ASF a amendat 4 directori de la Euroins şi Omniasig. La Astra, controlul este în derulare

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a sancţionat în perioada mai – iulie, cu amenzi în cuantum total de 180.000 de lei, 4 directori ai companiilor de asigurări  Euroins Romania Asigurare Reasigurare SA şi Omniasig Vienna Insurance Group SA, pentru nerespectarea legislaţiei în privinţa modului de gestionare a dosarelor de daună. Corpul de control al ASF derulează, în prezent, verificări şi lSocietatea Comercială de Asigurare – Reasigurare Astra SA, după ce clarificările solicitate companiei în urma numeroaselor petiții depuse la ASF în privința modalității de despăgubire utilizate de Astra nu a u fost satisfăcătoare. Anul trecut, în prima parte a lunii iunie, 7 directori de companii de asigurare au fost “arşi” de fosta Comisie de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), cu amenzi totale de 80.000 de lei, pentru că, în primele 5 luni ale anului precedent, au înregistrat creşteri ale numărului de plângeri din partea clienţilor. 

În urma unei hotărâri a Consiliului ASF din 23 iulie a.c., instituţia i-a amendat cu câte 50.000 de lei pe preşedintele directoratului Omniasig, Mihail Tecău, pe vicepreşedintele directoratului Omniasig, Artur Borowinski, şi pe şeful departamentului de daune al Euroins, Stamov Bozhidar Stoyanov, acestuia din urmă retrăgându-i şi avizul pentru această funcţie.

De asemenea, Daniela Camelia Covăcescu, membru al directoratului Omniasig, a fost sancţionată cu 30.000 de lei. În plus, ASF a stabilit termene de 30 sau 60 de zile pentru ca societatea să rectifice neregulile constatate.

La Euroins, ASF a constatat “unele neclarități în ceea ce privește modul de gestionare a dosarelor de daună RCA și a solicitat companiei clarificări”. Numărul mare de dosare de daună eliminate din rezerva de daună, apreciat drept ‘‘semnificativ’’ de către controlul ASF, a creat premisele unor verificări suplimentare.

Corpul de control a verificat prin sondaj 22 dintre dosarele de daună respinse (dintr-un total de 12.626 dosare respinse în 2012). Controlul a constatat că în niciunul dintre dosarele verificate prin sondaj nu există o justificare legală și temeinică pentru neincluderea în rezerva de daună a sumelor aferente. 

La Omniasig, Consiliul CSA a dispus, în data de 26 aprilie, efectuarea unui control pentru verificarea modului de instrumentare a dosarelor de daună, precum şi a respectării Ordinului 11/2012 pentru punerea în aplicare a normelor privind procedura de soluţionare a petiţiilor referitoare la activitatea asigurătorilor şi intermediarilor în asigurări, se arată în informarea ASF publicată pe site-ul instituţiei.

Verificările s-au desfăşurat în perioada 16 mai – 14 iunie, iar reprezentanţii ASF au constatat că evidenţa contabilă şi operativă societăţii nu permite întocmirea corectă a rapoartelor solicitate de către autoritatea de supraveghere.

În plus, rezervele de daună avizate sunt subevaluate, atât la data de 31 decembrie 2012, cât şi la data de 30 aprilie 2013 şi nu sunt constituite la valoarea şi în momentul luării la cunoştinţă despre pretenţiile asiguraţilor/păgubiţilor.

Totodată, reprezentanţii ASF au constatat că nu au fost respectate prevederile legale în ceea ce priveşte avizarea, constatarea prejudiciilor şi plata despăgubirilor, iar procedura privind modalitatea de soluţionare a petiţiilor nu este în concordanţă cu prevederile normelor.

ASF a dispus societăţii Omniasig mai multe obligaţii, printre care revizuirea tuturor dosarelor de daună respinse de societate pentru care termenul de prescripţie nu a intervenit şi gestionarea acestora în conformitate cu prevederile în vigoare.

La Astra, ASF a declanșat controlul în 8 iulie, decizia fiind luată după ce societăţii de asigurări i se solicitaseră clarificări în privința modului de instrumentare a dosarelor de daună, iar acestea nu au fost convingătoare. Controlul este în derulare.

Verificările urmăresc:

– modalitatea de instrumentare a dosarelor de daună, precum și a modului de respectare a prevederilor Ordinului nr. 11/2012 (pentru punerea în aplicare a normelor privind procedura de soluționare a petițiilor referitoare la activitatea asigurătorilor și intermediarilor în asigurări);

– modul de organizare și funcționare a sistemului de control intern și management al riscului și a politicilor/procedurilor antifraudă în vederea diminuării riscurilor.

După ce va fi finalizat, echipa de control va informa Consiliul ASF asupra constatărilor, iar acesta va dispune eventualele măsuri de sancționare. ASF poate aplica sancțiuni gradual sau direct, de la avertisment și amendă până la interzicerea temporară pentru una sau mai multe clase de asigurări sau retragerea autorizaţiei.

“ASF a solicitat clarificări companiei Astra Asigurări în urma numeroaselor petiții depuse la ASF în privința modalității de despăgubire utilizate de Astra. Deși modalitatea de despăgubire nu face obiectul vreunei avizări din partea ASF, autoritatea de supraveghere poate verifica încadrarea acestora în normele ASF. Ele urmăresc și plata despăgubirilor juste și corecte în termen de cel mult 10 zile de la data depunerii ultimului document în dosarul de daună, dar nu mai mult de 3 luni de la momentul deschiderii dosarului de daună”, precizează ASF.

Referitor la cazurile semnalate prin petiții individuale către ASF în privința modului de despăgubire practicat de societatea Astra, ASF anunţă că:

a) În cazul în care asigurătorul a formulat o ofertă de despăgubire ‘’în evaluare proprie’’ (respectiv înainte de efectuarea reparațiilor), ofertă cu care persoana păgubită nu este de acord, aceasta poate depune documente fiscale prin care să arate mărimea prejudiciului și să solicite plata diferenței de despăgubire cuvenite. Societatea de asigurări trebuie să plătească diferențe de sumă în cel mult 10 zile de la depunerea documentelor suplimentare.

b) ASF verifică dacă suma oferită de asigurător (pe baza evaluării proprii a asigurătorului care trebuie să se transpună într-o OFERTĂ făcută de asigurător și ACCEPTATĂ de către păgubit) este plătită în cel mult 10 zile de la momentul depunerii ultimului document, dar nu mai mult de 3 luni de la deschiderea dosarului de daună.

Alţi 7 şefi de companii de asigurare, “arşi” în iunie 2012

În prima parte a lunii iunie 2012, fosta Comisie de Supraveghere a Asigurărilor a sancţionat cu amenzi în cuantum total de 80.000 de lei 7 directori de companii de asigurare, care, în primele 5 luni ale anului precedent, au înregistrat creşteri ale numărului de plângeri din partea clienţilor.

Cea mai mare sancţiune, de 30.000 de lei, a fost aplicată preşedintelui directoratului Astra, Bogdan Alexander Adamescu.

CSA a aplicat amenzi de 10.000 de lei directorului general al Euroins, Bucşa Iulius Alin, directorului de daune al Euroins, Stamov Bozhidar Stoyanov, preşedintelui directoratului Asirom, Mariana Diaconescu, şi directorului de daune al Asirom, Ovidiu Vădean.

De asemenea, preşedintele directoratului Omniasig, Mihail Tecău, şi directorul direcţiei de daune al Omniasig, Eugen Stoica, au primit amenzi de 5.000 de lei.

Şeful departamentului de daune al Carpatica Asig, Dumitru Dobrotă, a fost sancţionat cu avertisment scris.

Tecău, Diaconescu şi Vădean au constestat în justiţie sancţiunile.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.