VIDEO. O tornadă a răsturnat un autocar, la Drajna. Recomandări pentru diminuarea riscurilor

O tornadă s-a produs pe 30 aprilie în zona Drajna, în apropiere de Autostrada A2 București – Constanța, iar vârtejul uriaș a răsturnat un autocar cu 39 de pasageri. Din fericire, nu au fost persoane decedate, însă 12 persoane au primit îngrijiri medicale de la medicii SMURD, la fața locului, iar 8 dintre ei au fost transportați la spital.

Pe rețelele de socializare a apărut în data de 2 mai o înregistrare cu telefonul mobil realizată chiar de către unul dintre pasagerii din autocar.

Atenție! Conținutul vă poate afecta emoțional.

O altă înregistrare a fost postată live pe rețelele de socializare chiar în timpul tornadei.

 

https://www.youtube.com/watch?v=iI95152HPKQ

În urma acestui eveniment, Marsh transmite recomandări pentru reducerea expunerea riscurilor înainte / după tornadă, dar și în cazul altor fenomene meteo extreme. Publicăm integral comunicatul primit la redacție în data de 2 mai:

Consecință a încălzirii globale, fenomenele meteorologice extreme, cu dezvoltare rapidă și cu efecte localizate, sunt tot mai prezente și în România. Cu toate că incidența acestora este rară, efectele pot fi dezastruoase, iar impactul asupra activității companiilor este semnificativ. Tocmai de aceea, vă transmitem concluziile Marsh cu privire la măsurile care pot fi implementate de organizații pentru ca impactul unor astfel de evenimente să fie minim pentru activitatea lor.

Documentul conține informații pe scurt, despre:

 • Opțiuni de diminuare a riscurilor asociate fenomenelor meteo extreme;
 • Locurile recomandate/nerecomandate pentru adăpostire în cazul unei tornade;
 • Pregătirea pentru impactul cu o tornadă. 
  Acțiuni recomandate: înainte și după fenomenul meteo.

La începutul acestui an, Global Risks Report, publicație realizată de World Economic Forum cu sprijinul Marsh, identifica degradarea mediului ca risc pe termen lung care definește prezentul. Patru dintre cele mai importante riscuri, din perspectiva impactului în anul 2019, sunt legate de mediu, iar pe prima poziție în topul riscurilor în funcție de probabilitatea de a se produce în acest an sunt fenomenele meteo extreme.

Cristian Fugaciu, CEO Marsh Romania: “După cum am putut constata recent, încălzirea globală determină și în România fenomene meteo extreme, atipice, cu care nu ne-am mai întâlnit până acum. Prin urmare, recomandăm organizațiilor să-și revizuiască operațiunile și să implementeze planuri de reacție corespunzătoare, adaptate tuturor riscurilor la care sunt expuse. Noi, prin intermediul Marsh Risk Consulting, asistăm numeroase companii la identificarea modalităților sigure și eficiente pentru a planifica și reacționa în fața riscurilor, inclusiv a pericolelor naturale. În plus, tot mai multe companii conștientizează nevoia de consultanță pentru a-și dezvolta strategiile de diminuare a riscurilor și planurile de criză pentru eliminarea sau reducerea impactului pericolelor naturale. Complementar acestor măsuri, sprijinim companiile prin proiectarea, ajustarea și implementarea programelor de asigurare în vederea acoperirii riscurilor la care sunt expuse și asistență la rezolvarea daunelor”.

Diminuarea riscurilor aferente fenomenelor meteo extreme: tornadele 

Context: Măsurarea intensității

Intensitatea tornadelor este cuantificată prin intermediul Enhanced Fujita Scale, sistem implementat în anul 2007, care estimează  viteza vântului în funcție de daunele observate. Scala se împarte în 5 trepte.

EF1 (Viteza vântului: 90-130 km/h; Distrugeri: ușoare) și EF2 (Viteza vântului: 135-175 km/h; Distrugeri: moderate) reprezintă primele două clase și sunt considerate slabe.

Spre exemplu, în medie, în Statele Unite, circa 77% dintre tornade intră în aceste prime două categorii. Circa 95% dintre toate tornade sunt clasificate sub intensitatea EF3 (Viteza vântului: 180-220 km/h; Distrugeri: considerabile).

Circa 0,1% dintre tornade ating clasificarea EF5 (Viteza vântului: 315 km/h sau mai mult; Distrugeri: totale).

Statele Unite sunt în topul numărului de tornade consemnate anual, cu o medie de peste 1.000 de tornade înregistrate în fiecare an. Canada este pe locul secund, cu aproximativ 100 pe an. Alte locații care au experiență aparițiile frecvente ale tornadelor includ Europa de Nord, vestul Asiei, Bangladesh, Japonia, Australia, Noua Zeelandă, China, Sud Africa și Argentina. În Marea Britanie, incidența tornadelor este ridicată, raportat la față de suprafața sa, față de orice altă țară, dar majoritatea sunt relativ slabe ca intensitate.

Analiza expunerii la riscurile naturale

Modelarea riscurilor naturale poate fi utilizată pentru a evalua impactul financiar al daunelor produse de o tornadă. Aceste modele probabilistice includ și daune produse de grindină și de vijelii clasice, dar tornadele sunt fenomenele care produc cele mai mari pagube.

Impactul financiar ia în calcul pierderile rezultate din deteriorarea clădirilor și a bunurilor materiale, dar și impactul asupra oamenilor și cel rezultat din întreruperea activității. Toate acestea sunt riscuri care pot fi acoperite prin asigurare, în condițiile existenței unui program de asigurare adecvat.

Opțiuni de reducere a riscurilor aferente fenomenelor meteo extreme 

 • Arhitectura: acoperișul, alături de elementele exterioare ale oricărei clădiri, sunt elemente-cheie în reducerea daunelor provocate de vânt. Este recomandată o evaluare a structurii de către un expert certificat. Această măsură poate conduce la recomandări pentru consolidarea clădirii, securizarea echipamentelor montate pe acoperiș și a anexelor.
 • Depozitarea bunurilor în afara clădirilor, precum și instalarea echipamentelor de exterior ar trebui, de asemenea, să fie evaluate pentru puncte de fixare sigure. Eliminarea sau limitarea spațiului exterior de depozitare poate reduce, totodată, expunerea la riscuri.
 • Dezvoltarea unor proceduri de răspuns în situații de urgență, în cazul fenomenelor meteo extreme, cu roluri bine definite și responsabilități, pot fi aprofundate pentru a proteja viața și bunurile. Simulările de criză și exercițiile derulate periodic în companii sunt esențiale, mai ales în condițiile în care, de cele mai multe ori, avertizările în cazul unor astfel de evenimente se emit cu foarte puțin timp înainte de producerea lor. Autoritatea Națională de Meteorologie, Departamentul pentru Situații de Urgență (prin intermediul aplicației mobile RO-ALERT), alături de alertele transmise prin media reprezintă cele mai bune surse de a primi avertizări prompte, cu privire la apariția unui fenoment meteo periculos.

Locuri recomandate pentru adăpostire 

Zonele de adăpostire în situația unui fenomen meteo periculos trebuie definite cu mult timp înainte. În plus, acestea trebuie comunicate angajaților și incluse în planurile de evacuare și pentru situații de urgență ale fiecărei clădiri. În general, locurile sigure recomandate pentru adăpostire, în situația unei tornade, sunt:

 • Camere interioare fără pereți de sticlă sau suprafețe vitrate.
 • Holurile interioare situate la nivelurile inferioare ale clădirilor
 • Subsolurile – în situația în care sunt accesibile rapid.
 • Scările interioare, cu condiția să nu existe suprafețe vitrate.

Locuri nerecomandate pentru adăpostire

 • Încăperi cu pereți exteriori și/sau ferestre.
 • Zonele adiacente ușilor exterioare sau cele din proximitatea zonelor de acces care au inserții de sticlă
 • Spațiile largi, deschise, cu luminatoare sau pereți de sticlă, ferestre
 • Camere cu plafoane înalte, profilate, sau acoperișuri cu suprafață mare (cantine, săli de sport, săli de evenimente)
 • Lifturile întrucât la o eventuală întrerupere a electricității persoanele adăpostite aici ar putea rămâne blocate.

Acțiuni recomandate înaintea producerii fenomenelor meteo extreme 

 • Organizați exerciții periodice la nivelul companiilor astfel încât toți angajații să cunoască pașii de urmat în situația apariției fenomenului meteo extrem.
 • Identificați sursele de informare și accesul la alertele emise de autorități. (Autoritatea Națională de Meteorologie, Departamentul pentru Situații de Urgență, sistemul RO-ALERT)

Pregătirea pentru impactul iminent al unei tornade 

 • Urmăriți alertele și evoluția fenomenului
 • Activați sistemul de avertizare internă cu privire la iminența evenimentului
 • Observați de la distanță fenomenul. Semnele de pericol sunt:
  • Nori întunecați, adesea verzi – fenomen cauzat de grindină.
  • Peretele de nori – urmăriți dacă un punct de la baza norilor coboară punctual spre sol.
  • Vârtejuri care conțin resturi
  • Grindină de mari dimensiuni
  • Intensificarea zgomotului
 • În situația există suficient timp, toate echipamentele electrice, în special lifturile, trebuie oprite. Evacuarea spre zonele de adăpost rebuie realizate într-o manieră ordonată.
 • Orice persoană aflată în exterior trebuie să intre de urgență în spații acoperite, sigure.
 • Utilizarea telefoanelor în alte scopuri decât cele de urgență, trebuie evitată.
 • Rămâneți în spațiile interioare sigure, până la încetarea fenomenului meteo.

Acțiuni recomandate după tornadă

 • Monitorizați sursele de informare pentru informații actualizate și instrucțiuni.
 • Apelul la 112: apelați numărul special de urgență doar în situațiile iminente care pun în pericol viața dumneavoastră sau a celor din jur.
 • Raportați către autorități persoanele dispărute.
 • Efectuați o evaluare primară a pagubelor produse
 • Izolați zonele afectate pentru a proteja personalul de alte vătămări. Păstrați o distanță sigură față de clădirile/bunurile avariate care vă pot pune în pericol.
 • Verificați toate ascensoarele pentru a vă asigura că nimeni nu este blocat.
 • Demarați procedurile de evacuare a personalului
 • Aveți grijă la cablurile electrice avariate sau la țevile de gaz afectate. Raportați aceste evenimente companiilor de utilități.
 • Deconectați echipamentele electrice avariate.
 • Eliminați sursele de aprindere. Utilizați lanternele. Nu folosiți lumânări sau foc deschis.
 • Opriți alimentarea cu gaz.
 • Încercați să utilizați telefoanele doar pentru apeluri de urgență
 • Realizați fotografii ale bunurilor/clădirilor deteriorate pentru a le avea ca material ajutător, ulterior, la procedura de rezolvare a daunei asigurate.
 • Comunicați în permanență cu personalul și oferiți-le detalii cu privire la evoluția situației și pașii următori”.

Despre Marsh

Marsh este lider global în brokerajul de asigurări și consultanță de risc. Cei peste 35.000 de colegi din Marsh acordă consultanță companiilor de toate dimensiunile și clienților persoane fizice din peste 130 de țări, prin intermediul soluțiilor de diminuare a riscurilor fundamentate pe analiza datelor și consultanță de risc.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.