UPDATE 3! Accident de autocar cu români, în Ungaria: 22 de răniţi

Un autocar cu români a fost implicat, vineri la ora 20.15, într-un accident rutier în Ungaria, pe autostrada M6, în județul Baranya, 22 de persoane fiind rănite, dintre care 3 mai grav. „Până în prezent nu s-a confirmat decesul niciunui cetățean român”, informează Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Printr-o decizie comuna a MAI și a Ministerului Sănătății s-a dispus trimiterea de urgență în Ungaria a unei echipe medicale formate din doi medici și un asistent. Amândouă ministerele au miniştri demisionari: la Interne, Radu Stroe a făcut acest gest după lipsa de reacţie la accidentul aviatic din Apuseni – când nu a convocat celula de criză – şi în locul lui a fost numit interimar Gabriel Oprea; la Sănătate, Eugen Nicolăescu şi-a depus mandatul astăzi, pentru a se duce ministru la Finanţe.  

UPDATE 8 februarie: Cei trei români răniţi sunt şoferii autocarului şi copilul unuia dintre aceştia, în vârstă de 7 luni (născut în iulie 2013), a declarat, sâmbătă, reprezentantul ISCTR în Harghita, precizând că autovehiculul transporta pasageri din Ungaria la schi în judeţul Harghita. Starea lor este stabilă, doi dintre ei urmând să fie externaţi sâmbătă, a comunicat MAE.

Potrivit reprezentantului Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) în Harghita, Iulian Felician Croitor, autocarul a plecat din ţară fără pasageri şi făcea cursa la solicitarea turiştilor, de aceea ceilalţi răniţi sunt cetăţenimaghiari.

“Vom verifica dacă şoferii au atestate valabile, contracte de muncă. În ceea ce priveşte autocarul, vom verifica ITP-ul, să aibă verificarea făcută, clasificările. De asemenea, trebuie să aibă asigurări pentru persoane, pentru bagaje. Va fi un control complex efectuat de ISCTR. De altfel, vom verifica actele tuturor maşinilor din dotarea societăţii de transport, nu numai pe cele ale autocarului acesta”, a spus Croitor.

UPDATE 8 februarie: De teamă să nu greşească la fel ca la accidentul aviatic, ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a cerut unei echipe de experţi de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Arad şi Timişoara să se deplaseze de urgenţă la Szeged.

Autocarul care, cel mai probabil, a derapat întrucât pe carosabil se afla polei, este înmatriculat în Harghita. Vehicului a ieşit de pe paartea carosabilă, a rupt barele de protecţie şi s-a răsturnat într-o zonă de canalizaţie chiar înainte de ieşirea de pe autostradă.

Potrivit datelor centralizate de Autoritatea Rutieră Română (ARR), în autocar se aflau înregistrati 26 de pasageri, care plecaseră ieri, 7 februarie, de la Băile Homorod şi aveau ca destinaţie localitatea Pecs, din Ungaria.

Autobuzul are capacitatea de 49 de locuri, an de fabricaţie 1998 şi este clasificat la o stea. Firma operatoare are din anul 2011 licenţă de transport persoane, iar şoferul care se afla la volan este deţinător al unui certificat profesional pentru transportul rutier de  persoane, valabil până la data de 15.09.2015.

“În urma cercetărilor efectuate la faţa locului de poliţia maghiară asistata de experţii români, inspectorii ISCTR vor face un control la sediul firmei, pentru a verifica transportul de persoane efectuat de către această firmă.”, se mai arată în comunicatul MT.  

UPDATE 01:10 – Dintre persoanele implicate în accident, doar 3 au cetăţenie română, precizează MAI, după ce au făcut verificări asupra cetăţeniei persoanelor implicate în accident. Dintre cele trei persoane de cetăţenie română, două sunt adulte şi una este minoră.

Autorităţile ungare au închis tronsonul de autostradă pe care a avut loc accidentul, pentru operaţiunile de salvare. 

Autocarul a lovit parapetul şi a căzut într-un canal adânc de 10 metri de pe marginea drumului, răsturnându-se pe o parte.

Echipa trimisă în Ungaria este condusa de medicul șef SMURD pe Regiunea Vest, precizează MAI într-un comunicat.

“Departamentul pentru Situații de Urgență din MAI a fost sesizat de către atașatul de afaceri interne despre faptul că în jurul orei 20.15, pe autostrada M6, în județul Baranya, Ungaria, a avut loc un accident rutier în care a fost implicat un autocar românesc. Din primele informații obținute rezultă că 22 de persoane sunt rănite, dintre care 3 se află într-o stare mai gravă, fiind transportați la unitățile spitalicești din zonă. Până în prezent nu s-a confirmat decesul niciunui cetățean român”, precizează MAI.

Potrivit sursei citate, în funcție de evaluarea completă a situației medicale a celor 22 de persoane se va lua hotărârea aducerii acestora în țară sau continuarea tratamentului de specialitate în Ungaria.

“Totodată, Poliția Arad a trimis o echipă pentru a veni în sprijinul cetățenilor români și al autorităților maghiare care efectuează cercetarea la fața locului”, adaugă MAI.

De asemenea, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și al atașatului de afaceri interne român în Ungaria se va menține legătura cu autoritățile maghiare pentru a fi permanent la curent cu situația cetățenilor români.

 “După obținerea informațiilor exacte privind identitatea persoanelor rănite, autoritățile române vor contacta familiile persoanelor implicate pentru a fi informate despre starea fiecăruia dintre accidentați. Datele prezentate pot suferi modificări în funcție de evoluția situației”, mai precizează MAI.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.