MApN a semnat contractul cu Iveco pentru primele 942 de camioane militare din cele 2.902

Ministerul Apărării Naționale achiziționează de la Iveco 942 de camioane militare și platforme de transport pe roți în diverse configurații. Contractul, în valoare de peste 216 milioane de euro, fără TVA, a fost semnat în ultima zi a anului 2019, informează MApN.

Acesta este primul contract subsecvent dintr-un acord mai larg, ce prevede livrarea a peste 2.900 de camioane și platforme militare încheiat cu Iveco, în urma licitației lansate în luna iulie 2018. Potrivit MApN, compania auto are obligația să realizeze la produsele livrate facilități integrate în industria de profil din România.

Armata Română a mai achiziționat 57 de camioane militare de la Iveco, în anul 2015, și alte 173 de camioane militare, în 2017.

„Primul contract subsecvent la acordul cadru privind achiziționarea a 2.902 platforme de transport pe roți în diverse configurații, echipamente ce vor intra în înzestrarea Armatei României, a fost semnat marți, 31 decembrie 2019, de locțiitorul șefului Departamentului pentru armamente cu reprezentantul operatorului economic IVECO Defence Vehicle SPA din Italia”, transmite MApN.

Contractul subsecvent nr. 1, în valoare de peste 1 miliard de lei (aproximativ 216 milioane de euro), fără TVA, se va derula pe o durată de 4 ani și prevede achiziția unui număr de 942 platforme, „furnizorul având obligația ca produsele livrate în baza contractului subsecvent să fie realizate în facilități integrate în industria de profil din România, în conformitate cu Planul de realizare a capabilităților privind nivelul de implicare a industriei naționale în realizarea produselor și asigurarea suportului logistic integrat pe toată durata de viață a acestora”.

„Totodată, valoarea obligației de compensare asumată de furnizor (offset) este de cel puțin 80% din valoarea, fără TVA, a contractului. Capabilitățile privind nivelul de implicare a industriei naționale în realizarea produselor se vor realiza în baza acordului de compensare, ce se va încheia de către IVECO Defence Vehicle SPA Italia cu OCATS (Oficiul de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială) în baza OuG nr. 189/2002”, transmite MApN.

Contractul subsecvent prevede patru tipologii de vehicule militare din gama Iveco High Mobility, repectiv 4×4, 6×6, 8×8 și 8×8 Prime Mover, care vor avea fiecare 16 variante diferite, cu o treime având cabină blindată.

Potrivit caietului de sarcini, acordul prevede 2.902 de paltforme multifuncționale (8X8, 6X6 și 4X4), împărțite astfel:
 
Autocamion de transport capacitate mică ACMC – 254 bucăți
Autofurgon frigorific AFF – 59 bucăți

Autocamion de transport capacitate medie ACMD – 536 bucăți
Autocamion de transport capacitate medie ACMD- MAC (șasiu camion tactic) – 499 bucăți
Autocamion cu oblon ridicător AOR – 21 bucăți
Autocamion transport container specializat ATCS – 284 bucăți
Autocamion transport container specializat ATCS-MAC (șasiu camion tactic) – 34 bucăți
Autocisternă CL de capacitate medie ACCL – 89 bucăți
Autocisternă CL de capacitate medie ACCL-MAC (șasiu camion tactic) – 40 bucăți
Autocisternă apă de capacitate medie ACAP – 102 bucăți
Autocamion de transport capacitate mare ACMR – 503 bucăți
Autocamion de transport capacitate mare ACMR-MAC (șasiu camion tactic) – 108 bucăți
Ansamblu Autotractor cu șa – cap tractor ATS cu Semitrailer pentru transport echipament greu și agabaritic STEG – 119 bucăți
Autotractor cu șa – cap tractor ATS-MAC (șasiu camion tactic) – 13 bucăți
Autotranscontainer ATC – 199 bucăți
Vehicul cu troliu și macara pentru recuperare și evacuare VRE – 42 bucăți

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.