aeroportul Internațional „Henri Coandă” Otopeni, precum și centrele urban-economice Chitila și Titu (la fiecare 30 minute), municipiile reședință de județ Pitești și Târgoviște, precum și centrul urban-economic Găești (la fiecare oră), municipiile reședință de județ Craiova și Slatina, precum și centrul urban-economic Balș (de 4 ori pe zi) și municipiul Curtea de Argeș (de 3 ori pe zi).

Finanțarea acestui proiect de investiții se realizează prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Nepoluante

„Prin înlocuirea tracțiunii diesel cu cea electrică bazată pe pile de combustie cu hidrogen, se reduce poluarea din transporturi cu un echivalent a peste 600.000 de euro pe an și, de exemplu, 18.348 de tone CO2/an și 306 tone NOx/an, contribuind, astfel, la atingerea obiectivelor din strategiile europene și naționale de atingerea efectului net-zero al poluării, în 2050”, a precizat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel Scrioșteanu.

15 stații de încărcare mașini electrice și hibrid, în Ilfov

Consiliul Județean (CJ) Ilfov a obținut o finanțare externă nerambursabilă pentru construirea a 15 stații de încărcare a vehiculelor electrice și plug-in hibrid în localitățile Bragadiru, Cornetu, Chiajna, Mogoșoaia, Snagov, Gruiu, Cernica, Tunari, Buftea și Copăceni. Suma eligibilă aprobată de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) este de 2,85 milioane de lei. Fiecare stație va avea câte două puncte de încărcare: unul va permite încărcarea în curent continuu, la o putere mai mare sau egală cu 50 kW, iar celălalt – în curent alternativ, la o putere mai mare sau egală cu 22 kW, potrivit vicepreședintelui CJ Ilfov, Ștefan Rădulescu. 

Nicușor Dan și Stelian Bujduveanu

18 mașini electrice, pentru monitorizarea parcărilor din București

Compania Parking București a achiziționat 18 autoturisme electrice Volkswagen e-up, pentru monitorizarea parcărilor publice aflate în administrarea Municipalității. „Pentru început, sistemul funcționează pe două mașini, urmând să fie instalat, în mod etapizat, și pe celelalte, pe măsură ce vor fi create noi locuri de parcare”, a declarat primarul general Nicușor Dan, care a testat vehiculele, împreună cu viceprimarul Stelian Bujduveanu.

Pe lângă rolul de verificare a efectuării plăților, aceste mașini vor supraveghea locurile de parcare, pentru siguranța autoturismelor parcate. Sistemul de monitorizare video montat pe mașini este compus din 4 camere, care acționează simultan. Acesta este conectat la softul central al Companiei Parking. Sistemul digital al fiecărei mașini are capacitatea de a detecta până la 2.000 de autovehicule/h și permite scanarea plăcuțelor de înmatriculare și verificarea dreptului de parcare. În prezent, sunt exploatate aproape 22.000 de locuri de parcare din cele peste 33.000 de locuri avizate, iar Primăria Capitalei intenționează să crească la 80.000 numărul acestora.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.