Supraacciza și supraimpozitarea contractelor part-time, abrogate

Parlamentul a abrogat, în 4 decembrie, supraacciza la carburanți introdusă în septembrie 2017 de Guvernul Tudose și supraimpozitarea contractelor de muncă part-time. Aceste biruri vor fi eliminate începând cu data de 1 ianuarie 2020.

foto: Jean-Mihai Pâlșu

A fost consens între parlamentarii puterii și ai opoziției: 280 de voturi „pentru” și două abțineri.

Inițiatorii legii – parlamentarii PNL – spun că, prin eliminarea supraacizei, prețul carburanților la pompă va scădea. 

Însă parlamentarii PSD sunt reticenți în privința ieftinirii benzinei și motorinei.  Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, le-a cerut colegilor săi să meargă la pompe în benzinării și să facă poze, pentru a vedea cu exactitate dacă prețurile au scăzut la 1 ianuarie.

Olguța Vasilescu, fost ministru al Muncii, a spus și ea că, prin noua lege, se pierd la buget 1,5 miliarde lde ei din impozitarea muncii part-time și 3 miliarde de lei din supraacciză.

Olguța Vasilescu a mai susținut că, prin impozitarea muncii part-time la nivelul salariului minim, contractele de muncă au trecut din economia gri în economia albă. Ea a dat exemplul “buticarilor”, care plăteau contribuții pentru angajați la nivelul de 4 ore, deși aceștia munceau 8 sau 10 ore, și erau dezavantajați inclusiv la calculul pensiei. 

Legea va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.