Primăriile se pot împrumuta pentru cofinanțarea investițiilor

grindeanu, guvern 2Primăriile și consiliile județene se pot împrumuta, începând de joi, pentru cofinanțarea investițiilor începute sau pe care doresc să le demareze cu fonduri europene.

Guvernul a aprobat în acest sens o Ordonanță de urgență, în ședința de joi, iar plafonul creditului a fost stabilit la 500.000 de lei.

“Unitățile administrativ-teritoriale pot solicita, în cursul anului 2017, contractarea de împrumuturi cu dobândă din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei statului, în limita sumei de 500 de milioane de lei, conform unei Ordonanțe de Urgență adoptate, joi, de Guvern”, precizează Executivul.

“Sumele vor putea fi folosite pentru asigurarea prefinanțării/cofinanțării proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile din perioada 2014-2020. Dobânda la care se vor putea împrumuta este ROBOR la 3 luni plus o marjă de 3,5 puncte procentuale, care rămâne fixă pe toată perioada de derulare a împrumutului. Perioada de rambursare este de până la 20 de ani, cu posibilitatea rambursării anticipate”, se arată într-un comunicat remis redacției.

Măsura a fost luată pentru a sprijini autoritățile administrației publice locale să deblocheze proiecte finanțate din fonduri externe nerambursabile.

“În prezent, mai multe proiecte derulate de autoritățile locale înregistrează întârzieri sau chiar se află în blocaj, ca urmare a lipsei de resurse financiare în bugetele locale care să asigure cota de 2% cofinanțare proprie. Nefinalizarea proiectelor poate duce la restituirea către Comisia Europeană a sumelor deja decontate în cadrul proiectelor”, explică Guvernul.

“Întrucât vizează cofinanțarea proiectelor europene, împrumuturile nu intră în calculul plafonului prevăzut de Legea nr. 5/2017 drept limită maximă până la care se pot împrumuta unitățile/subdiviziunile administrativ—teritoriale în cursul anului 2017”, se mai arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.