Majorarea salariului minim în 2019, în dezbatere publică

Proiectul de hotărâre de Guvern privind majorarea salariul minim de la 1.900 de lei la 2.050 de lei/lună începând de la 1 ianuarie 2019 a fost lansat în dezbatere publică în data de 28 septembrie, de Ministerul Muncii.

foto: Jean-Mihai Pâlșu

În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este stabilit la 1.900 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166,666 ore, în medie pe lună în anul 2018, reprezentând 11,40 lei/oră.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2019, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, sumă stabilită în bani care nu include sporuri şi alte adaosuri, se stabileşte la 2.050 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 167,333 ore, în medie, pe lună, în anul 2019, reprezentând 12,251 lei/oră”, prevede proiectul de hotărâre de guvern lansat în dezbatere publică de Ministerul Muncii.

Potrivit expunerii de motive, se estimează că majorarea salariului minim „va avea efecte pozitive asupra creşterii economice prin stimularea ocupării, creşterii puterii de cumpărare a salariaţilor şi reducerii muncii la negru”, iar „măsura conduce la un impact asupra PIB real de 0,6 puncte procentuale”.

„Prezentul act normaiv are un impact social important, asigurând creşterea nivelului de trai şi reducerea decalajelor sociale. Şocul pe piaţa muncii (asupra numărului mediu de salariaţi) este absorbit în întregime, iar competitivitatea sectorului concurenţial nu este afectată”, mai arată Ministerul Muncii.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.