80% din managerii romani considera ca varful crizei nu a fost atins

Cel mai recent studiu Roland Berger Strategy Consultants releva ca 80% din managerii romani estimeaza ca varful crizei nu a fost atins, iar mai mult de 50% vad posibila o noua recesiune in Romania, cel mai mare risc fiind considerat cursul de schimb, in contextul devalorizarii semnificative a monedei nationale din ultimul timp. Cercetarea reflecta modul in care managerii percep criza datoriilor suverane si efectele acesteia asupra accesului la finantare si economiei reale. Rezultatele studiului din Romania, efectuat in perioada martie-mai 2012, prin intervievarea top managerilor (dar realizat in total in 10 tari din Europa) sunt prezentate comparativ cu cele din Germania. In Romania si Germania, conducerea a peste 300 de companii din majoritatea sectoarelor economice a luat parte la cercetare. Roland Berger Strategy Consultants este una dintre cele mai mari firme de consultanta la nivel mondial si cea mai mare de origine europeana.

Astfel, daca managerii germani tind sa fie mai optimisti, cei romani se asteapta la un impact major al crizei datoriilor publice asupra economiei noastre, asteptarile privind economia romaneasca ramanand moderate. Majoritatea estimeaza o crestere PIB de 1%-2% in 2013 – nivel mai scazut decat in Germania.

In medie, managerii romani tind sa fie mai preocupati de impactul crizei datoriilor publice asupra economiei romanesti si asupra companiilor lor, o majoritate clara a respondentilor romani (54) vad posibila, si chiar probabila, o noua recesiune in Romania. Prin comparatie, 70% dintre managerii germani nu percep un astfel de risc.

Se prevede, asadar, o inrautatire a situatiei actuale si o reducere a activitatii economice, mai ales in ceea ce priveste restrangerea creditarii si reducerea exporturilor intra-europene. In Romania in mod special, teama cresterii somajului este mare.

In ciuda valului general de incertitudine insa, peste 60% dintre cei chestionati in ambele tari asteapta cresteri de peste 10% pentru propriile companii, mult mai mult decat pentru cele doua economii in intregul lor.

Sectorul constructiilor si industria auto, cele mai afectate

Analizand sectoarele de activitate, serviciile financiare sunt cele mai afectate de criza datoriilor publice atat in Romania cat si in Germania. In Romania insa, sectorul constructiilor, precum si retailul, bunurile de consum si industria auto par sa fie considerabil mai afectate. Energia si utilitatile, sectorul farmaceutic si media par sa fie cele mai stabile in fata crizei.

De asemenea, spre deosebire de managerii germani, majoritatea celor romani considera ca Grecia va parasi zona euro, insa nu exista o teama generalizata de destramare a monedei unice.

Cand vine vorba despre finanatare, desi atat managerii romani cat si cei germani fac fata acelorasi provocari, perspectiva din Romania este totusi mai sumbra decat in Germania.

Peste 50% din firmele romanesti, pregatite pentru o noua criza

Mai mult de jumatate dintre companiile romanesti si mai mult de doua treimi dintre cele germane se considera bine pregatite pentru o scadere a activitatii economice sau pentru o noua criza in 2012, raportat la competitorii lor.

Spre comparatie, anul trecut, 52% din cei chestionati in Romania si 66% dintre cei din Germania au indicat ca au fost ajutati semnificativ de criza economica din 2008/09 in a-si imbunatati competitivitatea pe termen lung prin restructurari.

Astfel, in cazul unei incetiniri a activitatii sau aparitiei unei crize de lichiditate sau monetare, 58% din companiile romanesti sunt de parere ca sunt bine sau foarte bine pozitionate.

Lipsa personalului calificat, cea mai mare provocare

In ceea ce priveste potentialele obstacole in calea cresterii, desi a scazut in importanta, lipsa de personal calificat ramane cea mai mare provocare in ambele tari. Intre timp, teama privind un acces dificil la finantare a crescut considerabil pe parcursul ultimului an.

Pe langa actiunile de stimulare a cresterii vanzarilor, reducerile de costuri si programele de crestere a eficientei, o mai buna gestionare a riscului se afla, de asemenea, printre principalele prioritati din Romania. De aceea, actiunile de restructurare sunt in continuare in centrul atentiei managerilor, problemele de lichiditate avand o importanta speciala.

Riscul valutar primeaza

Cand vine vorba de gestionarea riscului, desi riscurile legate de pretul materiilor prime sunt considerate ca fiind deosebit de importante, riscul valutar este totusi vazut ca avand impact pe o scara mai larga.

In Romania, situatia s-a inversat fata de 2011, in conditiile in care riscul legat de materiile prime s-a mentinut stabil, in timp ce riscul legat de cursul de schimb a crescut semnificativ in importanta (78% in 2012 fata de 48% in 2011). Aceasta preocupare se explica in principal pe fondul recentei devalorizari a monedei nationale, cauzate de criza de incredere indusa de instabilitatea politica interna si impactul crescut al crizei datoriilor publice. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.