117 localitati izolate, sute de tone de ajutoare distribuite de jandarmi si militari

 Luni seara sunt 117 localitati izolate de drumurile publice, in special in sudul tarii, in urma caderilor mari de zapada. Gabriel Berca, ministrul Administratiei si Internelor, a cerut controlul contractelor de deszapezire. Alaturi de Armata, ISU si Jandarmerie, in sprijinul oamenilor din zonele afectate de nameti au sarit patronatele din transporturi, care au trimis pe trailere utilaje tip wolla pentru operatiunile de deblocare a drumurilor, dar si CNADNR, care a dislocat autospeciale de la drumurile mai putin afectate si le-a masat in sudul si sud-estul tarii. De asemenea, atat de la rezervele statului, cat si din partea institutiilor publice (care au organizat colecte), precum si de la partide, societati comerciale si persoane particulare au fost trimise sute de tone de alimente, apa, haine groase, lemne si combustibili sinistratilor din Buzau, Vrancea, Insula Mare a Brailei si Ialomita. Sunt atat de multe produse incat ii vor ajuta pe oameni nu numai pestru o saptamana-doua, ci chiar sa iasa din iarna.   

“La nivelul tarii, situatia in acest moment este mai dificila in zona de sud. Avem 24 de judete afectate, 111 drumuri judetene blocate si 5 cu circulatie ingreunata”, a declarat ministrul Berca. El spera ca, de marti, situatia se va normaliza pe drumurile nationale, precizand ca la Vrancea lucrurile au inceput sa se imbunatateasca, utilajele fiind pe teren.

 

“In sedinta de Guvern de marti dimineata vom incerca sa gasim o solutie financiara pentru toate localitatile care au fost afectate, pentru a-i ajuta pe acesti oameni”, a precizat ministrul Administratiei si Internelor.

 

Totodata, 21 de localitati au ramas fara curent electric, iar la 13 cazuri medicale urgente nu se poate ajunge, potrivit subsecretarului de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat.

Gabriel Berca a declarat ca elicopterele Inspectoratului General de Aviatie al MAI vor efectua din nou misiuni, incepand de marti, daca vor permite conditiile meteo. In teren sunt mobilizate in continuare 10.866 de cadre ale MAI (jandarmi, pompieri militari, piloti) si 1.063 de autospeciale, pentru deblocarea drumurilor, transportul ajutoarelor si preluarea bolnavilor.

Contractele de deszapezire, la puricat

Intrebat de ce va solicita dupa trecerea perioadei dificile o analiza privind contractele de deszapezire, el a mentionat ca se simte la nivelul administratiilor locale o anumita disfunctionalitate.

“Am cerut prefectilor sa analizeze aceste contracte in cadrul comitetelor judetene, asa cum le permite legea in acest moment, pentru ca trebuie sa avem mijloacele de interventie atat de la nivel central, cat si de la nivel local. Sunt contracte in derulare, sunt utilaje care trebuie sa fie puse la dispozitie si din acest punct de vedere trebuie sa avem un raspuns, nu noi ca minister, ci prefectii in calitatea lor de presedinti ai comitetelor judetene pentru situatii de urgenta”, a adaugat Gabriel Berca.

CFR Calatori a anulat, luni, 324 de trenuri, iar CNADNR a insistat pe avalansele care au blocat DN 6 intre Drobeta-Turnu Severin si Orsova si DN7, pe Valea Oltului. In rest, sunt inchise toate drumurile din 7 judete si se asteapta ca masura sa se aplice si altor judete, in functie de “violenta” Codului Portocaliu.

Militarii, cu ranitele pline

Personalul Ministerului Apararii Nationale a efectuat si luni operatiuni de salvare a sinistratilor ingropati cu case cu tot in zapada, prin deszapezirea principalelor cai de acces. Totodata, Armata continua transportul produselor alimentare si materialelor de stricta necesitate oferite de asociatii si patronate ale producatorilor din industria alimentara, sau colectate la cele 38 de centre deschise in Bucuresti si in mai multe garnizoane din tara.

Au fost infiintate doua centre de coordonare a transporturilor: unul pentru cel terestru, la Baza de Sprijin Logistic “Muntenia”, si unul pentru transportul aerian, la Flotila 90 Transport Aerian, unde s-au colectat 260 tone de alimente si 15,14 tone de imbracaminte.

Pana acum au fost executate 81 de misiuni de transport, aerian si terestru, cu 140 de tone de ajutoare catre populatia izolata din judetele Giurgiu, Braila, Vrancea, Buzau si Ialomita, avand la baza solicitarile reprezentantilor administratiei publice locale. Ultimul transport aerian s-a desfasurat duminica, atunci cand vremea inca permitea zborurile. Produsele alimentare transportate la Flotila 95 Aeriana Bacau, cu aeronave C-27 J SPARTAN, au fost preluate de militari din Divizia 2 Infanterie. Acestia le duc cu autocamioane in localitati izolate din jud. Vrancea, in baza solicitarilor adresate de autoritatile locale.

25 de camioane incarcate in Bucuresti

In Bucuresti, in functie de conditiile meteorologice si de starea drumurilor, 25 de autocamioane sunt pregatite sa plece cu 120 de tone de produse alimentare, de la Baza de Sprijin Logistic “Muntenia”, spre zonele afectate de ninsoare din judetele Buzau si Ialomita.

Crucea Rosie, la randul sau, a trimis sinistratilor peste 12 tone de alimente greu perisabile, apa si paine. Totodata, diverse ONG-uri au colectat si trimis zeci de tone de ajutoare, in special judetelor Buzau si Vrancea.

“Armata a intervenit si actioneaza in continuare in judetele din Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei. De la inceputul lunii februarie, in aceste operatiuni de interventie si sprijin au fost angrenati peste 6.100 de militari, organizati pe detasamente, care au executat 286 de interventii, cu 475 de mijloace tehnice terestre, aeriene si navale. Multi dintre acesti militari au participat la doua, trei sau la mai multe interventii. Actiunile militarilor pentru deszapezirea localitatilor vizeaza, in principal, deblocarea cailor de acces spre scoli, spitale, camine de batrani, a unor locuinte izolate, ambulante sau masini care blocheaza caile rutiere”, a precizat ministrul Gabriel Oprea.

Barajele de gheata din Galati, aruncate in aer

In judetul Galati, in zona localitatilor Buciumeni, Nicoresti, Poiana si Visina, detasamente de militari din Brigada 10 Geniu continua lucrarile de distrugere prin explozii a barajelor de gheata si de deszapezire a cailor de comunicatii.

In judetul Vrancea, detasamente de militari din Brigada 8 LAROM deszapezesc drumurile din localitatile Dumitresti, Poiana Cristei, Gura-Calitei si Gugesti.

In judetul Buzau, detasamente de militari din Divizia 2 Infanterie intervin cu utilaje pentru deblocarea cailor de acces in localitatea Sageata.

In jud. Valcea, un detasament de militari de la Centrul de Instructie Geniu actioneaza cu mijloace de deszapezire pentru deblocarea cailor de comunicatie in zona localitatii Balcesti.

In jud. Dambovita, militari din Batalionul 235 Sprijin Logistic si din Batalionul 22 Transport din Targoviste transporta apa potabila catre locuitorii cartierului Schela Mare din municipiul Moreni, a caror aprovizionare cu apa este intrerupta.

“Grozavu”, printre sloiuri

Pe Dunare, remorcherul maritim de salvare “Grozavul” executa permanent, pe canalul navigabil al Dunarii, intre porturile Sulina si Tulcea, misiuni de spargere a ghetii si de transport de persoane si aprovizionare cu alimente a localitatilor izolate din Delta. Remorcherul “Grozavul” a inceput misiunea in 6 februarie si a parcurs pana in prezent peste 400 de mile marine in operatiunile pe fluviu.

Remorcherul Fluvial RF 328 continua sa asigure transportul de persoane intre Tulcea si suburbia Tudor Vladimirescu. Din 31 ianuarie a executat 52 de treceri pe Dunare, transportand 940 de pasageri, echipe SMURD, persoane bolnave si alimente.

Ministerul Apararii Nationale monitorizeaza situatia din tara, prin Statul Major General, si are pregatiti in permanenta 8.000 de militari si aproape 2.000 de mijloace tehnice, potrivit ordinului ministrului Gabriel Oprea.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.