Basescu pleaca la Neptun si il lasa pe Boc macelarit de PDL. UNPR sustine noul guvern iar Ponta se pregateste sa dea seama bugetarilor si pensionarilor

In timp ce la Bucuresti se fac si se desfac guverne, Traian Basescu pleaca in minivacanta de 1 Mai la Neptun, el anuntand acest lucru imediat dupa desemnarea lui Victor Ponta premier. Lui Emil Boc i se pregateste debarcarea de la sefia partidului, nemultumirile mocnite izbucnind, deocamdata, ici si colo, dar prevestind o mare valvataie. UNPR croieste o noua guvernare impreuna cu Ponta. Iar premierul desemnat se pregateste sa dea piept cu bugetarii – carora trebuie sa le reintregeasca lefurile si sa le dea si un pic pe deasupra – si cu pensionarii – pentru care ragusise nu demult cerand restituirea CAS . Iar bani sunt al naibii de putini.

„Ne vedem la Neptun!”, le-a adresat Traian Basescu un fel de „La revedere!” jurnalistilor prezenti la Cotroceni sa afle numele viitorului premier.

Emil Boc este tocat marunt in partid, fiind considerat singurul vinovat de caderea Guvernului Ungureanu – si a PDL, totodata, sondajele aratand de mai mult timp prabusirea democrat-liberala in urma masurilor de austeritate.

Dar  „vinovatul” este Traian Basescu, el invocand interesul national in aplicarea masurilor care au golit un sfert din buzunarele bugetarilor.

Vremuri grele, bani putini

Ceea ce nu trebuie uitat insa este insa faptul ca pretul utilitatilor – gaze, curent, caldura – a fost tinut in frau cativa ani buni, ceea ce nu se mai poate spune ca va mai fi posibil in viitor. Guvernul Ponta se va lauda cu revenirea salariilor, dar in buzunarul romanilor nu prea se va simti. Amintim numai un singur motiv: Ministerul Finantelor a pregatit inca de acum o luna (26 martie) actul normativ de indexare, anul viitor, a impozitelor si taxelor locale, cu 16%, cat reprezinta inflatia pe ultimii 3 ani.

In plus, CAS-ul perceput pensionarilor este deja un butoi cu pulbere pe punctul de a exploda. Daca zilele trecute Ponta clama returnarea banilor retinuti 1 an si 4 luni din pensii, acum ori trebuie sa-i dea inapoi iar sumelesunt enorme -, ori sa se fofileze, dar nu prea are cum, in prag de campanie electorala.

Ontanu si pocainta

De altfel, Neculai Ontanu, primarul Sectorului 2 si vicelider al PUNR, a declarat imediat dupa adoptarea motiunii, fiind prezent in Parlament, ca Emil Boc ar trebui sa nu mai dea vina pe minoritati si sa isi puna mai multa cenusa in cap. „Domnul Boc nu ar trebui sa vorbeasca de funie in casa spanzuratului si sa rosteasca cuvantul „tradare” vizavi de colegii de coalitie, pentru ca, atunci cand vrei sa iesi din criza pe spinarea unor categorii defavorizate, tocmai atunci s-ar putea ca unii sa considere ca insasi guvernarea PDL a tradat populatia. Ma asteptam din partea domnului Boc sa isi puna mai multa cenusa in cap, mai ales ca nu au trecut decat cateva zile de la Saptamana Patimilor”, a spus Ontanu, relevant pentru atitudinea ulterioara a partidului.

Trebuie remarcat, totusi, ca UNPR nu a votat motiunea, iar cotitura a facut-o abia dupa caderea Guvernului Ungureanu.

Oprea si marile averi

Sustinerea de catre UNPR a noului guvern a fost anuntata apoi indirect, de presedintele Traian Basescu, cand a spus ca „UNPR vrea stabilitate in tara”, si direct, de liderul formatiunii, Gabriel Oprea, intr-o interventie telefonica la B1TV.

Actualul ministru al Apararii – poate si viitorul – a invocat „interesul national”, dar a venit si cu un argument-forte: „Daca noul guvern va sprijini proiectul UNPR de taxare a marilor averi… aveti raspunsul”, a spus el intrebat insistent de Turcescu.

Poate ca tine mortis sa-si taxeze propria avere, dobandita din leafa de bugetar, ca sa scape de o grija.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.