Motorul diesel, tot mai bun

Weichai s-a impus ca producător de motoare cu ardere internă. Obținând record după record, prin cooperarea cu Bosch, Weichai și-a impus scopul de a îmbunătăți eficiența motorului cu ardere internă.

La Congresul Mondial din 2024 privind motoarele cu ardere internă de la Tianjin, China, Weichai Power și-a îmbunătățit propriul record anterior de eficiență termică, optimizând, astfel, parametrii de ardere și termodinamici. Acum, ștacheta a crescut la 53,09%. Organizațiile de certificare pentru această ultimă îmbunătățire au fost TÜV SÜD și China Automotive Technology & Research Center.

Din 2015, Weichai Power a creat o echipă de cercetare concentrată pe motoarele termice cu eficiență ridicată. Echipa de cercetare Weichai Power a dedicat mai mult de 500 de zile de efort concentrat pentru a perfecționa și mai mult patru procese critice: combustia, admisia de aer, injecția de combustibil și reducerea frecărilor interne. Echipa a avansat cu succes în domeniile arderii cu destindere extinsă, compresia amestecului combustibil, injecția de combustibil de înaltă eficiență și tehnologiile de reducere a frecării. În timpul acestui proces de cercetare și dezvoltare, echipa a primit 176 de brevete de invenție și 68 de brevete pentru modele funcționale.

În 2020, compania a experimentat un prim motor diesel cu un randament de 50,23%. Continuând traiectoria impresionantă, a crescut randamentul termic al motorului la 51,09% în ianuarie 2022. Ceva mai recent, în noiembrie 2022, Weichai Power a atins o eficiență termică remarcabilă de 52,28%.

Trecerea de la un nivel de eficiență termică de 45-46% (cât au motoarele Diesel actuale) la 53% (cât a fost atins în prezent) poate însemna economii de motorină de aproximativ 14%.

Dan ATHANASIU
dan.athanasiu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.