Băsescu: Nu s-au încasat nici până acum cei 200 mil dolari de la Rompetrol. Ponta să-şi asume responsabilitatea, l-am prevenit

Preşedintele Traian Băsescu a reclamat, ieri, că statul român nu a încasat nici până astăzi de la Rompetrol datoria de 200 de milioane de dolari – rămasă după ce Guvernul a anulat alţi aproape 400 de milioane de dolari prin memorandumul încheiat cu KazMunaiGaz la începutul anului – şi nici nu s-a constituit fondul de investiţii de un miliard de euro, arătând că premierul Ponta trebuie să-şi asume responsabilitatea, mai ales că l-a avertizat că face o eroare.

„Am fost foarte interesat să ştiu dacă în urma acceptului premierului Victor Ponta de a se încasa doar 200 de milioane de dolari de la Rompetrol din datoria de 580 de milioane, s-a întâmplat ceva, cu atât mai mult cu cât se stabilise şi formarea unui fond de investiţii de un miliard de euro din care 80% să fie contribuţia kazahilor”, a declarat Traian Băsescu aseară, la Palatul Cotroceni.

„Nu numai că nu s-a format fondul de investiţii de un miliard de euro, dar nici măcar cei 200 de milioane de dolari nu s-au încasat până la momentul la care eu fac declaraţii. Iar aici domnul prim-ministru Victor Ponta trebuie să-şi asume toată responsabilitatea pentru că l-am prevenit înainte să facă acest lucru (aprobarea Memorandumului cu KazMunaiGaz – n.r.), a adăugat el.

Ţeapa Rompetrol

Reamintim pe scurt povestea Rompetrol: Rafinăria Petromidia a fost preluată de la statul român pe mai nimic (50 mil dolari) de Dinu Patriciu, în 1998, omul de afaceri angajându-se să preia şi datoriile acesteia, de 340 mil dolari şi să investească 225 mil dolari în modernizare şi 20 în protecţia mediului.

În 2003, Patriciu a reuşit să obţină de la Guvernul Năstase amânarea achitării datoriei timp de 7 ani, pe principiul sprijinirii investitorului strategic. A fost perectată, de fapt, următoarea “afacere”: lansarea unor obligaţiuni în contul datoriei totale de 603 milioane de dolari, purtătoare de dobândă, ce ar fi urmat să fie achitată în septembrie 2010. Prin OUG 118/2003, Năstase a lăsat la latitudinea Rompetrol dreptul de a alege dacă plăteşte datoria sau o converteşte în acţiuni ale statului.

Numai că, în 2007, cu trei ani înainte de termen, Patriciu a vândut cu 1,2 miliarde de dolari 75% din compania Rompetrol companiei kazahe de stat KazMunaiGaz (iar în 2009 i-a vândut şi restul, obţinând în total 1,38 miliarde de dolari, potrivit rapoartelor kazahilor), iar cumpărătorul a preluat datoria.

La termenul scadent (septembrie 2010), kazahii au invocat criza economică şi nu au mai achitat integral datoria moştenită de la Patriciu, solicitând să dea banii în rate, dar să rămână acţionari majoritari.

În paralel, KazMunaiGaz a răscumpărat exact atâtea acţiuni cât îi trebuia pentru a păstra participaţia majoritară.  Statul român a primit, astfel, un pachet de 44,69% din Rompetrol Rafinare, dar Guvernul Boc nu a acceptat, cerând ca statul român să redevină acţionar majoritar în contul datoriei pe care o avea de încasat.

Au urmat mai multe procese între părţi iar inainte de sentinţa finală, premierul Victor Ponta a semnat, în 15 februarie 2013, un Memorandum cu Rompetrol, prin care a acceptat să renunţe la aproape 400 de milioane de dolari în schimbul înfiinţării unui fond de investiţii de 1 miliard de dolari – 80% al kazahilor -, ce urmează a fi constituit în următorii 7 ani “în funcţie de condiţiile pieţei” şi “pe măsura identificării proiectelor investiţionale în valoare de 150 de milioane dolari SUA, din care se va achita şi contribuţia statului român aferentă participatiei de 20% în Fond, respectiv 30 milioane dolari SUA”.

Victor Ponta a încercat mai întâi să aprobe Memorandumul prin lege, actul normativ fiind adoptat anul trecut de Parlament, însă preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională, care a decis că modalitatea de aprobare a fost neconstituţională.

Astfel, prim-ministrul Ponta a fost nevoit să îşi asume, în 22 ianuarie 2014, întreaga responsabilitate de a semna tranzacţia.

Traian Băsescu a acuzat că diferenţa de 400 de milioane de dolari sunt bani publici care ar trebui să intre în bugetul statului, dar şi faptul că Memorandumul nu prevede nicio sancţiune în caz că kazahii nu vor respecta promisiunea că vor investi cei 1 miliard de dolari.

Victor Ponta i-a replicat în stilu-i propriu: “Astea-s prostii!”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.