Amenzi mai mari pentru şoferi

Anul 2015 a venit cu o creştere a salariului minim la 975 lei ( de la 900 de lei) dar şi cu majorarea punctului-amendă pentru şoferi. Potrivit art. 98 din Codul Rutier, amenzile contravenţionale se stabilesc pe clase, în funcţie de numărul de puncte-amendă aplicate, valoarea unui punct-amendă rezentând 10% din salariul minim brut pe economie, adică 97,5 lei.

Astfel, cele mai mici amenzi, aplicabile clasei I de sancţiuni – ca vorbitul la telefon sau nepurtarea centurii de siguranţă – ajung la 195 de lei (2-3 puncte amendă).

Cele mai mari amenzi sunt din clasa IV şi ajung la 20 de puncte-amendă, adică la 1.950 de lei, fiind aplicabile celor care conduc o maşină a cărei Inspecţie Tehnică Periodică (ITP) a expirat sau nu are montate una dintre cele două plăcuţe de înmtriculare.

Cuantumul amenzilor rutiere va mai creşte o dată, la 1 iulie, când salariul minim va fi majorat la 1.050 de lei, astfel că amenzile de circulaţie vor creşte cu încă 7,6%. Astfel, la vară, cea mai mică amendă va fi 210 lei, iar cea mai mare 2.100 de lei.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.