Poșta Română: 3,5 milioane euro profit în S1

postaCompania Națională Poșta Română a reușit să obțină un profit net de 15,8 milioane de lei (3,5 milioane de euro) în primul semestru (S1), cu 2,5% mai mare față de aceeași perioadă din 2015.

Totodată, profitul brut s-a cifrat la 19,6 milioane de lei (4,4 milioane de euro), în creștere cu 5%.

Avans s-a înregistrat la majoritatea categoriilor de venituri:

  • din colete – cu 17,8%;
  • din serviciul Confirmare de primire (AR) – cu 11%;
  • Serviciul Express (PrioriPost) – cu 10,7%;
  • din poșta de scrisori – cu aproape 7%.

“Pe de altă parte, migrarea clienților spre plata facturilor prin bănci sau prin alte mijloace electronice a influențat ușor indicatorul final. Astfel, veniturile totale s-au diminuat cu 0,4% față de aceeași perioadă din 2015, până la 562 milioane de lei (față de 564 milioane de lei în S1 din 2015)”, precizează compania.

Poșta s-a repliat însă și a lansat produse inovative ca PostCollect, transferul de bani online sau a îmbunătățit modalitățile de furnizare a serviciilor pe segmentul de coletărie.

“Pe de altă parte, lipsa investițiilor în tehnologie, cheltuielile fără cap și risipa din trecut au afectat segmente precum încasarea de facturi. Nu ne mai permitem ca tot profitul obținut să meargă spre plata datoriilor istorice. Orice disponibilitate financiară a companiei trebuie canalizată spre investiții corect fundamentate, care să asigure un profit sigur și consistent pentru operatorul național de servicii poștale”, a declarat Alexandru Petrescu, directorul general al Poștei Române.

Cheltuieli de întreținere reduse dar salarii mai mari

Cheltuielile Poștei Române au scăzut până la 543 de milioane de lei, față de 546 de milioane de lei în perioada similară a anului trecut, pe fondul reducerii unor categorii importante de cheltuieli (carburanți, chirii, încălzire, energie electrică), ca efect al încheierii unor contracte mai avantajoase.

Însă creșterea cheltuielilor cu personalul a avut o influență nefavorabilă. Este vorba despre corelarea salariilor din Poștă cu salariul minim brut pe economie (majorat în iulie 2015 și mai 2016) și creșterea cheltuielilor cu plățile compensatorii, ca efect al eșalonării la plată a acestor drepturi pentru salariații disponibilizați în ultimul trimestru al anului 2013.

“Poșta Română a încheiat anul 2015 cu un profit operațional de 6,8 milioane de lei însă rezultatul final a fost afectat negativ de amenda Consiliului Concurenței (33 de milioane de lei), pentru fapte presupus a fi săvârșite în perioada 2011 – 2012 și pe care Poșta Română a contestat-o în instanță”, mai precizează compania.

În Bugetul de Venituri și Cheltuieli al companiei pentru anul 2016 este prevăzut un rezultat brut pozitiv de 4 milioane de lei. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.