UNSAR: Clarificări în urma unor acuzații la adresa asigurătorilor

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) aduce o serie de clarificări în urma unor acuzații la adresa asigurătorilor din piața RCA, vehiculate în spațiul public de o asociație din zona de transporturi comerciale, care nu cunoaște mecanismul de funcționare al asigurărilor, un domeniu ce presupune apelarea la cunoștințe actuariale avansate, și nu numai.

Vă prezentăm integral punctul de vedere al UNSAR, reprezentând un drept la replică vis-a-vis de materialul „RCA – riscul cartelizării societăților de asigurare”, publicat pe 24 septembrie 2021 pe site-ul www.ziuacargo.ro 

  1. „În contextul acuzațiilor fără o minimă înțelegere a fenomenului pe baza unor informații trunchiate și distorsionate, UNSAR precizează că decizia din 2018 a Consiliului Concurenței prin care a fost sancționată Uniunea, privind acea presupusă cartelizare la care ar fi participat UNSAR ”după falimentul Astra” a fost anulată de către Curtea de Apel București. Pentru a se pronunța în acest sens, instanța a arătat printre altele următoarele: ”Nu se poate reține astfel că UNSAR a încălcat prevederile art. 5 din Legea Concurenței și pe cele ale art. 101 din TFUE (Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene)în calitate de facilitator. Rolul său nu a apărut la vreun moment drept cel al unui organizator de practică anticoncurențială a cărui contribuție este esențială pentru existența acesteia, (…) ci de asociație profesională ce își îndeplinește obligațiile statutare legitime”. Desigur, decizia instanței nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. Așadar, fiind vorba de un litigiu în desfășurare, UNSAR se abține de la comentarii suplimentare întrucât justiția se realizează în instanță și nu prin comunicate de presă.
  2. Totodată, UNSAR constată cu îngrijorare că, în contextul retragerii de către ASF a autorizației de funcționare a companiei CITY Insurance, societate care nu este membru UNSAR, se încearcă mutarea atenției de la adevăratul subiect al momentului, respectiv protecția păgubiților și a asiguraților acestei companii și prevenirea unor situații viitoare. În schimb, sunt lansate în spațiul public acuzații total false care par a fi menite să inducă în eroare publicul larg, aruncând anatema pe o întreagă industrie care plătește zilnic despăgubiri de circa 3,5 milioane de euro.
  3. UNSAR urmărește cu preocupare evenimentele recente din piața asigurărilor RCA, înțelegând că este important ca acest moment să fie depășit cât mai bine posibil în interesul asiguraților și a păgubiților. În același timp, Uniunea nu se poate pronunța cu privire la evoluția prețurilor RCA, dat fiind că aceasta este un subiect care excede scopului asociației și limitelor trasate de legislația de concurență cu privire la activitatea acesteia, fiecare societate de asigurări în calitate de operator economic acționând conform propriilor politici și stategii stabilite de acționarii și organele lor de conducere.
  4. UNSAR rămâne implicată în proiectele legislative sau de reglementare în curs menite a îmbunătăți funcționarea pieței de asigurări și a răspunde nevoilor consumatorilor, în acest sens colaborând în mod activ cu autoritățile, cu respectarea regulilor de concurență și a principiilor etice.”

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.