Germania introduce Monocam-ul împotriva distragerii șoferului

Statul federal german Renania-Palatinat urmează să devină primul din țară care va introduce dispozitivele Monocam împotriva distragerii șoferului, a anunțat ROADPOL.

Monocam-urile sunt adesea poziționate la înălțime deasupra drumului

Succesul vine după ce fostul președinte ROADPOL și actual membru al Comitetului Executiv, Volker Orben, el însuși reprezentant al poliției din Renania-Palatinat, a prezentat tehnologia guvernului și i-a convins să ia în considerare ideea.

În urma succesului unui proiect-pilot la Trier, statul federal german Renania-Palatinat intenționează să instaleze Monocam-uri – radare mobile care pot detecta dacă șoferii își folosesc telefoanele inteligente în timpul conducerii. „Proiectul-pilot demonstrează că Monocam-urile au un efect preventiv și pot fi folosite pentru a îmbunătăți siguranța rutieră în Renania-Palatinat. De aceea dorim să fim primul stat federal care le introduce”, a declarat Michael Ebling, ministrul de interne al Renania-Palatinat Elbling, prezentând o analiză preliminară a proiectului-pilot, realizat de prefecturile din Trier și Mainz. „Am constatat că noua abordare a redus numărul infracțiunilor legate de conducerea distrasă cu cel puțin jumătate”, a explicat ministrul, punctând că „în multe cazuri, efectul preventiv merge și mai departe”.

Scopul cu această nouă tehnologie mobilă de radare este de a „reduce accidentele cauzate de conducerea distrasă”. În 2022, poliția din Renania-Palatinat a înregistrat 1.041 de accidente legate de distracția atenției. În viitor, fiecare sediu de poliție din Renania-Palatinat va fi echipat cu un astfel de sistem mobil de radare. Ministrul de Interne a anunțat că în următoarea modificare a Legii Poliției și Ordinii Publice, „vom întocmi o propunere, al cărei temei legal va permite utilizarea permanentă a Monocam-ului. Desigur, vom ține cont și de protecția datelor.”

Fotografiile sunt revizuite de polițiști înainte de a fi trimise pentru sancționare

Sistemul Monocam, dezvoltat în Țările de Jos, detectează în timp real când un șofer de mașină sau de camion ține în mână un dispozitiv mobil în timp ce conduce și face automat o fotografie. Camerele sunt deseori poziționate la pasajele supraterane, permițând vizibilitate în zona joasă din spatele tabloului de bord, unde șoferii tind să ascundă mâna care ține dispozitivul. Imaginile sunt transmise instantaneu la un computer și analizate de polițiști instruiți, deoarece nu toate imaginile sunt clare. Oricine este prins folosind un telefon mobil în timp ce conduce este amendat cu 100 de euro și pierde un punct din permisul de conducere.

 

sursa: ROADPOL
foto: ROADPOL (POLITIE.NL)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.