Basescu: Cer incetarea imediata a actiunilor impotriva institutiilor statului roman! Suspendarea presedintelui este doar o etapa in preluarea controlului Justitiei!

Dupa mai multe modificari in forta operate de USL marti in Parlament, presedintele Traian Basescu a iesit cu o declaratie de presa scurta si la obiect: “Tinta finala a actiunilor majoritatii parlamentare conduse de Ponta, Antonescu, este punerea sub control a Justitiei. Cer majoritatii parlamentare si liderilor sa inceteze imediat actiunile impotriva institutiilor statului roman!”, a facut apel seful statului. Basescu i-a nominalizat si pe liderul UNPR, Gabriel Oprea, si pe presedintele UDMR, Kelemen Hunor, carora le-a cerut acelasi lucru. Totodata, Basescu i-aavertizat pe parlamentari ca, prin incalcarea grava a legilor, Constitutiei si regulamentelor Parlamentului Romaniei, au pus statul roman si pe cei 22 milioane de romani intr-o situatie similara mineriadei din 13-15 iunie 1990. “A venit timpul cand, in fata Justitiei, politicienii sunt egali cu ceilalti cetateni”, a conchis presedintele.

“Privind la evenimentele care s-au desfasurat in ultimele saptamani si au culminat cu actiunile de astazi in Parlament, cer premierul Ponta, copresedintelui USL Crin Antonescu si lui Daniel Constantin, precum si dlui presedinte UNPR Gabriel Oprea si presedintelui UDMR Kelemen Hunor sa inceteze imediat, ei si partidele lor, actiunile impotriva institutiilor statului roman. Repet: celor nominalizati le cer sa inceteze imediat actiunile impotriva statului roman”, a spus Basescu.

“Actiune similara mineriadei din 13-15 iunie 1990”

“Prin actiunile Guvernului si majoritatii parlamentare se incalca grav valorile fundamentale ale UE. Tinta finala a actiunilor majoritatii parlamentare conduse de Ponta, Antonescu, este punerea sub control a Justitiei. Suspendarea presedintelui e doar o etapa intermediara care, conform planificarii lor, urmeaza sa aiba loc zilele urmatoare”, a continuat seful statului.

“Ii avertizez pe parlamentari ca, prin incalcarea grava a legilor, Constitutiei si regulamentelor Parlamentului Romaniei, au pus statul roman si pe cei 22 milioane de romani intr-o situatie extrem de dificila, pe analiza mea similara cu cea generata de mineriada din 13-15 iunie 1990. De asemenea, efectele actiunilor politice ale Guvernului, parlamentului vor avea efecte extrme de grave pentru Romania”, a insistat presedintele.

A venit timpul ca, in fata Justitiei, politicienii sun tegali cu ceilalti cetateni”

“Acesta e mesajul pe care vreau sa-l transmit. Repet: cer majoritatii parlamentare si liderilor sa inceteze imediat actiunile impotriva institutiilor Statului Roman! Trebuie sa inteleaga acesti politicieni ca a venit timpul in care, in fata Justitiei, politicienii sunt egali cu ceilalti cetateni.

De aceea, cer imediat incetarea oricarei actiuni impotriva statului. E un apel pe care-l fac la responsabilitate”, a incheiat Traian Basescu.

Calea spre suspendare

Amintim ca, in cursul acestei zile, cele doua camere ale Parlamentului s-au reunit intr-o sesiune extraordinara in care USL a decis inlocuirea din functia de presedinte al Senatului a lui Vasile Blaga cu Crin Antonescu, precum si revocarea din functie a Avocatului Poporului, Gheorghe Iancu, si numirea in functia de presedinte interimar a lui Valer Dorneanu. Blaga a spus ca este o lovitura de stat, ca va face plangere penala si va ataca decizia la Curtea Constitutionala. 

Tot marti, au fost numiti noi sefi la TVR si Radioul public, iar urmatoarea miscare anuntata este schimbarea din functie a Robertei Anastase de la presedintia Camerei Deputatilor si a doi judecatori de la Curtea Constitutionala.

Acesta este scenariul suspendarii presedintelui, prin care Crin Antonescu va deveni presedinte interimar, asa cum Nicolae Vacaroiu a ajuns in 2007, cand Traian Basescu a fost suspendat din functie pentru prima data. El a fost confirmat insa, in urma referendumului, iar doi ani mai tarziu a fost votat de romani pentru un nou mandat, de 5 ani, pan ain noiembrie 2014.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.