Avioane SPARTAN pentru alimentele sinistratilor

Doua aeronave militare C-27 J SPARTAN ale Fortelor Aeriene au transportat sambata seara 10 tone de produse alimentare sinistratilor din judetul Vrancea. Produsele au fost lasate la Bacau si preluate cu autocamioane de militari de la Divizia 2 Infanterie, care le distribuie in localitatile izolate. Acestea se adauga altor 8,5 tone de produse de stricta necesitate aduse sambata pe zi. Ministerul Apararii Nationale a lansat la inceputul saptamanii operatiunea “Pod aerian”, pentru trimiterea, cu aeronave militare, a ajutoarelor umanitare si preluarea cazurilor medicale grave din zonele izolate de nameti. Pana in prezent au fost efectuate 15 transporturi, cu elicoptere IAR-330 Puma, cu peste 15 tone de produse alimentare, catre localitati izolate din judetele Braila, Ialomita, Vrancea si Buzau. Aeronavele SPARTAN sunt utilizate in special noaptea.

Ministrul Gabriel Oprea a declarat sambata, la intalnirea cu autoritatile locale din judetele Vrancea si Buzau, ca Armata este pregatita sa intervina terestru, aerian si naval, la solicitarea autoritatilor publice centrale si locale din zonele afectate de viscol si ninsorile abundente, pentru salvarea vietilor puse in pericol, pentru distribuirea de alimente si bunuri de stricta necesitate si pentru deszapezirea cailor de acces.

In judetul Vrancea, in localitatile Bordesti, Dumitresti, Chiojdeni si Jitia, detasamente de militari de la Comandamentul Logistic Intrunit au transportat, sambata pe zi, 5 tone de materiale de prima necesitate si alimente, iar in localitatile Reghiu si Sihlea, alte 3,5 tone. Militari de la Brigada 8 LAROM, Brigada 282 Infanterie Mecanizata si Brigada 1 Mecanizata actioneaza pentru deszapezirea cailor de comunicatii in zona localitatilor Dumitresti, Dumbraveni, Caiata si Bogza, cu autocamioane DAC, autovehicule blindate VAMTAC si o masina blindata pe senile pentru evacuare medicala.

Centrul de coordonare a podului aerian, constituit la Comandamentul Flotilei 90 Transport Aerian din Otopeni, din dispozitia ministrului Apararii Nationale, continua operatiunile de planificare si executare a zborurilor pentru transportul de alimente catre populatia aflata in localitati izolate.

Peste 15 tone de ajutoare in judetele Braila, Ialomita, Vrancea si Buzau

Pana in prezent au fost efectuate 15 transporturi, cu elicoptere IAR-330 Puma, cu peste 15 tone de produse alimentare, catre localitati izolate din judetele Braila, Ialomita, Vrancea si Buzau.

In Buzau, detasamente de militari din Divizia 2 Infanterie si din Brigada de Informatii Militare au deszapezit caile de acces si au ajutat persoanele sinistrate din zona localitatilor Vadu Pasii, Sageata, Ramnicelu si Boldu, cu autocamioane DAC si mijloace tehnice de deszapezire. Un detasament de militari din Batalionul 3 Geniu continua sa actioneze pentru deblocarea cailor de acces in zona localitatii Posta Calnau.

In Ialomita, militari din Divizia 1 Infanterie actioneaza cu doua detasamente, in localitatile Axintele, Sfantu Gheorghe si Malu, pentru deblocarea cailor de acces si deszapezirea locuintelor.

In Braila, militari din Brigada 10 Geniu transporta apa si alimente pentru locuitorii din comunele Frecatei si Marasu.

De asemenea, remorcherul maritim de salvare “Grozavul” executa misiunea pe canalul navigabil al Dunarii, intre porturile Sulina si Tulcea, pentru spargerea ghetii, transportul de persoane si aprovizionarea cu alimente a localitatilor izolate din Delta. Remorcherul Fluvial 328 continua sa asigure transportul de persoane intre Tulcea si suburbia Tudor Vladimirescu.

Centre de colectare a ajutoarelor

Totodata, pentru a veni in sprijinul populatiei aflate in dificultate din localitatile izolate de ninsoare, MApN a deschis, sambata, centre de colectare de alimente neperisabile, in Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Brasov, Craiova, Braila si Bacau, unde cetatenii pot face donatii, intre orele 12.00 si 20.00.

De la inceputul lunii februarie, peste 4.200 de militari din toate categoriile de forte ale Armatei Romaniei, organizati pe detasamente de interventie, au executat 210 misiuni de interventie, cu 315 mijloace tehnice.

In prezent, sunt in curs de desfasurare 25 de misiuni de interventie in judetele din Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei, la care participa 1.450 de militari cu 76 mijloace tehnice.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.