Băsescu: Ponta trebuie să-şi asume prin HG Memorandumul cu Rompetrolul, cu tot cu cei 400 milioane pe care i-a făcut cadou

Preşedinţia nu a atacat pe fond, la Curtea Constituţională, conţinutul Memorandumului cu Rompetrolul, astfel că documentul rămâne valabil, însă prim-ministrul Victor Ponta va trebui să şi-l asume prin Hotărâre de Guvern, „cu tot cu cei 400 de milioane pe care i-a făcut cadou”, a declarat duminică seară, la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a adăugat că „acolo (în memorandum, n.r.) premierul nu a semnat, exact ca la Roşia Montană”. Preşedintele a argumentat şi de ce a atacat la CCR legea de aprobare a Memorandumului: „Dacă problemele Guvernului le dăm Parlamentului să le semneze este un conflict constituţional major, peste care nu se poate trece”.

Traian Băsescu a spus că vrea să lămurească respingerea Memorandumului de către CCR, „aspect pe care premierul îl vedea ca un dezastru şi eu vreau să-l încurajez”: “El trebuie să fie optimist, pentru că morandumul a rămas în vigoare. Eu nu am atacat la Curtea Constituţională decât tangenţial conţinutul lui. Un grup de parlamentari a atacat pe conţinut memorandumul, în luna iunie, eu nu”.

Preşedintele a precizat că “atacul meu la CCR, în afară de câteva observaţii tehnice pe conţinutul memorandumului, fondul a fost în cele din urmă pe tratamentul egal care trebuie aplicat persoanelor şi companiilor în România – Art.16 din Constituţie”.

Tratament egal

“Persoanele, indiferent că sunt persoane fizice sau juridice, trebuie să aibă tratament egal. Deci nu poţi pentru Chevron să nu duci legea în Parlament când ai aprobat exploatarea gazelor de şist – explorare şi exploatare -, iar pentru Rompetrol s-o duci. Asta – una. Al doilea element atacat a fost amestecul puterii legislative în competenţele puterii executive. Acordurile, memorandumurile între un agent economic şi Guvern sunt responsabilitatea Guvernului, pentru că, dacă vom crea precedentul în care pentru un memorandum un agent economic trebuie să obţină o lege, facem din parlamentari negociatori cu respectiva companie, ceea ce nu poate funcţiona în nicio democraţie”, a explicat Băsescu.

El a adăugat că “era un amestec de competenţe între Guvern şi legislativ, iar acesta este motivul pentru care Curtea Constituţională a respins legea de aprobare a memorandumului”.

“Premierul este incapabil să înţeleagă legile ţării şi Constituţia”

În schimb, declaraţiile premierului “pur şi simplu îmi ridică foarte multe probleme”, a arătat şeful statului referindu-se la faptul că Victor Ponta, deşi jurist, s-a declarat nelămurit de faptul că CCR a respins în iunie sesizarea PDL iar pe cea a preşedintelui, din octombrie, nu.

“El trebuia să ştie, ca şef de Guvern, care a fost conţinutul întâmpinării la Curte făcut de parlamentari şi care a fost conţinutul întâmpinării la Curte făcut de Preşedinţie. Mai are aici o intervenţie interesantă – şi, sincer, îi felicit pe ziarişti pentru profesionalism – în care spune domnul prim-ministru: “Eu nu doresc să comentez faptul că în luna iunie o lege a fost declarată constituţională şi în luna decembrie neconstituţională; atât”. Ei, remarca asta consolidează confuzia în care se află premierul, incapacitatea de a înţelege legile ţării şi Constituţia, incapacitatea de a face deosebire între conţinutul a două intervenţii la Curte – în care, repet, parlamentarii au avut ca fond intervenţia pe conţinutul memorandumului, iar Preşedinţia a avut ca fond intervenţia pe discriminarea agenţilor economici şi a persoanelor fizice în faţa legii şi amestecul puterii legislative în treburile puterii executive”, a insistat Traian Băsescu.

Plagiatul, muniţia inepuizabilă

El nu s-a putut abţine să-l ironizeze din nou pe Victor Ponta pe tema plagierii tezei sale de doctorat – aspect pe care îl repetă în fiecare intervenţie din ultima vreme: “Ăsta e ghinionul, când îţi obţii doctoratul fără să ştii ce scrie în el: nici măcar jurist bun nu poţi să fii. Asta e, doctori în drept…”.

Preşiedintele a  explicat şi decizia CCR de neconstituţionalitate:  “Preşedinţia, neatacând pe fond conţinutul memorandumului, rămâne valabil. Numai că domnul prim-ministru va trebui să şi-l asume, cu toţi cei 400 de milioane de dolari pe care i-a făcut cadou companiei Rompetrol; va trebui să şi-l asume prin hotărâre de Guvern, dacă simte nevoia. Dacă nu, rămâne cu memorandumul şi îl pune în aplicare, că asta l-ar putea feri. Acolo nu a semnat el, a semnat cel de la OPSPI, pe care l-a pus să semneze. El a scăpat de semnătură. A vrut să o rezolve cu Parlamentul, n-a mers – exact ca la Roşia Montană”.

Traian Băsescu a insistat că Victor Ponta “vrea să se acopere, neasumându-şi responsabilitatea pentru acţiuni guvernamentale clare, fără echivoc”.

“Iar aici problema nu este că are cineva ceva cu premierul, să fie supărat că nu-şi asumă răspunderea. Problema este ce facem în relaţia Executiv-Parlament. Dacă problemele Executivului le dăm Parlamentului să le transforme în lege, cum mai controlează Parlamentul Executivul? Este un conflict major constituţional, peste care nu se poate trece”, a conchis preşedintele.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.