Avertizare MAE: Stare de urgenţă în Serbia din cauza ploilor torenţiale

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis în această seară o avertizare de călătorie pentru cetățenii români care se deplasează în Serbia, arătând că, pe fondul precipitațiilor abundente înregistrate în ultimele 48 de ore, autoritățile locale au declarat stare de urgență, astăzi, pe întreg teritoriul ţării vecine. Alunecările de teren au deteriorat calea ferată între Belgrad-Nis, dar şi căile rutiere între capitala ţării – Bar, precum şi Ibarska Magistrala. În zonele de munte zăpada atinge aproape jumătate de metru, vestul ţării se află sub Cod Roşu de ploi torenţiale iar sud-vestul este măturat de furtuni.

“În unele regiuni, cantitățile de apă au depășit 120 litri/mp, zonele cele mai afectate fiind Kolubara, Macvanski, Valjevo, Sabac, Cacak, Uzice, Lucan, Mionica, Loznica, Zajecar, Osecina, Koceljevo, Lajkovac, Ub, Ljig, Gornij Milanovac, Mali Zvornik, Pozega, Vladimirci și Kosjeric”, se precizează în comunicat.

De asemenea, ca urmare a alunecărilor de teren a fost oprit traficul feroviar pe ruta Belgrad-Nis, traficul rutier și feroviar pe porțiunea de drum Belgrad-Bar, traficul rutier pe Ibarska Magistrala.

În cursul acestei zile, regiunile Srem și Belgrad, precum și vestul Serbiei se află sub Cod Roșu de precipitații, în vreme ce regiunile Backa, Banat, Sumadija, Pomoravlje, sud-estul și sud-vestul Serbiei, se află sub Cod Portocaliu de ploi.

De asemenea, zonele Backa, Banat, Srem, Belgrad și sud-vestul Serbiei se află sub Cod Galben de vânt.

În regiunile muntoase din Serbia (Kopaonik), din cauza căderilor de zăpadă, majoritatea drumurilor au fost închise circulației rutiere, stratul de zăpadă ajungând la circa 48 cm și de asemenea condițiile meteorologice neprielnice au determinat autoritățile locale să dispună suspendarea cursurilor școlilor generale și liceelor din Belgrad în 15 și 16 mai.

“MAE recomandă cetățenilor români care călătoresc/tranzitează teritoriul Serbiei să evite în zilele următoare deplasările ce nu sunt necesare și să se informeze în prealabil asupra stării drumurilor și a condițiilor meteorologice”, se mai precizează în comunicat.

Sava a crescut cu 7-8 metri şi umflă Dunărea  

Ploile torenţiale din ultimele 48 de ore din Serbia nu vor rămâne fără urmări pentru Dunăre pe sectorul de intrare în ţara noastră, a atras atenţia şi directorul INHGA, la Comandamentul de urgenţă desfăşurat astăzi la Guvern.

“Trebuie să avem în vedere pentru zilele și săptămânile următoare evoluția în bazinul Dunării, amonte de intrarea în țară. În Serbia, în bazinul hidrografic al râului Sava (…) au fost ploi deosebit de mari. În ultimele 24 de ore au avut loc creșteri de niveluri de până la 7-8 metri. Prognozele pe care le-am primit de la colegii din Serbia pentru valorile de pe Sava au crescut cu 2.000 de metri și depășesc valorile maxime care s-au înregistrat pe acel sector în viitura istorică din aprilie 2006″, a spus Marius Mătreaţă.

El a adăugat că prognozele pentru debitele la intrarea în țară pe Dunăre se situează deocamdată la 10.000 mc/s, ceea ce nu presupun probleme deosebite, doar dacă se vor cupla cu contribuții importante pentru afluenții de pe sectorul românesc, mai ales în zona de vărsare aval Galați, dacă Siretul va rămâne la debite foarte mari și dacă, în continuare, vom avea precipitații importante în acest bazin.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.