Noul Cod Fiscal, schimbările legislative și avalanșa de controale ANAF, disecate la conferinta Tax & Law

Cea de-a 14-a ediție a conferinței Tax & Law, organizată de Business Review în 6 aprilie la hotel Howard Johnson din București, a pus pe masa discuțiilor noul Cod Fiscal, schimbările legislative ale anului 2015, dar și avalanșa de controale fiscale din ultima vreme ale Direcției Antifraudă din cadrul ANAF, finalizate cu „măsuri chiar abuzive în multe cazuri”.  

Prezentă la eveniment, Oana Iacob, șef Serviciu la Directia de Legislatie in domeniul TVA din cadrul Ministerului de Finante, a vorbit despre principalele modificari ale legislatiei in materie de TVA. Unele dintre cele mai importante schimbari se aplica serviciilor de telecomunicatii, radiodifuziune si serviciilor electronice.

Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2015 s-au schimbat regulile referitoare la locul prestarii din punct de vedere al TVA pentru serviciile electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune, prestate de catre persoane impozabile stabilite in UE catre beneficiari – persoane neimpozabile din UE.

Locul prestarii se considera locul unde este stabilit beneficiarul, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita, in cazul in care aceste servicii sunt prestate catre o persoana neimpozabila.

Alte modificari legate de TVA, care intra in vigoare in acest an, au de a face cu stabilirea bazei impozabile a TVA, inregistrarea sau anularea inregistrarii in scopuri de TVA si taierea TVA la 9 la suta pentru pachetele de cazare, in functie de tipul de oferta turistica.

Un alt subiect intens dezbatut in cadrul conferintei a fost legat de aplicarea criteriilor de inregistrare in scopuri de TVA. Astfel, persoanele care solicita inregistrarea in scopuri de TVA trebuie sa depuna concomitent cu cererea de inregistare/mentiuni (formularele 098, 010 sau 099) si declaratia pe propria raspundere – Formularul 088, iar în plus sa demonstreze atat intentia, cat si capacitatea de a desfasura activitati economice.

„Formularul 088 trebuie prezentat nu numai de societatile care doresc sa se inregistreze in scopuri de TVA, dar si de companii care sunt supuse unor modificari de proprietate”, a declarat Ioana Hockl, Partener ZRP Tax.

“Companiile care au dovedit pana acum capacitatea de a desfasura activitati economice se afla in situatia de a avea numarul de inmatriculare TVA anulat, trebuind astfel sa se supuna acestui proces birocratic si discretionar inca o data. Acest lucru nu este normal”, a reclamat ea.

Abuzurile ANAF

Un alt subiect de dezbatere l-au reprezentat controalele fiscale efectuate în ultima perioada de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), care au ocupat prima pagina a ziarelor. Participantii la conferinta au concluzionat ca desi aceste masuri reprezinta o veste buna in lupta impotriva evaziunii fiscale, ele au starnit totodata cresterea preocuparilor legate de abuzurile ANAF.

“Aceasta ramane o problema in Romania: faptul ca legile continua sa fie elaborate pentru companiile care deja respecta legea si nu ajung la cele care nu o fac”, a declarat Dragos Doros, Director, Taxation Services in cadrul KPMG.

“In momentul in care autoritatile fiscale doresc sa infiinteze filtre pentru prevenirea evaziunii fiscale, ceea ce fac in realitate este sa seteze bariere pentru afaceri in general”, a adaugat el.

Prezumția de vinovăție

Luisiana Dobrinescu, Avocat, Dobrinescu Dobrev SCA, a declarat cu privire la controalele fiscale, ca autoritatile au in general abordarea “prezumtiei de vinovatie” si multe dintre masurile luate impotriva companiilor suspectate de nereguli fiscale nu sunt doar contraproductive, ci de multe ori chiar abuzive.

“Avem nevoie de legislatie pentru a sprijini lupta impotriva evaziunii fiscale, dar acest lucru nu ar trebui sa genereze victime colaterale. Legislatia existenta dezavantajeaza contribuabilii in relatia cu autoritatile fiscale”, a subliniat Luisiana Dobrinescu.

Noul Cod Fiscal, odata ce va fi implementat, va introduce mai multe stimulente fiscale menite sa atraga noi investitori in Romania, insa slaba relatie dintre autoritatile fiscale si contribuabili actioneaza ca un contraargument.

„Atitudinea ANAF fata de contribuabili este cel mai mare regres in incercarea de a convinge investitorii ca Romania este o destinatie buna de business”, a declarat Gabriel Biris, partener la Biris Goran SPARL.

Veste bună: Norme aprobate pentru impozitul pe profit

Una dintre vestile bune in acest an pentru contribuabili are de a face cu impozitul pe profit. “Dupa mai mult de doi ani, normele pentru activitatile de cercetare si dezvoltare (R&D) au fost in cele din urma aprobate. Aceasta este cea mai importanta schimbare in domeniul impozitului pe profit si este una spre bine”, declara Florin Gherghel, Director al departamentului de Taxe, Noerr Finance & Tax.

Unul dintre beneficiile companiilor care investesc in cercetare si dezvoltare reprezinta deducerea suplimentara de 50% pentru cheltuielile eligibile de R&D.

Noutăți

La cele doua sesiuni de keynotes si dezbateri ale conferintei Tax & Law au fost abordate si subiecte care au detaliat noutatile in materie de preturi de transfer, evolutiile in fiscalitate pe plan global, regimul holdingurilor in Romania, noutatile privind Codul de Procedura Fiscala si impozitarea PFA-urilor si a persoanelor fizice.

In cadrul panelurilor de discutii si-au spus cuvantul specialisti in domeniu precum: Oana Iacob, Sef Serviciu, Directia de legislatie in domeniul TVA; Dragos Doros, director, Taxation Services, KPMG Romania; Gabriel Biris, Partner, Biris Goran SPARL; Dan Schwartz, Managing Partner, RSM Scot; Alexandra Smedoiu, Senior Manager, Consultanta Fiscala – PwC, Tax And Legal Services Leader Romania and South East Europe; Luisiana Dobrinescu, avocat, Dobrinescu Dobrev SCA; Florin Gherghel, Head of Tax Department, Noerr Finance & Tax; Mitel Spataru, Tax Manager, FiNEXPERT; Ioana Höckl, Partner, ZRP Tax; Silviu Badescu, Tax Director, NNDKP Tax Advisory Services; Alexandru Aron, director executiv Asociatia Freelancerilor: Cristina Saulescu, Tax Manager, PKF Finconta.

Cu o traditie de 13 ani si fiind, totodata, primul astfel de forum organizat in Romania de catre Business Review, conferinta aduce in fiecare an cele mai importante noutati in materie de fiscalitate si legislatie, concentrandu-se pe dezbateri si aplicatii practice pentru mediul de afaceri.

Business Review (www.business-review.eu) este liderul publicatilor de afaceri de limba engleza de pe piata media. Cu o experienta de peste 17 ani, Business Review vine in intampinarea cumunitatilor de business locale si internationale cu stiri, analize de piata, comentarii si proiecte editoriale speciale. Totodata, Business Review organizeaza peste 20 de evenimente B2B anual, atragand peste 700 de companii si 2000 de participanti. (R.B.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.