BERD şi-a revizuit în scădere estimările de creştere economică pentru România

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a revizuit luni, în scădere, estimările privind ritmul de creştere economică ce va fi înregistrat de România în acest an, la 1,4% faţă de o creştere de 1,9% cât estima în octombrie, în timp ce pe ansamblu s-a arătat mai optimistă cu privire la evoluţia economiilor din zona sa de activitate, informează un comunicat de presă al BERD.

“Încetinirea din Zona Euro şi o scădere semnificativă a producţiei agricole au avut puternice efecte de atenuare asupra creşterii economice a României în 2012, rezultând un avans economic neglijabil pentru întreg anul, potrivit estimărilor noastre preliminare’, se arată în ultimul raport al BERD.

Potrivit instituţiei financiare internaţionale, în 2012 PIB-ul României a înregistrat o creştere de 0,3%, după un avans de 2,5% în 2011.

“Totuşi, disciplina fiscală a fost, în linii mari, menţinută, inflaţia este în jur de 5% şi ţara are în continuare o bună acoperire în rezerve. O anumită recuperare a creşterii este posibilă în 2013”, se arată în raportul BERD.

Referindu-se pe ansamblu la zona sa de activitate, BERD consideră că semnele de stabilizare în zona euro au redus riscurile cu care se confruntă Europa emergentă.

“Pentru prima dată după o lungă perioadă de timp, întrevedem posibilitatea unei diminuări a riscurilor cărora trebuie să le facă faţă Europa emergentă, mai ales a celor provenite din zona euro”, declară Erik Berglof, economistul-şef al BERD.

Pentru cele 34 de ţări în care activează, BERD prevede o creştere economică de 3,1% în anul 2013 după o încetinire de 2,6% anul trecut.

BERD, deţinută de 63 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. De la începutul operaţiunilor în România, banca a investit aproximativ 6 miliarde de euro în peste 315 de proiecte în domeniile financiar, corporativ, infrastructură şi energie, mobilizând investiţii suplimentare de aproape 11 miliarde euro. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.