Alexandru Lazescu, inlocuit cu Radu Calin Cristea la conducerea TVR

Plenul reunit al Parlamentului a respins marti, cu 240 de voturi “pentru” si 4 “abtineri”, Raportul de activitate pe anul 2011 al Televiziunii Romane, ceea ce echivaleaza cu demiterea  Consiliului de Administratie al institutiei, in frunte cu presedintele – director general Alexandru Lazescu. Operatiunea a fost anuntat inca de saptamana trecuta, de premierul Victor Ponta. La sefia Societatii Romane de Televiziune (SRTv) a fost desemnat interimar, cu unanimitate de voturi, de catre membrii Comisiilor de cultura ale Parlamentului – mai putin cei ai PDL, care au refuzat sa participe -, Radu Calin Cristea, recent numit consilier in Ministerul Culturii, dupa desemnarea ca ministru a lui Mircea Diaconu (in ciuda faptului ca are probleme de incompatibilitate pe care si le tot amana in justitie).

Parlamentarii PDL nu au participat la votul din plenul Parlamentului, iar Raluca Turcan, presedintele Comisiei de cultura a Camerei Deputatilor, a acuzat ca “votul de astazi este o ultima reduta a asaltului inceput la alegerile locale. Cred ca se doreste infigerea steguletului rosu sau de ce culoare o fi el la Televiziunea Romana”, a spus ea.

Turcan a adaugat ca nimeni nu a avut timp sa analizeze, la discutia din Comisiile de cultura, situatia financiara pe fond a TVR, care nu a inceput cu actualul Consiliu de Administratie, ci a inceput si a fost perpetuata din 2006, dupa cum o demonstreaza si un raport al Curtii de conturi, si ca membri ai CA al TVR nu si-au mai exprimat, anterior schimbarii guvernarii, ingrijorarea cu privire la situatia TVR, desi au votat in toate sedintele Consiliului.

Falimentul TVR, poveste veche

La randul sau, prezent in plenul Parlamentului, Alexandru Lazescu a spus ca problemele de fond din Televiziunea Romana sunt vechi, iar unele cauze sunt obiective, iar alte subiective. El a aratat ca a intrat in TVR intr-un mandat “cu un management de criza”, precizand ca la preluarea conducerii televiziunii publice de catre actualul CA, in iunie 2010, Televiziunea Romana avea un deficit acumulat de 61 de milioane de euro.

De asemenea, el a spus ca veniturile din publicitate ale TVR sunt in jur de 10%, iar piata de publicitate a scazut “la jumatate” din 2009 pana in prezent.

Lazescu a mai aratat ca, intre 2005 si 2010, cheltuielile cu personalul TVR au crescut cu aproape 50%. El a amintit si despre contractele dezavantajoase pentru TVR, incheiate de fostele conduceri ale institutiei, printre care si cel cu NBC Universal.

Schimbarea legii, o solutie

Totodata, Lazescu a spus ca problemele de fond in TVR nu se pot rezolva prin schimbarea din doi in doi ani a conducerii televiziunii.

“Va invit sa reganditi cadrul legislativ al TVR. Nu se poate ca o institutie sa poata functiona rezonabil in conditiile in care din doi in doi ani se schimba Consiliul de Administratie. Cred ca trebuie sa reganditi fundamental legea care reglementeaza televiziunea publica. Cred ca acest vot politic care se da de fiecare data trebuie inlaturat. Nu trebuie sa intram intr-un cerc vicios”, a mai spus Lazescu.

Cristian Parvulescu si Iosif Boda, cate 95 mil. lei pe emisiune

Cand dezbaterile din Comisiile de cultura ale Parlamentului au ajuns la salariile primite de unii angajati si colaboratori ai TVR, Alexandru Lazescu a aratat ca Iosif Boda si Cristian Parvulescu luau 95 de milioane de lei pentru ca aveau o emisiune pe saptamana la TVR. El a facut aceasta afirmatie in conditiile in care Lucia Hossu Longin, membru in CA desemnata de PNL, a acuzat ca la TVR Info au fost adusi oameni de la B1 Tv, de la EVZ sau de la Kamikaze si platiti cu 100 de milioane de lei vechi/luna.

Ioana Lupea a replicat insa ca salariul era, de fapt, mai mic decat cel vehiculat de Longin, undeva la 70 de milioane, iar Andreea Pora a denuntat ca Lucia Hossu Longin primeste mult mai mult de la TVR, pe langa pensie, “atat indemnizatie de membru in CA, plus circa 100 de milioane de lei vechi pentru redifuzarea in octombrie a serialului “Memorialul durerii”.

Membrii CA ai TVR

Iata cine erau membrii titulari ai CA al TVR, validati de Parlament in 29 iunie 2010: Alexandru Lazescu (Administratia Prezidentiala), Ada Mesesan, Paul Calin Botez, Nicoleta Nicolicea (PDL), Anne Juganaru, Claudiu Branzan, Cristi Nitulescu (PSD), Lucia Hossu Longin (PNL), Karen Attila Sebesi (UDMR), Cornea Raico (minoritati), Sorin Burtea si Traian Barbulescu (din partea salariatilor TVR) si Cosmin Irimies, membru supleant in CA al TVR din partea Guvernului.

Interimat cu atributii oricum limitate

Radu Calin Cristea preia doar conducerea executiva a institutiei lovite de blocaj. Directorul general are, printre atributii: conducerea curenta a societatii; executarea horararilor CA; numirea sefilor de departamente – precum seful Stirilor, post ocupat acum interimar.

Restructurarea economica sau de personal, precum si adoptarea unor contracte de valoare ridicata, organizarea unor concursuri, masuri investitionale sau modificari de buget sunt strict atributiile Consiliului de Administratie, conform legii. Astfel, pana la numirea noii componente a CA, mare lucru nu se poate face in TVR.

Plus ca Radu Calin Cristea nu poate fi interimar decat maxim 6 luni, asa cum prevede Art. 21 din Legea de functionare a SRR si SRTv.

Radu Calin Cristea vine pe filiera Mircea Diaconu

Radu Călin Cristea a fost numit in luna mai 2012 consilier în Ministerul Culturii, imediat dupa nimirea lui Mircea Diaconu ca ministru.

Nascut pe 30 aprilie 1955, Cristea a absolvit in 1979 Facultatea de limba si literatura romana/franceza, la Universitatea Bucuresti. Si-a inceput activitatea profesionala ca profesor de limba franceza la scoli generale din Arpasel, Taut si Talpos, judetul Bihor, intre 1979 si 1981. A devenit membru al Uniunii Scriitorilor din Romania in 1990 si are publicate cateva volume.

Jurnalist, fost corespondent al Radio Europa Libera, scriitors si fost director al Muzeului National al Literaturii Romane – intre 2008-2009, in ultimii ani a fost editorialist la Institutul pentru Libera Initiativa din Bucuresti (iunie 2010 – martie 2012), la Editura Cuvantul (iulie 2009 – iunie 2010, mai 2007 – ianuarie 2008) si are o rubrica permanenta in Adevarul.

In presa a mai lucrat la cotidianul Averea, ca senior editor (aprilie 2005 – mai 2007), in redactia Cuvintul si Amfiteatru, ulterior Editura Cuvintul – ca redactor, redactor sef-adjunct si redactor-sef, din 1990 pana in 2005 -, la revista Urzica (1988 – 1990) si a fost editor-realizator de publicatii sportive la clubul Rapid.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.