Continuăm articolul publicat în ianuarie, iar, în acest episod vom atinge alte elemente esențiale pentru imaginea companiei: logo, slogan și creșterea retenției personalului.

Să începem cu prezența fizică. Cum vă îmbrăcați tu și angajații tăi? Aveți cămăși de companie pe care șoferii trebuie să le poarte? Nu trebuie să dictați cum se îmbracă șoferii, dar probabil că nici nu doriți ca aceștia să apară la locația unui expeditor arătând de parcă tocmai s-au întors acasă după o noapte de închisoare. Indiferent de cât de mult efort depuneți, la birou, pentru a vă construi brandul, șoferul de camion este cel care vă întâlnește clientul cel mai des și este o extensie a brandului companiei. Modul în care șoferul tratează clientul are un mare impact asupra imaginii mărcii tale. Iar eu cred că șoferii ar purta cu mândrie acel echipament, dacă relația lor cu tine este bazată tot pe încredere iar el, șoferul, aderă la valorile companiei, de care s-a asigurat că s-au respectat chiar din propria experiență. Și tu porți un tricou al echipei de fotbal cu care ții, nu?
LOGO? Slogan?
Ai un logo? E prezent pe TOATE documentele emise de companie, inclusiv pe CMR-urile personalizate? Este prezent pe camioane? Reflectă el ceva din filosofia companiei? Un designer te poate ajuta.
De exemplu, la Cartrans, am introdus sloganul „Faceți o MIȘCARE bună” încă din 2004. Sunt atât de mândru de el chiar și acum, după aproape 20 de ani. Nici nu vă imaginați câți clienți observau acest detaliu și făceau paralela între slogan și serviciul în sine. Și știți ceva? Au trecut aproape 4 ani de când nu mai lucrez la Cartrans, dar tocmai pentru că m-am identificat atât de mult cu acel brand și cu echipa de acolo nu aș mai fi putut să lucrez vreodată într-o altă companie de transport.
Apar sigla și sloganul (alături de datele de contact) pe semiremorcile firmei? Pe măsură ce acea remorcă se deplasează pe drum, TOȚI cei care trec pe lângă ea sunt potențiali clienți. Sau potențiali viitori angajați. Întărirea numelui companiei și a mărcii pentru acești trecători ar putea duce la noi contracte/contacte. O altă utilizare alternativă a remorcii este să „închiriați” spațiul de pe partea laterală pentru promovarea unei organizații non-profit. Ce impact credeți că ar avea în opinia publică? O grafică plăcută îi ajută pe clienți să își amintească de voi, păstrează vehiculele să arate „fain”.
La începutul anilor 2000, în momentul în care m-am dus la primul interviu la Cartrans, Cristian Preda – antreprenorul care a ridicat această companie, m-a întrebat ce știu despre camioane și Cartrans: „aveți și voi niște camioane din acelea cum sunt cele pe care scrie edy și Coca-Cola, doar că nu scrie edy și Coca-Cola pe ele”, i-am răspuns. Cam aceasta era forța brandului edy Spedition în percepția unui participant la trafic, om obișnuit, care, însă, dacă ar fi avut ceva de transportat într-o zi, cu siguranță ar fi căutat prima dată firma edy.
Concluzii
Indiferent că ești un transportator mic sau mare, trebuie să profiți de un branding adecvat, pentru a te poziționa mai bine în piață. Nu trebuie să te lansezi într-o campanie de branding de sute de mii de euro (unii mai fac chestia asta, din vanitate), dar câteva trucuri simple, cu costuri reduse, pot face diferența. Dacă nu îți controlezi tu imaginea/brandul, o vor face clienții și este posibil să nu îți placă felul în care arată. Sau, mai rău, se vor ocupa competitorii de „imaginea” ta.
Nu uita de clientul intern, OMUL, ANGAJATUL, COLABORATORUL, cea mai importantă resursă pe care o vei avea. Relația dintre voi va depinde de modul în care ți-ai construit imaginea în ochii lui și dacă acolo e vorba de ÎNCREDERE. Fix ca la bancă; și tu îți duci banii la o bancă în care ai încredere, nu? Așa te vede și angajatul pe tine. Are ÎNCREDERE să îți ofere timpul și energia lui?
Chiar înainte să scriu acest material, am participat, ca spectator, la un podcast cu Sergiu Neguț, un cunoscut antreprenor în zona de tehnologie, co-fondator al FintechOS, unul dintre cele mai interesante start-up-uri românești de tehnologie. L-am întrebat cum creștem rata de retenție a personalului în aceste vremuri. Și mi-a răspuns așa, printre altele:
„Când ai o organizație, trebuie să știi foarte bine DE CE ar trebui să li se facă dor oamenilor, dacă decid cumva să se care din organizația ta! Trebuie să te uiți, în interiorul organizației, la lucrurile pentru care oamenii zâmbesc cu bucurie (aha!) duminică seara sau luni dimineață, la gândul că începe o nouă săptămână de lucru!”
Gândește-te la asta și vezi cum faci loc investițiilor în imagine, în cadrul bugetului anului 2022.
Am încredere că vei lua cele mai bune decizii. Te voi urmări!
Decebal POPESCU
creatorul platformei TransportAcademy
decebal.popescu@transportacademy.ro