ASF, replică lui Băsescu: Este o atitudine similară cu cea a patronului Astra

Autoritatea de Supraveghere Financiară a emis un comunicat imediat după declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, în care acuză „similitudinea de atitudine dintre preşedintele României şi patronul Astra”. “Pentru patronul Astra, preşedintele ASF habar nu are de asigurări, iar pentru preşedintele României, preşedintele ASF nu are competenţe pe piaţa de capital”. Pentru ambii, conducerea ASF este “incompetentă”, motiv ca Ruşanu să încerce asocierea celor doi. Preşedintele Traian Băsescu a cerut public Parlamentului, în această seară, revocarea “imediată” a întregii conduceri a ASF, despre care a spus că este “o cloacă unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici – altfel profund incompetenţi şi nepregătiţi pentru această muncă”.

Preşedintele autorităţii, Dan Radu Ruşanu, încearcă în comunicat – deşi nu îl semnează – acreditarea ideii că cererea preşedintelui Traian Băsescu făcută public Parlamentului „să cureţe cloaca ASF” ar fi survenit, de fapt, nu pentru că spusele lui ar fi adevărate, ci drept pedeapsă că Autoritatea a luat decizii dure împotriva Astra Asigurări (de parcă Parlamentul l-ar şi asculta pe Băsescu).

De altfel, o jurnalistă de la TVR l-a întrebat pe Traian Băsescu la conferinţa de presă de la Cotroceni care este legătura dintre el şi Dan Adamescu.

“Nu îl cunosc, doamnă, l-am văzut o dată pe domnul Adamescu, nu am nicio legătură cu domnia sa. În ce priveşte procedura în care a intrat ASTRA, vă mărturisesc că nu mă pricep, habar nu am, nu sunt ca Ruşanu, Ursache, Dăianu, dar, dacă au introdus cumva ASTRA într-o astfel de procedură în mod nejustificat, dacă s-a întâmplat asta, cred că ar trebui să fie consecinţe. Dacă este justificat, ASTRA trebuie să îşi rezolve problemele”, a răspuns preşedintele.

Autorii comunicatului ASF – instituţie al cărei purtător de cuvânt este Radu Soviani, fost jurnalist la Realitatea Tv şi recent câştigător al unei licitaţii organizate de această instituţie pentru… servicii de comunicare – remarcă şi faptul că Traian Băsescu vorbeşte despre patronul Astra cu “domnia sa”, în timp ce ASF este făcută “cloacă”.

ASF a primit avertismente de pe piaţa asigurărilor

“Consiliul ASF doreşte să aducă la cunoştinţa publicului că la sfârşitul anului trecut, când a demarat demersul de control la societatea Astra, a primit avertismente din piaţa asigurărilor că, în cazul unor decizii dure la adresa Astra, vor exista mari probleme iar conducerea ASF va fi demisă. ASF a ignorat aceste avertismente şi a luat toate deciziile care se impun din analiza deficienţelor constatate la Astra. ASF nu răspunde la niciun fel de demersuri de intimidare şi ia toate măsurile care se impun în urma neregulilor constatate. În privinţa indiciilor infracţionale ferme de care dispune ASF, autoritatea sesizează, conform legii, organele care au atribuţii în acest sens şi nu cedează în faţa presiunilor, fie ele şi instituţionale”, se asigură în comunicat.

Anchetă DNA cu arestări în dosarul ASF-Carpatica Asig

Până la probarea “demersurilor de intimidare”, ASF este implicată într-un imens scandal de corupţie anchetat de DNA, în care Laura Chiţoiu, fina lui Ruşanu şi nevasta ministrului demisionar al Finanţelor, a trucat concursul pentru ocuparea funcţiei de director general al Carpatica Asig.

În dosar sunt arestaţi preventiv patronul Grupului Carpatica, Ilie Carabulea, şi Marian Mîrzac, membru neexecutiv în Consiliul de conducere al ASF, iar Radu Mustățea, președinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România, va fi cercetat în libertate.

Totodată, Laura Chiţoiu este urmărită penal şi face cărare la DNA. Ea mai este suspectată că este autoarea OUG croite în miez de noapte şi aprobată dimineaţa de Guvern, în 16 octombrie, pentru a-l elimina pe vicepreşedintele ASF Daniel Tudor – şi el urmărit penal. În urmă cu o zi, nevasta lui Chiţoiu s-a autosuspendat din funcţie.

Salariile ASF, “semnificativ mai mici”

De asemenea, ASF remarcă faptul că „salariile conducerii instituţiei, comunicate public încă de anul trecut şi semnificativ mai mici decât cele ale conducerilor fostelor comisii de supraveghere, au intrat în atenţia preşedintelui României abia după ce autoritatea a luat o măsură de o duritate fără precedent în cazul Astra”.

Precizăm însă că salariile nesimţite au apărut în presă înainte de decizia ASF faţă de Astra, iar Ruşanu a anunţat în conferinţă de presă că va propune Consiliului de conducere – adică lui – reducerea cu 50% a acestora, iar pentru 2014 nu vor mai fi acordate prime şi stimulente.

72.000 euro în două luni, Ruşanu

Ruşanu a încasat anul trecut, pe numai două luni, peste 72.000 de euro, sumă fabuloasă despre care Traian Băsescu declara astăzi că este cea mai mare din lume în acest domeniu.

Cât despre raportul ASF finalizat luna aceasta asupra activităţii Astra, trebuie spus că acesta a apărut în presă înainte de anunţul lui Ruşanu privind procedura de redresare financiară.

ASF a instituit, marţi, procedura de redresare financiară prin administrare specială a Astra, liderul pieţei de asigurări, a suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit firma KPMG Advisoru ca administrator special.

Dan Adamescu, proprietarul Astra, a anunţat că va contesta în justiţie decizia ASF.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.