10 jandarmi raniti si 2 internati, victime ale confruntarilor din Piata Universitatii

Zece jandarmi au avut nevoie de ingrijiri medicale, doi ramanand internati din cauza ranilor suferite in confruntarile de strada de duminica, din Piata Universitatii din Bucuresti, a anuntat, luni, Florin Hulea, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane. Pe de alta parte, pagubele materiale inregistrate la echipamente si autospeciale se cifreaza la 150.000 de lei, iar ale Pompierilor, de 5.500 lei.Spre deosebire de Capitala, protestatarii s-au comportat pasnic si civilizat in toate celelalte 40 de localitati din 34 de judete unde s-au desfasurat mitinguri.

“Rolul jandarmilor a fost inteles in toate judetele. Jandarmii au intervenit numai cand persoane si jandarmi au fost agresati si raniti. Grupurile de pompieri care au intervenit la stingerea incendiilor au fost atacate, la randul lor, cu pietre, iar masinile lor au fost avariate. Solicitam cetatenilor sa se delimiteze de astfel de grupuri violente – unii cetateni au fost raniti tocmai pentru ca nu s-au delimitat de aceste grupuri. Trebuie sa anunte organelor de ordine prezenta printre ei a membrilor unor astfel de grupari, sa nu se solidarizeze cu cei violenti si sa evite deplasarea alaturi de ai”, a spus Hulea.

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane a subliniat ca la manifestari nu s-au folosit gloante de cauciuc.

Colonelul Aurel Moise, seful Directiei Ordine si Siguranta Publica din Jandarmeria Romana, a declarat, la randul sau, ca la nivel national au participat la proteste aproximativ 8.800 de persoane. Jandarmeria a actionat cu peste 2.000 de luptatori, care “s-au manifestat fara a produce tulburari grave”, in momentul in care au inceput violentele. “Exista si cazuri in care unii jandarmi au facut exces de zel, din punctul de vedere al unor televiziuni, dar starea lor era de irascibilitate crescuta, dupa ce au stat in strada atatea ore”, a explicat el.

Pagube de peste 150.000 de lei la Jandarmerie

Cat despre jandarmii raniti si inca internati in spital, Moise a precizat ca unul dintre ei este de la gruparea mobila. Facem apel la cei care doresc sa se manifeste sa se delimiteze de cei infiltrate. Este greu pentru noi sa facem o delimitare intre manifestantii pasnici si cei care au intentii violente. Manifestatiile trebuie desfasurate in zonele special amenajate de jandarmi, iar participantii sa nu permita infiltrarea celor violenti”, a insistatat el.

Aurel Moise a explicat ca membrii gruparilor violente sunt reprezentanti ai echipelor de fotbal, una dintre gruparile prezente duminica seara in Piata Universitatii fiind conduse de “Lupii Galbeni” ai echipei Petrolul.

Referindu-se la pagubele materiale, seful Directiei Ordine si Siguranta Publica din Jandarmeria Romana a precizat ca “am avut masini distruse, echipamente – la o prima estimare, pagubele sunt de peste 150.000 de lei”.

Pompierii au stins 7 incendii si s-au ales cu 2 autospeciale avariate

Daniel Vasile, purtator de cuvant al Pompierilor, a anuntat ca s-a intervenit la 7 situatii de urgenta – atat in zona de protest din Piata Univ, cat si la Unirii, Halelor si Dealul Mitropoliei. El a precizat ca interventia a fost dificila, intrucat caile de acces erau blocate de protestatari. In plus, pompierii au fost atacati de gruparile violente. “Avem o autospeciala de prima interventie cu avariiost acordat de 75-80% si o alta lovita cu pietre. La o prima evaluare, pagubele sunt de 5.500 lei”, a spus Daniel Vasile.

Purtatorul de cuvant al Situatiilor de Urgenta a precizat ca s-a acordat prim ajutor in 45 de cazuri, 19 persoane fiind transportate la spital pentru investigatii suplimentare. Nu au fost ranite cadre din fortele de interventie.

Cristian Atanasoaei, prefectul Bucurestilor, a anuntat ca nimeni nu va impiedica manifestarile civilizate si pasnice, dar “este insa trist ca, din cauza unor grupari violente, cad victime oameni si se distrug bunuri publice”. “Actele de violenta nu vor fi tolerate; fortele statului vor interveni pentru a stopa escaladarea situatiei. Adunarile publice civilizate sunt apanajul democratiei, dar fac un apel de responsabilitate si fata de vectorii de imagine”, a spusprefectul.

Marius Militaru, purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii si Internelor, a declarat ca, pe parcursul intregii zile de duminica, ministrul Traian Igas s-a aflat la minister, dar a exclus activarea unei celule de criza. “Vorbim despre celula de criza atunci cand mai multi reprezentanti ai institutiilor publice se reunesc in situatii exceptionale, dar acum nu a fost cazul”, a precizat el.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.