Rețea din România de trafic de migranți, destructurată

Poliția Federală Germană și Poliția Română, susținute de Europol și Eurojust, au destructurat un grup de criminalitate organizată implicat în contrabanda cu migranți (preponderent afgani). Suspecții îi urcau pe migranți în remorcile camioanelor în timp ce șoferii făceau pauza de somn.

Poliția Federală Germană (Bundespolizei) și Poliția Română (Poliția Română), susținute de Europol și Eurojust, au demontat un grup de criminalitate organizată implicat în contrabanda cu migranți a cetățenilor preponderent afgani, se precizează într-un comunicat de presă al Europol.

În cadrul acțiunii din 5 octombrie 2021 au fost făcute descinderi la 19 locuințe (14 din Timișoara și 1 din București), au fost identificați 27 de suspecți dintre care 21 au fost arestați (16 afghani, 1 iranian și 4 români). A fost pus sechestru pe bani cash, 83 de telefoane mobile, alte echipamente electronice și 10 fiole de mofină.

Până la 2.000 de euro, prețul unui „bilet spre Europa de Vest”

Activitățile de anchetă sugerează că rețeaua funcționa în județele Timiș și Arad din mai 2020. Rețeaua, compusă în principal din cetățeni afgani, făcea contrabandă cu migranți afgani recrutați din centrele de refugiați și din alte locuri în care se aflau solicitanții de azil. Se crede că suspecții au traficat aproximativ 200 de migranți din România în țări din Europa de Vest, în principal Franța și Germania. Rețeaua a facilitat transportul ilegal și cazarea la punctele de tranzit. Migranții plăteau între 1.000 și 2.000 de euro pentru periculoasa călătorie în zona cargo a camioanelor.

Ascunși între bunuri precum trunchiurile de copaci și paleți, migranții suportau temperaturi scăzute și condiții inumane în cele câteva zile cât dura transportul. Anchetatorii germani din Rosenheim și München au depistat aproximativ 50 de cazuri similare. Potrivit anchetelor, șoferii de camioane nu erau conștienți de faptul că aveau oameni în spatele camioanelor lor. În timp ce șoferii își făceau pauzele de somn în România, traficanții desfăcea frânghiile sigilate care acopereau ușile remorcilor pentru a pătrunde înăuntru. De acolo, migranții au putut intra neobservați în zona de încărcare. Odată ajunși în Germania, săreau din camion atunci când șoferii făceau pauze sau descărcau.

Cooperare transfrontalieră

Europol a facilitat schimbul de informații și a oferit coordonare operațională și sprijin analitic, iar în ziua acțiunii a activat un post de comandă virtual pentru a facilita schimbul de informații în timp real. Totodată, a trimis un analist în România pentru a verifica informațiile operaționale cu bazele de date ale Europol, pentru a oferi indicatori anchetatorilor din domeniu. Eurojust a înființat o echipă comună de anchetă (JIT) între Germania, România și Europol pentru a facilita cooperarea judiciară.

Autoritățile române implicate: unități specializate în combaterea criminalității organizate din județele Timiș, Arad și Caras-Severin din cadrul Poliției Române și DIICOT Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.